Elpriset och energifrågan engagerar

Nu när frågan är på allas agenda passade vi på att ställa några frågor till Sandra Jonsson, Chef för Teknik & Fastighet på Vasakronan. Hon och hennes team har arbetat länge med att minska energianvändningen i fastigheter och lokaler.

1. Första frågan är något som många undrar över nu: hur kan man minska sin energianvändning på kort sikt?

Förenklat kan man tänka att alla apparater som blir varma eller som lyser använder energi. Det finns en rad åtgärder vi alla kan vidta både på kontoret och som privatpersoner. Några exempel på detta är t ex att se till att utrustning som bl a datorer och skärmar, kaffeapparater och framför allt kontorsbelysningen, är avstängd när den inte används. Man kan också dra ner persiennerna när man går hem från jobbet – de isolerar bra vilket sparar energi. Det är också viktigt att värmen från elementen och luften från ventilationen kan sprida sig som den ska för att hålla rätt temperatur i lokalen. Därför ska man inte ha möbler, gardiner, papper eller andra föremål framför element, ventilationsventiler eller på fönsterbänkar med ventilationsgaller

2. På Vasakronan finns sedan många år en hel organisation som fokuserar på energianvändning. Berätta!

Det är en högt prioriterad fråga för oss.  Redan 2008 bestämde vi oss för att vi skulle halvera energianvändningen i beståndet. Det målet nådde vi 2018. Då satte vi ett nytt mål att halvera den igen och nu är vi halvvägs på väg mot det målet. En stor del i framgången är samarbetet med våra kunder och våra dedikerade teknikansvariga som brinner för att optimera driften i våra fastigheter. Sen har vi gjort en del investeringar i smarta styrsystem och energiteknik såklart.

3. Hur samarbetar ni med kunderna kring el och energi?

Vi märker att våra kunder är engagerade och nyfikna, och vi har många års erfarenhet och kunskap inom bland annat inomhusklimat och elanvändning på kontoret. Där möts vi. Flera av våra kunder använder sig av möjligheten att ha en dialog med vår teknikpersonal.

4. I debatten pratas om att både minska sin energianvändning och sin elanvändning. Är inte det samma sak? 

Energi behövs till många saker, för vår del främst för att värma och kyla en fastighet eller en lokal. För våra kunder så är det viktigt att det finns energi så att all utrustning i ett kontor eller en butik fungerar. El är ett (av flera) energislag. Idag värms och kyls merparten av Vasakronans fastigheter med fjärrvärme och fjärrkyla. Men även dessa påverkas av elpriserna med viss fördröjning. Att just elanvändningen är på tapeten just nu är inte så konstigt med tanke på att elpriserna skjuter i höjden. Att hålla nere energianvändningen är bra på alla sätt. För oss, för våra kunder, för elprisutvecklingen och inte minst för miljön.

5. Många undrar hur det kommer att bli på kontoret nu när elpriserna är så höga. Kommer Vasakronan att sänka temperaturerna eller minska på ventilationen för att spara?

Nej, vi har inga sådana planer utan förhåller oss till överenskommelser i avtal och myndighetsbestämmelser. Detta skulle kunna ändras om till exempel regeringen går ut med nya direktiv, vilket inte är aktuellt i dagsläget. Däremot arbetar vi hela tiden för att styra fastigheterna så energieffektivt och hållbart som möjligt. Vi ser förstås också över vad vi kan göra i denna allvarliga situation för att ta ännu mer ansvar, till exempel se över om det finns belysning som står på fastän det inte är nödvändigt och om det finns annan utrustning som vi kan stänga av eller minska drifttiderna på.

Magasin X i Uppsala är ett bra exempel på hur vi arbetar med smart miljöteknik. Merparten av fastighetens värme, varmvatten och komfortkyla levereras medhjälp av ett geoenergilager bestående av ca 30 borrhål (350 meters djup). Det ger att köpt energi landar på omkring 20 kWh per kvadratmeter vilket är imponerande.

Ta hjälp av oss

Avslutningsvis, till alla våra kunder: Tveka inte att höra av er till oss. Vi brinner för att minska energianvändningen. Vi delar gärna med oss av vår kunskap och ses gärna i er lokal för att tillsammans göra en insats.

Hör av dig till vår Kundservice eller din kontaktperson på Vasakronan.

Energispartips för kontoret

Det kan verka svårt och krångligt att spara energi på kontoret, men det behöver det verkligen inte vara. Här har vi samlat några enkla och konkreta tips som gör skillnad.

Ladda ner Energispartips