Telefonplan – en egen stad i staden.

Telefonplan är en unik och historisk industristad som alltid värnat sina invånares bästa. Ända sedan LM Ericson slog upp portarna till sin fabrik, med tillhörande allmännytta, till idag med sin dynamiska mix av verksamheter, bostäder och service.

Välkommen till Telefonplan – en unik och historisk industristad som förädlas för framtiden!

Här flödar kreativiteten fortfarande, precis som under Ericssons tidiga år. På 1930-talet köpte LM Ericsson upp marken vid Telefonplan och påbörjade byggandet av en ny anläggning. Resultatet var en vacker och ikonisk fabrik som fortfarande anses vara ett av funktionalismens finaste industrikomplex i Stockholm.

En stad i staden

Telefonplan var mer än bara en fabrik – det var en stad i staden. På 40-talet växte bostadsområdet fram, den så kallade LM-staden, för att skapa en plats där de anställda och deras familjer kunde umgås och ta del av folkbildningen. Telefonplan blev en egen liten värld, en plats där människor precis som idag kan bo, arbeta och skapa tillsammans.

Sedan Ericsson lämnade fabriken i början av 2000-talet har mycket hänt i området. Konstfack och Försäkringskassan flyttade in och gav Telefonplan nytt liv. Nu bygger vi vidare på den anrika historien och förädlar industristaden för 2020-talet med utgångspunkt i dess rika historia samtidigt som vi banar väg för en spännande och kreativ framtid.

Välkommen att upptäcka allt som Telefonplan har att erbjuda – en plats där tradition möter innovation och där möjligheterna är oändliga.

Se våra lediga lokaler här

Ladda ner en presentation (PDF)

Boka möte – Telefonplan

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig och bokar en tid.

Telefonplan i siffror

Vasakronan är stolta ägare av denna unika industristad. Vi vet det mesta om läget och varför det är en sån perfekt plats för att ha ett kontor.

100 000
kvadratmeter kontor och verksamhetsyta.
2 500
arbetsplatser finns i våra fastigheter.
10
restauranger bara på Telefonplan.
1-5 min
promenadavstånd till T-bana, bussar och service.
2
träningsanläggningar för energifyllda lunchpass

4 anledningar till varför ni ska välja Telefonplan

1

En stad i staden

Telefonplan är en nyskapande oas mitt i storstadspulsen – upplev bekvämligheten i vår stad i staden med allt från skola och vårdcentral till restauranger och frisörer inom bekvämt avstånd.

2

Närhet till city

Inga ursäkter att komma sent till morgonmötet! Hit kommer du på 13 minuter med tunnelbana från T-centralen, med buss tar det några minuter till. Det finns även gott om cykelparkeringar och möjlighet till dusch och omklädning för den som vill cykla snabbt.

3

Hitta ditt perfekta kontor

På Telefonplan har Vasakronan 57 000 kvm kontorslokaler i olika storlekar och unika stilar. Alla med möjlighet till flexibla avtalstider. Varför inte testa en helt färdiginredd Smart & klart-lokal med fantastisk utsikt över södra Stockholm?

4

Spännande grannar

Här hittar du över 100 företag inom ett vitt spektrum av branscher. Alltifrån Försäkringskassan och Dreamhack till Klättercentret och Konstfack.

Träffa några av våra hyresgäster på Telefonplan

Den perfekta lokalen

Höglagret

”Vi har sedan starten haft en tydlig vision om att tillgängliggöra sporten för flera – mer klättring åt folket! Vi vill att alla ska hitta hit och göra det till sin grej, oavsett om du är nybörjade eller inbiten klättrare. På Telefonplan har vi vår största anläggning som också är Sveriges största på cirka 3 000 kvm. Här har vi funnits sedan 2010 och har idag blivit något av en central del i klättersverige – alla känner till den här anläggningen.”

Christoffer Berndtsson, platschef, Klättercentret

Läs fem snabba frågor till Klättercentret

Drömhaket på Telefonplan

Generatorn

”Globalt är vi cirka 1 300 medarbetare som arrangerar världens största digitala gaming- och livstilsfestivaler samt evenemang för e-sport och gaming. Det känns som att vi gör något nytt varje vecka! För två veckor sen var det festival i Tokyo och för en vecka sen var det Melbourne DreamHack event. Nästa vecka är vi i Dallas och sen gör vi nedslag i Jönköping. Det händer någonting hela tiden världen över.”

Andreas Jernberg, nordisk vd på ESL FACEIT Group

Läs fem snabba frågor till DreamHack

100 företag. 100 000 kvm lokaler. 100-tals bostäder. Caféer och restauranger. Skolor och högskolor. Välkommen att hyra kontor på dagens moderna och levande Telefonplan, där du garanterat får många goda grannar.

Susanne Wallberg, affärsansvarig kontor, Vasakronan

Några av våra byggnader på Telefonplan

I hjärtat av söderort i Stockholm, omringad av grönska och pulserande energi, ligger Telefonplan. Här erbjuder vi en arbetsplats i ett inspirerande område med fantastiska kommunikationsmöjligheter och ett varierat utbud av tjänster. Oavsett om du föredrar modern minimalism eller en mer traditionell stil, kommer du att hitta din perfekta arbetsplats här på Telefonplan. Läs mer om områdets profilbyggnader nedan och hitta lediga lokaler.

Historien om Telefonplan

Området Telefonplan har en anrik historia med en unik industriprägel från åren då Ericsson hade sin produktion och verksamhet på platsen mellan åren 1940 till början av 2000-talet. Själva LM Ericsson-fabriken uppfördes åren 1938 till 1940 efter ritningar av arkitekt Ture Wennerholm och har kontinuerligt byggts till och om. Enligt arkitekturhistorikern Fredric Bedoire utgör anläggningen ”kanske det vackraste av funktionalismens industrikomplex i Stockholm”.

1930 hade LM Ericsson köpt upp mark vid nuvarande Telefonplan och 1936 började man bygga en ny anläggning eftersom de gamla lokalerna vid Tulegatan i Stockholm blivit för trånga. Strax därefter påbörjades uppförandet av den nya LM-staden, ett bostadsområde med trevånings smalhus. För att pressa kostnaderna och snabba upp byggprocessen, uppfördes som en form av seriebygge med arbetslag som gick från hus till hus. Bostäderna var framförallt avsedda för LM Ericssons anställda och uppfördes av två bostadsrättsföreningar.

På 1940-talet fortsatte expansionen och ytterligare bostadshus tillkom. Vid LM Ericssons nya fabrik uppfördes vid 1940-talets mitt en hemgård, ”Stiftelsen Midsommargården”, ett projekt för att skapa en plats där de anställda och deras familjer kunde umgås och ta del av folkbildningen. I bottenvåningen fanns butiker, bank och apotek. Midsommargården innehöll ursprungligen bland annat, bibliotek, festsal, förskola, studierum och en teatersal. En ny stadsdel och blandstad tog form, med en vacker industriprägel som vi är måna om att bevara och förädla med dagens sammansättning av det vi ser som en levande stad.

I början av 2000-talet lämnade Ericsson fabriksbyggnaden vid Telefonplan och mycket har hänt sedan dess. Anläggningen anpassades för bland annat Konstfack och Försäkringskassan som flyttade in 2004 respektive 2014. Vi bygger vidare på småstadskänslan – Telefonplan som en stad i staden. Och den unika och vackra industriprägeln förädlas med dagens sammansättning av det som vi ser som en levande stad.

Läget och kommunikationer

  • T-bana från T-centralen, cirka 13 min
  • Buss till Älvsjö pendeltågstation, cirka 10 min
  • Cykla från city, cirka 28 min
  • Med bil från city, cirka 14 min
  • 700 meter till påfart E4/E20
  • Parkeringsplatser, 400 stycken, intill byggnaderna
  • Gott om cykelparkeringar utomhus och i garage med servicestation
  • Grönstråk för promenader och lunchjogg runt hörnet
  • Cykel till Örnsbergsbadet på 11 min. Låna gärna en av Vasakronans elcyklar!

Några av våra lediga lokaler på Telefonplan

Jag vill se fler Lediga lokaler på Telefonplan

Är Telefonplan platsen för er?

Susanne eller Linda bjuder gärna på en kopp kaffe och en rundvisning av våra fastigheter i området.

Susanne Wallberg

Affärsansvarig kontor 072-246 54 50 · 08-566 206 86

Linda Boman

Uthyrare 072-732 02 44