Scandic + Älskade stad = 0

Scandic Triangeln i Malmö är en av Vasakronans hyresgäster som använder smarta transporter för att hantera sitt avfall. Med hjälp av initiativet Älskade stad har deras avfallshantering nu noll koldioxidutsläpp.

Initiativet till Älskade stad togs 2017 av Vasakronan, Bring och Ragn-Sells samt Stockholms stad. Två år senare var det Malmös tur. Projektet ska, genom smarta transportlösningar, skapa renare och mer hållbara citykärnor.

I Malmö är det köpcentrumet Triangeln och kvarteren runtomkring som omfattas. Med hjälp av eldrivna fordon samordnas transporterna via en centralt belägen lastcentral. Paket och andra leveranser lämnas och avfall hämtas. Scandic Triangeln har sedan 2019 använt tjänsten.

– Det viktigaste för oss var att vi ville sänka vår klimatpåverkan. I och med att fordonen går på el har transporterna som tar hand om vår avfallshantering idag noll koldioxidutsläpp. Det lirar oerhört väl med vårt miljöprogram, säger Thomas Ivarsson, General Manager på Scandic Triangeln.

Thomas Ivarsson, General Manager på Scandic Triangeln

Enklare process med hållbar tjänst

Förutom att Älskade stad bidrar till en mer hållbar stad har tjänsten också förenklat hela återvinningsprocessen. Scandic Triangeln hanterar sitt avfall inne i byggnaden och har tidigare behövt rengöra sina kärl dagligen.

– Vi måste vara väldigt noga med att undvika den lukt som lätt kan uppstå. Nu byter Ragn-Sells varje dag ut fulla kärl till rena, nya. Det känns fantastiskt och innebär också att det aldrig går tomma avfallstransporter till och från oss.

Ragn-Sells tömmer kärlen direkt på plats under Scandic Triangeln. Avfallet sorteras och komprimeras för att sedan fraktas vidare i en större container. Det gör att inga onödiga transporter krävs.

–  Även kärlen med glas töms under vår byggnad, i stället för på gatan. Det påverkar hela stadsbilden positivt och de boende störs inte lika mycket, säger Thomas Ivarsson.

Med hjälp av tjänsten är det också möjligt att mäta mängden avfall.

– Varje månad får vi statistik på hur mycket avfall som lämnar hotellet. Vi är helt transparenta med vårt avtryck på miljön. Därför är det viktigt för oss att ha tillförlitliga siffror som vi kan kommunicera och luta oss mot, säger Thomas Ivarsson.

Läs mer om samarbetsprojektet Älskade stad