Vad är lagom varmt för dig?

Inomhusklimatet på kontoret engagerar. Kontorsgrannen muttrar om att det är kallt. Du vill sänka värmen. Hur varmt ska det vara på kontoret? Den gängse uppfattningen är att de flesta på ett kontor är nöjda om det är 22 grader på vintern och 24 grader på sommaren. Men det gäller bara om alla har samma slags klädsel och samma aktivitetsnivå. Och hur ofta händer det?

Vår upplevelse av temperatur är individuell

Forskning visar att hur temperatur upplevs beror på en mängd faktorer. ”Vad som uppfattas som lagom är högst individuellt. Klädval, vad man gör och hur man mår påverkar hur man upplever inomhusklimatet. Men också vår medfödda inre termostat som eftersträvar värmebalans i kroppen. Den är individuell och vi är mycket känsliga för avvikelser”, säger Freddy Portillo, Fastighetsansvarig Teknik.

”Redan vid tre graders avsteg från kroppens idealtemperatur så upplever vi det som oacceptabelt. Det gäller att förstå vad man själv kan göra för att nå balans”, fortsätter han.

Stå upp om du fryser, sitt ner om du känner dig varm

Klädsel och aktivitet är två viktiga verktyg för att påverka den upplevda temperaturen på kontoret. Genom att stå istället för att sitta kan upplevelsen av temperaturen skilja fyra till fem grader. En kofta eller kavaj ökar upplevelsen med två grader, medan en undertröja plussar på en halv grad. Utöver klädsel och aktivitet påverkar den ”individuella termostaten”, det vill säga att även med likadana kläder och samma ansträngning kommer folks uppfattning om vad som är den optimala temperaturen att variera. Så för varje kombination av aktivitet och klädsel har alla en individuell optimal rumstemperatur.

Stå eller sitt och jobba, cirka +2 °C skillnad.
Ta på en kavaj eller kofta/tröja, cirka +1,5 – 2 °C skillnad.
Sov, ät och drick så att du mår bra, cirka +1 °C skillnad.

Inomhusklimat

Vad gillar du bäst?

En ökad kunskap om hur vi själva fungerar och hur vi kan påverka bidrar till att vi blir mer nöjda. Därför har Vasakronan tagit fram en app där man på egen hand, genom interaktiva val, kan testa vilken temperatur som är ideal och förstå vad man själv kan göra för att påverka om man tycker det är för kallt eller för varmt.

”Den enklaste parametern i inomhusklimat är lite motsägelsefullt de tekniska systemen. Men fokus behöver flyttas från rumstemperatur till kroppstemperatur. Alla kan få sitt optimala inomhusklimat men då måste man hjälpas åt. Här fungerar appen som ett bra verktyg för att förstå hur olika faktorer spelar in”, avslutar Freddy Portillo.

Hitta din idealtemperatur:

Appen ”Lagom varmt” hittar du via länkarna nedan eller genom att söka i App Store / Google Play:

App Store (iPhone)

Google Play (Android)

Mer läsning om inomhusklimat

Så styrs temperaturen 

Vi träffade Märta Sund-Levander, universitetslektor på Hälsouniversitetet vid Linköpingsuniversitet och pratade kroppstemperatur.
Läs hela artikeln här

Vi gillar olika  

Vi träffade Lars Ekberg, docent på Chalmers för ett djupare samtal om termisk komfort – eller inomhusklimat och luftkvalitet.
Läs hela artikeln här

Vårtips

Våren är här och solen tittar fram. Vad kan du göra på kontoret för ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner Vårtips för kontoret

Sommartips

Rumsregulatorn – kan den hjälpa till ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner Sommartips för kontoret

Hösttips

Kontrollera elementen och givare. Kan det hjälpa till ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner Hösttips för kontoret

Vintertips

Dra ner persiennerna – kan det hjälpa för ett jämnare inomhusklimat?
Ladda ner Vintertips för kontoret