Håll Nollan – Platinan i stor manifestation för säker arbetsmiljö

Den 15 september stannar ett flertal bygg- och anläggningsplatser upp runtom i landet för att genomföra Håll Nollans säkerhetspush – en manifestation för en säkrare arbetsmiljö i byggbranschen. Platinan i Göteborg är en av de byggarbetsplatser som deltar i manifestationen.

Nu håller vi nollan!

Syftet med säkerhetspushen är att skicka en stark och unison signal till hela byggbranschen. Genom att lyfta goda exempel från vardagen vill Håll Nollan uppmärksamma att samverkan över gränserna ger säkrare arbetsplatser.

Magnus Tengberg, Affärsområdeschef Fastighetsutveckling på Vasakronan i Göteborg, om arbetet med Håll Nollan:

Varför deltar Vasakronan i säkerhetspushen?
– Vasakronan var med och grundade Håll Nollan 2017. Det gjorde vi därför att vi har en projektportfölj som har legat runt 10 miljarder de senaste åren. Det gör oss till en av landets största byggherrar. Vi ställer krav på våra leverantörer att de ska säkerställa en god arbetsmiljö. Ingen ska riskera att skada sig eller i värsta fall dö på något av våra byggen. Ändå inträffar cirka 6000 arbetsplatsolyckor på byggen varje år runt om i landet. Det är alldeles för många! Håll nollan och säkerhetspushen är en uppmaning och en påminnelse om att detta är en av de absolut viktigaste frågorna för bygg- och fastighetsbranschen.

Varför är det just Platinan som lyfts fram i säkerhetspushen?
– Platinan är ett av Vasakronans största projekt som sysselsätter över 300 personer just nu. Därför känns det viktigt att delta. Manifestationen genomförs ihop med vår byggentreprenör Peab och tillsammans krokar vi arm för säkrare arbetsplatser. Målet är att alla ska komma hem oskadda efter en arbetsdag.

Vad är det som händer under själva manifestationen?
– Det kommer att bli ett produktionsstopp under 15 minuter där Vasakronan tillsammans med Peab kommer att hålla tal, visa en film på temat och genomföra en övning med syfte att dela kunskap och erfarenheter kopplat till en säkrare arbetsmiljö. Allt detta kommer att ske utomhus i mindre grupper på grund av Covid-19.

Magnus Tengberg, Vasakronan
Magnus Tengberg, Vasakronan

Tillsammans krokar vi arm för säkrare arbetsplatser. Målet är att alla ska komma hem oskadda efter en arbetsdag. 

Magnus Tengberg, Affärsområdeschef Fastighetsutveckling på Vasakronan

Håll Nollan startades av 13 aktörer som på olika sätt är involverade i byggprojekt, som fastighetsägare, byggherrar eller entreprenörer. Sedan starten i mars 2017 har ytterligare ett stort antal aktörer anslutit och antalet medlemsföretag uppgår idag till över 80. Vasakronan representeras av Anna Denell, hållbarhetschef.

Vill du veta mer?

Alla ska komma hem oskadda efter en arbetsdag – Samverkan för noll olyckor i byggbranschen. Läs mer här: Håll Nollan

Platinan – En samlingsplats för nya, spännande och annorlunda möten: Läs mer om projektet här: Platinan – Ett annorlunda hus