Nya arbetssätt för att nå klimatneutralitet
Återbruk och återvinning av betong i denna omfattning är unikt i Sverige. Det har gjorts i ett projekt i Danmark av Lendager Groups och enligt Lendager ger det en klimatbesparing på cirka tio procent. Det kan tyckas vara lite, men Magnus Tengberg, stads- och fastighetsutvecklingschef för Vasakronan Göteborg, menar att det finns andra stora värden med processen.
– För Vasakronan handlar det om att driva och utveckla cirkulära processer, marknader och affärsmodeller. Vi får inte vara rädda för att prova nya vägar, för vi måste hitta nya sätt att ersätta jungfruliga material. Det är material som vi aldrig kan få tillbaka, och i det här fallet är det sten.
Kaj 16 är ett unikt projekt på många sätt. Här har Vasakronan höga ambitioner när det kommer till användning av återbrukat material. Allt ifrån radiatorer och kabelhantering, till olika dörrar och köksstommar ska vara återbrukade i största möjliga mån. Betongsockel och fasadplåt från Kromet kommer också att få ny användning i projektet.
Minskar klimatavtrycket genom hela projektet
Utöver användning av återvunna material har Vasakronan även strukturer för att minska klimatavtrycket under projektets gång. Alla transporter för material till och från byggplatsen och alla maskiner inom produktionsplatsen ska driftas med förnyelsebart bränsle. Kaj 16 blir också klimatanpassad för att klara förhöjda vattennivåer från älven, exempelvis så har kritiska installationer flyttats uppåt i byggnaden. För att minska effekten på omgivningen skapas planteringar på terrasser och tak i syfte att fördröja dagvatten vid exempelvis kraftiga skyfall.