Cervera vintage en hållbar succé

Kärleken till klassiska ikoner, gediget hantverk och tidlösa epoker fick Cervera att satsa på vintage. Konceptets framgång talar sitt tydliga språk. Kunder vill konsumera mer hållbart.

Respekt för återbruk

Sedan ett år tillbaka köper Cervera in och säljer vidare vintageobjekt via sin webshop. Satsningen går i linje med Cerveras idé att erbjuda tidlösa produkter och är en del i deras hållbarhetsarbete.

– Vi vill vi nå den moderna kunden som är medveten om vad slit och släng innebär och som har respekt för återbruk. Men också hylla det gedigna hantverket hos äldre föremål, säger Emma Ohlson, verksamhetschef på Cervera Vintage.

Intresset för just återbruk och vintage har ökat explosionsartat de senaste åren, och det nya konceptet har tagits emot väl.

– Vi trodde verkligen stenhårt på detta, men hade såklart inte en aning om hur populärt det skulle bli. Varje vecka får vi in hundratals värderingsförfrågningar. Och det är verkligen helt fantastiska skatter.

Kontor och lager i ett

När kunden fyllt i värderingsformuläret som finns på nätet är det bara att lämna föremålen i närmaste Cerverabutik. Som sedan skickar det till uppsamlingslagret i Garnisonen på Östermalm i Stockholm.

–Vi flyttade nyligen in i den här väldigt fina lokalen som fungerar både som kontor och lager. Här fotograferar och hanterar vi alla föremål. Ett konferensrum har till exempel omvandlats till vintage-lager med gott om utrymme för att husera föremålen tills de hittar till sina nya hem. Vi har även stora ytor för upp- och nerpackning. Det passar helt enkelt väldigt bra för vår verksamhet.

Att ge liv till äldre föremål och samtidigt bidra till en mer hållbar konsumtion är inte det enda positiva med det nya konceptet. Det har också gett Cervera nya sätt att kommunicera med sina kunder.

– Vi vill lyfta föremålens historik och formgivarna bakom. De utgör en så stor del av det svenska kulturarvet. Flera av de föremål vi säljer är från världsutställningar och vissa har över 100 år på nacken. Att få göra föremålen aktuella igen och berätta deras historia är otroligt kul, säger Emma Ohlson.

Fem tidlösa klassiker

Porslinsserierna ”Mon Amie” och ”Blå Eld” är riktiga designklassiker som är väldigt efterfrågade hos oss. Snapsglasen ”Djävulglas” är samlarobjekt, berättar Emma Ohlson, verksamhetschef på Cervera Vintage.

1. Tekanna och tillbringare ur serien ”Blå Eld” formgivna av Hertha Bengtson för Rörstrand

Det tog Hertha Bengtsson (1917 – 1993), en av Modernismens stora keramik och glaskonstnärer, fyra år av experimenterande med material, glasyr och funktionalitet för att ta fram servisen Blå Eld. Servisen som lanserades 1951 för Rörstrands Porslinsfabrik, räknas till en av 1900-talets designklassiker.

2. Kaffeservis från serien ”Mon Amie” formgiven av Marianne Westman för Rörstrand

1952 fick Marianne Westman sitt genombrott som formgivare med den koboltsfärgade dekorerade servisen ”Mon Amie”. Dekoren till denna hade hon redan börjat utveckla under studietiden på Konstfack och är baserad på en skiss av den vita blomman skvattram, plockad och avmålad under en regnig midsommarafton i slutet på 1940-talet. I dag har den vunnit ikonstatus som en av de stora designklassikerna under 1900-talet.

3. Teneriffa av Arthur Percy för Upsala-Ekeby Gefle

Kaffekanna och kaffekoppar (vit med guldkant) – Tillverkades endast mellan 1939-59. Kaffekoppar och fat ”Dots” av Britt Marie Christoffersson för Rörstrand. Formgavs 1987. Sockerskål och gräddkannan i pressad glas.

4. ”Djävulsglas” snapsglas formgivna av Gunnar Cyrén för Orrefors

Snapsglasen ”Djävulsglas” formgavs 1996 av Gunnar Cyrén. Den lustiga serien är en del av Orrefors Nobelservis och bestod initialt av en svart handjävul flankerad av sex färgglade hondjävlar. Men under åren 2008 – 2018 har en ny färg introducerats till serien varje år och presenterats i samband med Nobelfesten. Den färg som är mest eftertraktad bland samlarna är den ljust blå. Detta glas togs fram 2011 i begränsad upplaga när Cyrén fyllde 80 år.

5. Vattenkokare i rostfritt stål från Japan

Märkt Satake Stainless Steel Japan.