Malmö redo för smarta transporter

Med samarbetsprojektet Älskade stad minskar transporterna inne i stadskärnorna. Det är bra både för miljön och stadslivet. Nu har turen kommit till Malmö.

Vad är älskade stad?

Projektet Älskade stad drog igång i Stockholm 2017. Det går ut på att effektivisera flödet av varor och material som ska till återvinning. Med hjälp av eltåg samordnas transporterna via en centralt belägen lastcentral. I höst drar projektet igång i Malmö, närmare bestämt i kvarteren runt Triangeln.

– Vi står redo att köra igång. Vi hoppas minska de tunga avfallstransporterna i området kring Södra Förstadsgatan med 7 000 lastbilar per år, säger Eric Sjöstedt, affärsområdeschef för handel på Vasakronan i Malmö.

Mer levande stadsmiljöer

Förutom att göra transporterna mer hållbara, bidrar Älskade stad till att göra stadsmiljön mer levande när lastbilar och andra tunga transporter försvinner.

– Logistik i och kring fastigheter blir allt viktigare, men fastighetsägare har inte jobbat så mycket med det tidigare. Genom att engagera oss i det kan vi lära oss mer om kundens behov, samtidigt som vi bidrar till hållbarhet, säger Eric Sjöstedt.

Eric Sjöstedt, affärschef för handel på Vasakronan i Malmö

Större grepp om logistikbehoven

Hur kan då en fastighetsägare som Vasakronan bidra till att skapa hållbarhet när det gäller affärslokaler?

– Dels genom att hjälpa hyresgästerna att effektivisera och maximera sina transportflöden, så vi slipper tomkörningar. Sedan är förstås eldrift en fördel. Man kan jämföra med en galleria, där vore det ju otänkbart med stora lastbilar i gångarna, men hittills har det varit så på många gågator, säger Eric Sjöstedt och fortsätter:

– Sedan kommer vi som fastighetsägare ta ett större grepp på hyresgästernas logistikbehov. Tidigare var det lite så att vi hyrde ut och så fick kunden själva komma på hur exempelvis avfallsfrågan skulle hanteras. Detta kommer att bli viktigare och viktigare i städer generell.

OM ÄLSKADE STAD

Projektet Älskade Stad är ett samarbete mellan Vasakronan, transportföretaget Bring och återvinningsföretaget Ragn-Sells. Projektet startade i Stockholm och finns idag även i Malmö och Oslo. I Stockholm planerar man att lägga till ytterligare transporter i det nuvarande flödet, för att ytterligare kunna minska trafiken.

Stockholm deltar i flera EU-projekt med syfte att utbyta information om smarta och hållbara lösningar för transporter och återvinning i städer. Älskade Stad är ett av de projekt som flera andra europeiska städer fått upp ögonen för.

Följ allt som händer inom Älskade stad på Twitter och Instagram