Ett spetsprojekt med grunden i forskning
Det arbete vi gör, på egen hand och tillsammans med andra, tar avstamp i FNs globala mål för hållbar utveckling. De balanserar på ett bra sätt ekonomisk, social och ekologisk hållbarhet. Men det räcker inte.
För att en stadsdel ska kunna kallas hållbar måste de människor som lever och vistas där kunna göra det utan att det påverkar planetens gränser negativt. Planetens gränser är en modell utvecklad av en grupp forskare under ledning av Johan Rockström vid Stockholm Resilience Center. Modellen definierar planetens gränser som miljöprocesser som skapar stabilitet för livet på jorden och definierar vad som är ett säkert utrymme för människor att leva inom, utan att det påverkar ekosystemen på ett negativt sätt. Det finns nio olika miljöproblem som vart och ett har sitt eget gränsvärde. Om våra samhällen håller sig innanför dessa gränsvärden så kan människor fortsätta leva gott utan att förstöra vår planet för framtida generationer. Planetens nio gränser är förlust av biodiversitet, klimatförändring, kväve- och fosforcykeln, stratosfärisk ozon, havsförsurning, global färskvattenanvändning, landanvändning, kemiska föroreningar och atmosfärisk aerosol.
Men ett samhälle måste också vara socialt hållbart och leva upp till mänskliga rättigheter och behov. Den brittiska forskaren, Kate Raworth, har därför kombinerat planetens miljömässiga gränser med nio sociala fundament för ett hållbart samhälle. De nio sociala fundamenten är vatten, inkomst, utbildning, resiliens, inflytande, jobb, energi, jämlikhet, jämställdhet och hälsa.
När ramverken för planetens gränser och de sociala fundamenten kombineras skapas en visuell modell formad som en munk, en doughnut.
I utrymmet mellan det sociala fundamentet och planetens gränser finns ett säkert och rättvist utrymme för människor att vistas i. Säkert för att det inte överskrider miljömässiga tröskelvärden och rättvist genom att det möjliggör en skälig nivå när det gäller hälsa, välstånd, inflytande och deltagande för varje människa. I det utrymmet kan samhällen helt enkelt fortsätta att leva och utvecklas utan att miljön eller människor påverkas negativt. Det är ett sådant samhälle vi vill skapa när vi undersöker förutsättningarna att bebygga Norra Kymlinge, den mest hållbara stadsdelen för världen.