Ytterligare färgstark utomhuskonst i Lilla Bommen

Vi fyller på med mer utomhuskonst i det expansiva utvecklingsområdet Lilla Bommen i Göteborg. Det senaste verket har just uppförts på planket längs bygget av Kaj 16; Vasakronans kommande landmärke i trä. Den Göteborgsbaserade konstnären Camilla Boström har lång erfarenhet av storskalig konst i stadsrummet. Hennes sätt att använda färg och kontrast stämmer väl överens med visionen om ett levande, färgstarkt och dynamiskt Lilla Bommen.

Vikten av konst i stadsrummet

I och runt Vasakronans fastigheter finns spännande konst av olika slag. Det är ingen slump att den finns där. Som stadsutvecklare vet vi att konst i våra gemensamma stadsmiljöer bidrar till både trivsel och trygghet. Därför arbetar vi för att få in konsten i det mer eller mindre offentliga rummet. Du hittar den i parker, på fasader, i entréer, trapphus, hissar och på byggplank.

– Våra gemensamma miljöer är verktyg för att förändra, påverka och inspirera. Värdet av och betydelsen av konst, design och arkitektur i stadsrummet är stor och vi menar att omsorgsfullt utformade och gestaltade livsmiljöer stimulerar människor på ett positivt sätt, säger Karin Robertsson, Fastighetsutvecklare Vasakronan Göteborg.

Läs mer om Vasakronan och konst

Foto: Ebba Cameron
Konstnär Camilla Boström. Foto: Ebba Cameron

Lilla Bommen – ett område under utveckling

Lilla Bommen har varit och kommer att vara under utveckling en längre tid framöver. Det är en utmaning att utveckla ett så stort område som Lilla Bommen samtidigt som människor ska arbeta, bo och trivas på platsen. Konst är ett sätt för oss att skapa trivsel under tiden det byggs och utvecklas. Vi jobbar även med att aktivera ytor i väntan på byggnation och fylla området med målpunkter under byggtiden.

Konstverket som nu pryder planket är skapat av den Göteborgsbaserade konstnären Camilla Boström. I somras fick hon även i uppdrag att förgylla en av Göteborgs Energis kraftstationer vid Lilla Bommens västra entré. Denna målning är uppförd på initiativ av Vasakronan, Platzer, Castellum och Göteborgs Energi och hänger ihop med samtliga aktörers önskan om en intressant stadsmiljö i Lilla Bommen.

Sedan tidigare har Vasakronan även tillfört ett ljuskonstverk i Platinans entré vid Mårten Krakow gata 2, liksom en ljusinstallation på Läppstiftets innergård på den färgstarka ytan som vi kallar för ”Playce”- en parkyta öppen för alla.

Vi är stolta över hur konsten bidrar till vår gemensamma stadsmiljö och ser fram emot att fylla området med ytterligare konstverk i takt med att nya Göteborg växer fram vid kajkanten.

Om Camilla Boström

Göteborgsbaserad mångdisciplinär konstnär med bakgrund i bildkonst, graffiti och design. Utbildad på HD K-Valand – Högskolan för konst och design, Göteborgs universitet samt vid Pratt Institute i New York. Hon arbetar framför allt med skulptur, måleri, collage och textil. Stena-stipendiat 2023.

Instagram

Jag tar alltid hänsyn till områdets arkitektur, färgskala och omgivning när jag skapar konst i stadsrummet. Jag jobbar intuitivt och plockar fragment från platsen. Jag tycker inte att konsten står ensam för sig själv utan i samverkan med miljön och betraktarna.

Camilla Boström, konstnär

Om Kaj 16

Arkitekt: Dorte Mandrup

Yta: 30 000 kvm

Antal våningar: 16

Innehåll: Kontor, handel, mat & dryck, hälsa, nöje

Miljöcertifiering: LEED Platina

Adress: Gullbergs strandgata, Göteborg

Färdigställt: 2027

Stomme: 12 våningar av 16 byggs med stomme helt i trä.

Visionsbild: Vasakronan, TMRW

Vill du veta mer om Platinans ljuskonstverk, läs mer här:

Vår vision är den goda staden – Vasakronan

Nyfiken på Vasakronans vision kring stadsutveckling, läs mer här:

Dynamiskt ljuskonstverk lyser upp i Lilla Bommen – Vasakronan