Fem frågor till Christoffer Berndtsson, platschef, Klättercentret

Klättercentret på Telefonplan är Sveriges största klättercenter. Visionen sedan första anläggningen slog upp dörrarna 2003 i Solna, är att göra klättring till en folksport där alla är välkomna – såväl nybörjare som proffs. Vi träffar Christoffer, platschef på Telefonplan, som berättar mer om verksamheten, sin passion för klättring och vad som är så fantastiskt med Telefonplan.

1. Berätta om er verksamhet på Klättercentret.

Vi är Sveriges största aktör för inomhusklättring och erbjuder en inspirerande miljö för klättring och bouldering. Vi har totalt sju anläggningar i Sverige, varav fyra i Stockholmsområdet; Telefonplan, Solna, Akalla och Gallerian. Och utöver dem har vi anläggningar i Uppsala, Västerås och Malmö.

Vi har sedan starten haft en tydlig vision om att tillgängliggöra sporten för flera – mer klättring åt folket! Vi vill att alla ska hitta hit och göra det till sin grej, oavsett om du är nybörjade eller inbiten klättrare. På Telefonplan har vi vår största anläggning som också är Sveriges största på 3 000 kvm. Här har vi funnits sedan 2010 och har idag blivit något av en central del i klättersverige – alla känner till den här anläggningen.

2. Har ni speciella behov för er verksamhet?

Vår verksamhet kräver unika och speciella lokaler med hög takhöjd. Fem – sex meter är önskvärt för bouldering och gärna över tolv meter för topprep och mycket rymd, för att kunna erbjuda en riktigt bra klätterupplevelse. Och det har alltid varit svårt att hitta riktigt centralt belägna lokaler av den typen. Här på Telefonplan har vi 14,5 meter på högsta stället.

Förra sommaren utökade vi lokalerna med 1 000 kvadratmeter för att kunna utvidga erbjudandet av bouldering för våra medlemmar. Vi är någonstans runt 20 personer på plats här varje dag från verksamheten – alltifrån instruktörerna till receptionen och de som bygger klätterlederna. Tidigare har det funnits lite för begränsat med mötesrum och kontor, så det har verkligen blivit ett lyft för oss med exempelvis härligare personalmatsal och personalomklädningsrum.

Christoffer Berndtsson, platschef, Klättercentret.

3. Varför valde ni Telefonplan?

Telefonplan har alltid varit ett strategiskt läge med tanke på de goda kommunikationerna med buss, tunnelbana, cykel och bil – allt det finns etablerat. Och med tanke på hur expansivt området är, med många satsningar på kommunikation, bostäder och fler verksamheter, trodde vi redan då starkt på området. Nu känner vi verkligen att våra förväntningar infriats och dessutom med en ännu bättre utveckling än vad vi hade kunnat hoppas på – med nya företag och mer liv och rörelse och allt som händer i närområdet med fler bostadsområden. Att få vara en del av det nya området som växer fram känns superspännande.

4. Vad är det som gör att Telefonplan passar er så bra?

Jag skulle säga en kombination av dels hur området har utvecklats, och dels närheten till kommunikation i form av bussar och tunnelbana och parkerings- och cykelmöjligheter. Och att mycket folk bor i området. Det har varit en nyckel. Vi tycker att det är väldigt kul att området fortsätter att utvecklas, att fler företag hittar hit, att det byggs fler bostäder och att det öppnas nya restauranger. Det finns riktigt bra restauranger här, och det lyfter så klart området. Det har skapats ett litet community på Telefonplan och vi tycker det är superkul att få vara en bidragande del av det.

5. Vad är det som gör klättring så spännande?

Jag har alltid varit fascinerad över hur en individuell sport kan vara så social och så inkluderande. Jag har mest utövat lagidrott under min uppväxt, men när det kommer till klättring så upplever jag det som väldigt inkluderande och social. En utför ju hela tiden sporten på sin egen nivå, men nästan alltid tillsammans med någon annan. Det gör att en ofta kan utbyta idéer och tankar – hur ett problem ska lösas, eller hur gjorde den andra klättraren för att klara den där biten av den där leden. Så det skapar någon form av gemensamt samtal. Och det är få sporter jag utövat där jag kommer i ett sånt flow och hyperfokus. Jag tycker det är lite pirrigt att komma upp på höga höjder, då måste jag fokusera på nuet.

Så klättring är verkligen en fantastisk sport. Vi vill lyckas tillgängliggöra den för fler, vår vision är att det ska bli en folksport. Hit är alla välkomna, nybörjaren som proffset. Och då vill vi ju göra det genom att öppna fler anläggningar och finnas på attraktiva områden där det passerar mycket folk. Och att hela tiden försöka ha en god geografisk spridning på våra anläggningar.

Läs mer om kontor på Telefonplan