Maxa känslan av sommarcity

Passa på att njuta av värme, folkliv, kultur och grönska. Ät en prisbelönt glass på nyinvigda Sergelterrassen i Stockholm, upplev aktiviteterna på Sergels torg, fira Göteborg 400 år, besök Pelle Svanslös i Uppsala och passa på att svalka fötterna vid Södertull i Malmö. Vem behöver lämna stan?

Sergelterrassen som invigdes i mitten av maj länkar samman fyra av de fem Hötorgshusen. Här finns sedan tidigare restaurangen Italienskan och La Terrazza och under sommaren finns också Kennys Gelato på plats, som utnämndes till Sveriges bästa glass 2022.

– Mitt bästa sommartips är att ta en paus på Sergelterrassen, slå dig ner i en skön stol och äta en riktigt bra glass i värmen. Och sedan kanske shoppa eller ta del av all kultur som finns i Sergelstan, säger Martin Sandgärde, affärschef för Stockholms city på Vasakronan.

Nedanför Sergelterrassen finns Sergelgatan om under de senaste åren har genomgått en total förändring. Från att ha varit ett stråk som de flesta passerat förbi har det blivit en plats att stanna på. Till exempel för att titta på två konstverk som nyligen invigdes.

– Jättekul att de är på plats. Hanna Hansdotters Baby är fem meter hög och två meter bred. Skulpturen är gjord av återvunnet aluminium som togs tillvara när Hötorgsskraporna renoverades, säger Martin Sandgärde.

Det andra konstverket av Johan Paalzow heter Citybina flyttar in. Det består av olika färgstarka skulpturer i skiftande storlekar gjutna i miljövänlig plast, honungsdroppar i återvunnet glas och andra delar i aluminium. Läs mer om konstprojekten

Rebecca och Fiona spelade på invigningen av Sergelterrassen tidigare i våras. Foto: Henric Wauge
Cullberg popup på Sergels torg. Foto: Daniel Reinhammar

Även i år blir det fullt med aktiviteter ”På Sergels torg”. Bakom detta står platssamverkan, ett samarbete mellan Stockholms stad, Gålöstiftelsen, Vasakronan och andra fastighetsägare.

– Det är verkligen ett fantastiskt program. Torget kommer att gästas av konstnärer, artister, musiker, akrobater, dansare och DJ:s. Och över allt svävar den glittrande konstinstallation Disrupting Ebb and Flow av Elin Stampe, säger Martin Sandgärde.

Här hittar du alla aktiviteter På Sergels torg

För den som inte vill hänga i city är ett tips att åka till Kista, strax söder om Stockholm. Vid Grönlandsparken finns Kista innovation Park. En plats där du kan utforska framtidens teknik, röra på dig, äta och mötas. Snett mitt emot parken har också populära garagekrogen ”Det arroganta svinet” öppnat sin andra restaurang. Här kan man njuta av smakrika, rökiga luncher á la Texas Barbeque.

Läs mer om Kista innovation park

I Göteborg firas 400 års-jubileum. Under namnet prototyp Göteborg, som Vasakronan är en del av, blir hela staden en utställningsarena med stadsvandringar.

– Vi visar bland annat Lilla Bommen där vi skapat Playce som är en fin grön oas och Läppstiftet och Platinan, säger Kristina Pettersson Post, chef Göteborg på Vasakronan.

I slutet av maj invigdes en ljusinstallation, ”Platinan – Meetings on cosmic and human levels”. Den har skapats av den danska konstnären Astrid Krogh och lyser nu upp byggnaden vid Platinans entré vid Mårten Krakowgatan 2.

I början av juni invigdes också Nordstans nästan 2 000 kvadratmeter stora muralmålning på P-husets tak. Den är en del av ett europeiskt kulturprojekt och Göteborg är först ut av sex städer.

– Projektet vill skapa kulturella arenor på̊ tak och på det sättet och ta till vara potentialen i stora, outnyttjade ytor Jag rekommendera verkligen alla att gå upp på taket och titta. Det är en fantastisk målning.

Platinan Ljuskonstverk Göteborg
Ljusinstallationen ”Platinan – Meetings on cosmic and human levels” skapad av konstnären Astrid Krogh.
Vattenkänning vid Södertull i Malmö.

Även i Uppsala och Malmö har vi såklart härliga sommartips. I Uppsala kan man njuta av utomhuskonstverk i både stort och litet format. I Påvel Snickares Gränd finns en gigantisk väggmålning på närmare 15 meter med Pelle Svanslös och Maja Gräddnos. En riktig höjdare om barnen tröttnar på shoppingturen.

Ett betydligt mindre konstverk till storlek, men lika stor upplevelse, kan du få om du spanar ner mot dina sandalklädda fötter på gågatan i höjd med Påvel snickares gränd. Där har konstnären Jekaterina Pertoft byggt upp händelserika musvärldar i miniatyr i ett par källargluggar.

I Malmö är kanske det bästa stadstipset att gå mot Södertull. En varm dag är det skönt att sitta på trapporna ner mot kanalen och kanske doppa fötterna. Passa även på att ta in det stora shoppingutbudet på Södra Förstadsgatan. Och regnar det så ligger muséet Disgusting Food i kvarteret. En garanterat oväntad upplevelse.

Spana in Disgusting Food Museum