Jag vill att kontoret ska vara fullt med människor – hela tiden

Liza Nyberg, vd för Svensk Fastighetsförmedling, gillar att driva förändring. Inte minst när det gäller arbetslivet och kontorets roll. Att kollegor ses fysiskt menar hon är avgörande för välmående, företagskultur och verksamhet.

För drygt fyra år sedan flyttade Svensk Fastighetsförmedling sitt huvudkontor från Liljeholmen, strax söder om Stockholm till Vasagatan i city. Från ett kontor där medarbetarna satt i mindre rum, till aktivitetsbaserat med fria arbetsplatser.

– Lokalerna låg vackert med sjöutsikt. Men kontoret var traditionellt. Ofta träffade jag inte fler än de fyra kollegor jag delade rum med, säger vd Liza Nyberg.

Hon kände att kontorslösningen varken passade hennes ledarstil eller främjade verksamheten.

– Att sitta i egna rum leder till att vi jobbar i silos, i stället för att bygga broar. Och det måste vi för att lära oss nya saker och inte tappa kunskap. Att träffa kollegor skapar glädje och ger energi.

Liza Nyberg har haft ledade positioner i näringslivet i över 20 år. Alltid beredd att förändra och driva framåt. Redan 2005, som vd för it-bolaget Emric, såg hon till att cellkontoret byggdes om till öppna ytor med fria arbetsplatser. Det var långt innan aktivitetsbaserat ens var ett begrepp.

– En del medarbetare tyckte det var jobbigt, men vi lärde oss mycket. Jag ville visa fördelarna med att utifrån arbetsuppgifter kunna sätta sig bredvid de kollegor man behöver samarbeta med. Och också få helt andra möjligheter till utbyte och sociala kontakter.

Liza Nyberg är övertygad om det fysiska kontorets fördelar. Helst skulle hon vilja att alla hennes medarbetare var på kontoret fem dagar i veckan.

– Jag vill att kontoret ska vara fullt med människor – hela tiden. Men visst, en del möten funkar bäst digitalt. Och ibland kan det vara mer effektivt att jobba på distans.

Liza Nyberg, vd, Svensk Fastighetsförmedling
Bild: Svensk Fastighetsförmedling

För Liza Nyberg är en av de största utmaningarna med det hybrida arbetslivet att skapa en vilja och en önskan hos medarbetare att i första hand välja kontoret.

– Min tiotusenkronorsfråga är: hur ska jag få människor att komma till jobbet, utan att behöva säga att de måste vara det.

För att locka medarbetarna att vara på plats har Liza Nyberg testat olika upplägg. Ett var att avsätta vissa halvdagar till social tid. Det funkade inte så bra. Då införde hon mötesfria tisdagar. Dels för att minska medarbetarnas stress över att alla möten gjorde att de inte hann med sina arbetsuppgifter. Dels för att skapa utrymme för spontanitet och snack vid kaffemaskinen. Men det blev inte riktigt som hon hoppats.

– Många tänkte, inga möten, vad bra då kan jag passa på att jobba undan hemifrån. Så då införde jag en friskvårdstimme. Man kan träna på Sats där vi anlitat en egen PT, eller kanske ta en promenad. Nu är det fler som kommer in. Men har jag lyckats? Inte hundra.

När Liza Nyberg tittar tillbaka på de förändringsresor hon gjort när det gäller kontorets utformning har hon insett en sak: one size doesn’t fit all.

– Från början gick jag hela vägen. Alla skulle vara all-in. Men det är viktigt med respekt och att ta hänsyn till olika behov. Det kan vara någon som av olika anledningar vill sitta enskilt, eller att det inte är optimalt för ekonomi och IT att flytta runt.

En lokal är ju inte bara en lokal. Den är ett verktyg för att stärka samarbete, vi-känsla och kultur.

Det är tydligt att för Liza Nyberg bygger ett hållbart arbetsliv på att den fysiska arbetsplatsen är prio nummer ett. Och som vd vill hon träffa sina medarbetare så mycket som möjligt.

– Det finns saker man inte uppfattar lika bra digitalt. Hur mår de, hur går diskussioner och resonemang. Som idag, när jag gick runt och sa god morgon, kände jag att det var någonting som skavde. Det ska jag försöka fånga in nu i eftermiddag.

Så handen på hjärtat, hur mycket är du själv på kontoret?

– Nästan jämt! Jag är helt värdelös på att jobba hemma. Kan liksom inte låta bli att tömma diskmaskinen eller sätta på en tvätt. Och jag så känner noll energi, den får jag av andra människor.

Bild: Svensk Fastighetsförmedling

Kort om Svensk Fastighetsförmedling

Svensk Fastighetsförmedling är Sveriges största rikstäckande och oberoende mäklarkedja med 230 bobutiker och 1 200 medarbetare runtom i hela landet. Bobutikerna drivs av kedjans 200 delägare och flera år i rad har företaget utsetts till en av Sveriges mest attraktiva arbetsgivare. Under 2023 förmedlade Svensk Fastighetsförmedling cirka 20 000 bostäder till ett värde av 51 miljarder kronor. Verksamheten har funnits i över 80 år, vilket faktiskt gör dem till landets äldsta mäklarkedja.

Resultaten av Lizas upplägg

  • En nyligen genomförd enkät visar att medarbetarna både uppskattar och använder initiativen som genomförts och både ledare och medarbetare är väldigt måna om att dessa förlängs och består.
  • eNPS-värdet, ett mått på medarbetarnas engagemang och motivation att rekommendera arbetsplatsen för sitt närmsta nätverk, ligger på 8,1 (skala 1-10 ) kring det upplevda värdet av friskvårdstimmen som innebär erbjudande om gemensam intern gruppträning ledd av PT. Över 80% har kunnat använda den i praktiken.
  • Vad gäller den mötesfria dagen har den ett uppskattat värde på 7,6 och över 70% använder den också i det syfte och med den effekt den avser. Runt 85% av medarbetarna ser stort värde att värna den framåt för att kunna arbeta på ett effektivt och hållbart sätt.
  • I deras övergripande och löpande mätningar av engagemanget och medarbetarnas känsla av att rekommendera sin arbetsplats kan de se att eNPS-värdet har stigit under våren 2024 och har gått på tre månader från +38 till +57, på skalan -100 till +100).

Tyckte du artikeln var bra och vill läsa mer om framtidens arbetsliv?

Vi har intervjuat 41 beslutsfattare på stora och medelstora företag i ämnet ”Navigating the Future Workplace”. Resultatet blev en rapport med deras spaningar och insikter. Rapporten innehåller:

  • Gemensamma reflektioner kring den ”nya arbetsplatsen”
  • Citat från intervjuerna
  • Fem nyckelinsikter i hur man kan kan kommunicera i en distansmiljö
  • Gemensamma slutsatser kring hur man ska tänka kring framtidens arbetsplats

Ladda ner rapporten.


Har du frågor om hybrida arbetssätt?

Kontakta Malin eller Britt.

Malin Ingman Wettler

Workplace Strategy Manager 073-088 69 25 · 08-782 03 25

Britt Lindqvist

Chef affärsutveckling

Nyfiken på vad en workplace strategy manager gör om dagarna?

Läs vår artikel

Det nya arbetslivet: så anpassar du ledarskapet till hybridmodellen

Klicka här