Välkommen till Hästskon 9
Hamngatan 22 / Regeringsgatan 45
Om fastigheten

I korsningen Hamngatan/Regeringsgatan, mittemot NK är denna fastighet belägen. Hörnet utgör ett av Stockholms bästa butiks- och kontorslägen. Fastigheten har helrenoverats och moderniserats och innehåller idag toppmoderna kontors- och butiksytor.
Fastighetens historia
Norrmalm har länge varit en plats där människor har bott och verkat. Redan 1289 grundades St:a Klara Kloster på den plats där Klara Kyrka idag står. Under seklerna har Norrmalm genomgått mängder av förändringar och den kanske största förändringen i modern tid kom Norrmalmsregleringen att stå för.
1945 fattades beslut om en ny stadsplan för Klarakvarteren, en genomgripande sanering av stadens mest centrala delar som tyvärr låtits förfalla under många år. Hamngatan omfattades i allra högsta grad av planerna. Ett omfattande arbete med att bryta genom Brunkebergsåsen samt att bredda gatan ledde till att endast Hästskon 9 och NK-huset fick stå kvar.
Hästskon 9 uppfördes 1930-1935 och arkitekten var Allan Christensen. Huset fick namnet Hästskopalatset efter den restaurang som tidigare funnits på platsen. En genomgripande ombyggnad genomfördes 1965 då bland annat en plåtfasad monterades över den tidigare fasadbeklädnaden. 1994 renoverades fastigheten och 1999 utfördes ytterligare en helrenovering.
2025 renoverades fastigheten för att återställa dess ursprungliga karaktär. Inte minst genom att fasaden återskapats till sin originalfärg i vit travertin istället för den bruna plåt som introducerades på tidigt 70-tal.
Här kan du botanisera bland historiska bilder på fastigheten och området.
Byggt/ombyggt: 1935/2025
Taxonomilinjerad byggnad: Ja
Total energianvändning: 32.1kWh/m2, 2024
Utsläppsintensitet: 0.0088 kg CO2/m2, 2024
Kontor: 6 297 m2
Butik: 2 627 m2
Arkitekt: Allan Christensen
I din lokal
Fastighetsnät & fiber
Den här fastigheten har ett fibernät som ägs av Vasakronan. Det kan användas av dig som hyresgäst för att ansluta din lokal till internet, oavsett vilken internetleverantör du har. Telia och Advania är exempel på två leverantörer som har förberett anslutningar till fastigheten för snabb access.
Läs mer om erbjudanden från Advania och Telia eller om du vill ansluta en annan leverantör Klicka här för mer information
Planerar ni en egen fiberinstallation måste det genomföras i samråd Vasakronans nätadministratör.
Information om fiberdragning Klicka här för mer information
Bilagor:
Inomhusklimat
Var tredje år genomförs så kallad obligatorisk ventilationskontroll (OVK) för att säkerställa att ventilationen uppfyller kraven från Boverket.
Fastighetens ventilation justeras automatiskt och drivs av en geoanläggning. Det är en energieffektiv uppvärmning och kylning med hjälp av grundvattnet i en så kallad akvifer. Drifttiderna för ventilationen är verksamhetsanpassad.
Har du funderingar kring solskydd för er lokal? Hör av dig till er kontaktperson som kan svara på om hur solskyddet fungerar för just er.
Inomhustemperatur
Vi föds med en inre termostat som är förinställd och gör att vi kan uppleva värme och kyla helt annorlunda än kollegorna. Att skapa ett inomhusklimat där alla trivs blir ibland därför en stor utmaning. Självklart ska temperatur och ventilation vara rätt inställda, men för att lyckas fullt ut med ett bra inomhusklimat behövs även din och er hjälp.
Du som hyresgäst kan i de flesta lokaler själv justera temperaturen efter önskemål. Är du osäker på hur kontakta teknikansvarig som gärna visar hur du går till väga.
I Värdens Pocket kan du läsa mer om inomhusklimatforskning, kroppstemperaturer, kall- och varmblodiga människotyper med mera.
Rökning
Rökning är inte tillåten inne i fastigheten samt allmännautrymmen, som entréer, terrasser, hissar och trappor. Tänk också på att intestå för nära entréer eller friskluftsintag, så att rök kommer in i fastigheten.
Enligt lag (2018:2088) är det förbjudet att röka vid entréertill lokaler dit allmänheten har tillträde. Förbudet omfattar all rökning, ävene-cigaretter och wapes. Beslutet har fattats av Riksdagen som även läggeransvaret för att rökförbudet efterlevs vid gemensamma entréer på oss somfastighetsägare.
Om entrén till lokalen ligger i direkt anslutning till gatanär det den som har verksamhet i lokalen som ansvarar för rökförbudet. Detinnebär exempelvis att affärsinnehavare med egen entré är ansvarig för attinformera om att rökförbudet gäller.
Utrymning & brandskydd
Systematiskt brandskyddsarbete SBA
Sedan 2001 ska systematiskt brandskyddsarbete hanteras av alla verksamheter. Det är hyresgästens ansvar att: Utrymningsplan ska finnas på väl synliga platser i lokalen.
• Släckutrustning finns till hands inuti hyresgästens lokaler (inköp, installation, reparation, underhåll och service).
• Utrymningsvägar hålls fria – gäller även grannars utrymning genom lokalen samt trappor och portuppgångar
• All brandskyddsutrustning (sprinkler, brandlarm, brandsläckare etc.) hålls fria från förhindrande föremål.
• Utse en brandskyddsansvarig samt en utrymningsledare på sitt företag.
• All personal och vikarier känner till utrymningsplanen samt arbetsuppgifter vid brand.
• Rapportera eventuella tillbud till Vasakronan.
• Fylla i en ”Skriftlig Redogörelse av Brandskydd” för berörda verksamheter, som sedan skickas in till brandförsvaret via Vasakronan.
Du kan läsa mer om vad systematiskt brandskyddsarbete innebär för er verksamhet och få hjälp med att komma igång med just ditt brandskyddsarbete hos Stockholms Brandförsvars hemsida.
Utrymning
Hyresgästen ansvarar själv för återsamlingsplats och brandövningar samt utrymningsvägar, utrymningsplan och släckutrustning i den egna lokalen. För allmänna utrymmen ansvarar Vasakronan för utrymningsvägar och utrymningsplan.
Vill du veta mer om arbetsgivarens ansvar gällande utrymning, läs informationen angående utrymning på Arbetsmiljöverkets hemsida.
Utrustning
Vasakronans hyresgäster har rabatt på brandskyddsutrustning hos ett antal leverantörer. Kontakta Vasakronans kundservice 08-566 20 600 för mer information.
Brandtillsyn
Sker enligt ”Lag om skydd mot olyckor” som trädde i kraft 01.01.2004. Läs mer på Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps hemsida » www.msb.se
I fastigheten
Allmänna uteplatser & terrasser
Skötsel av utomhusmiljö
Vasakronan ser till att planteringar och städning av innergårdar sköts inom kvarteret. Omkringliggande gator ansvarar Stockholms stad för.
Avfall & källsortering
Kontorshyresgäster har tjänsten Avfallshämtning. För extra avfallhämtningstjänster, utöver våningsplanshämtning, går det bra att beställa detta via RagnSells på nedan uppgifter.
För handelskunder finns avfallsrummet i Hästskon 12.
Fraktioner:
Wellpapp
Papper
Glas
Pentryavfall
Elektronik
Batterier
Ragn-Sells lokala kontaktpersoner i Hästskon 9:
Mikael Hallman: 070-927 49 99 eller mikael.hallman@ragnsells.com
Avfallstelefonen: 070-927 21 32
Miljöstationen är bemannad på vardagar mellan 07:00 – 16:00
Ragn-Sells centrala kundtjänst: 0771-88 88 88
Säkerhet & inpassering
För att komma till lastkaj och soprum krävs tagg och kod. Taggar beställs via kundservice@vasakronan.se
För besökare finns porttelefon.
Generellt gäller att hyresgästen svarar för sitt eget skalskydd (lås, larm, kortläsare, galler m.m i den egna lokalen) och uppmanas att kontakta sitt försäkringsbolag för mer information gällande villkoren för sin försäkring. Hyresgästen ombesörjer även själv bevakning och säkerhet.
Rondering sköts av Securitas
Lastkaj & leveranser
Godshantering sker via garaget med infart från Regeringsgatan 55 eller Sveavägen 10C. Maxhöjd från Regeringsgatan 55 är 2,20 meter och från Sveavägen 10C är 2,80 meter.
Infarten från Regeringsgatan 55 är öppen alla dagar 6.00-24.00.
Från Sveavägen 10C är det öppet helgfria vardagar 6.30-18.30 och övriga dagar och tider kommer ni in genom att använda er passerbricka.
Parkering & laddplatser
Det finns ingen parkeringsmöjlighet i fastigheten.
Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis Parkaden (Regeringsgatan 47-55). Stockholms stads parkeringshus på Regeringsgatan 16 eller Hötorgsgaraget med infart vid Sveavägen 17. I Hötorgsgaraget finns möjlighet att hyra oreserverad avtalsparkering.
Cykelparkering
För att komma till och från cykelrummet är det enklast att cykla ner längst infarten Regeringsgatan 55 eller Sveavägen 10B. Cykelrummet hittar du på höger sida i nedfarten från infarten från Sveavägen. I anslutning till cykelrummet hanteras leveranser och avfall för fastigheterna i Sergelstan, det kan därför periodvis vara mycket tung trafik. Tänk på att cykla försiktigt ner och i garaget och gärna leda cykeln om det är lastbilar i garaget.
För att komma in i Cykelrummet används den digitala nyckeln Accessy. Kontakta din kontorsansvarige om du önskar access.
Det är inte tillåtet att parkera sin cykel i trapphus, entréer eller på garageplatser på grund av framkomlighet vid eventuell utryckning. Det är inte heller tillåtet att ta med sig cykeln i våra hissar. Glöm inte att låsa din cykel. Vasakronan ansvarar inte för eventuella stölder.
Cykel & service – ta hand om dig själv och din cykel
I vårt koncept Cykelservice, ingår allt som kan göra din cykling till och från jobbet enkel och säker. Trygg och kameraövervakad cykelförvaring, omklädningsrum, dusch, förvaringsskåp, torkrum och servicestation. BikePath opererar Vasakronans koncept Cykelservice. För priser och medlemsskap klicka här. Du kan även besöka dem på Sveavägen 10B.
Kommunikationer
Några viktiga kommunikationspunkter i Stockholm city.
Arlanda Express – 7 min
Citybanan och T-centralen – 5 min
Stockholms centralstation – 7 min
Göteborg 3,5 timmar (via Stockholms Central)
London 3,5 timmar (via Arlanda Express och Arlanda flygplats)
Tunnelbana
I närområdet finns Kungsträdgården, T-centralen och Hötorgets tunnelbanestation.
Bussförbindelser
Det finns tillgång till ett flertal innerstadsbussar i direkt anslutning till kvarteret.
För mer information se,
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats
Snöröjning & istappstelefon
Omkringliggande gator ansvarar Stockholms stad för.
Om farliga istappar upptäcks på fastigheten, ring till Vasakronans kundservice på 08-566 20 600. Det går även bra att kontakta Istappstelefonen som är en tjänst dit allmänheten kan ringa för att rapportera om farliga istappar, snö/is på tak och mark. Ring då 020-47 82 77 eller anmäl via hemsidan Istappstelefon.
Service i fastigheten
Som kund hos Vasakronan har du alltid tillgång till ett brett utbud av servicetjänster genom Coor Service Management. En rad olika tjänster erbjuds, såsom exempelvis reception, posthantering och vaktmästeri.
Besök gärna Coors Serviceportal för att läsa mer om vilka tjänster som erbjuds.
I närområdet
Service i närområdet
Restauranger
I grannskapet finns ett stort urval av caféer och restauranger. Runt hörnet finns restauranggatan Malmskillnadsgatan med bland annat Röda Huset, Scandwich, Pava, Jacqueline’s, Chioi, Spesso och Phils. I området finns flera härliga takbarer för AW, bland annat SUS och Tetto.
Konferens- och Evenemangsanläggningar.
I området finns flera konferens- och evenemangsanläggningar. I anslutning till fastigheten finns Sergel HUB och Vasakronans CoWorking Arena Sergel. Ett stenkast bort finns Sergelkonferensen med stort utbud av konferensfaciliteter och service.
Hotell
Det finns flera trevliga hotellalternativ i närheten av Hästskon 9.
At SIX, Hotel Kungsträdgården, Scandic Downtown Camper och HOBO Hotel.
Handel och Shopping.
När det gäller shopping finns det mesta med flertalet butiker, gallerior och varuhus strax utanför dörren. Ett stenkast bort finns Gallerian och NK. En bit längre upp på Regeringsgatan ligger Mood Stockholm, en galleria fylld med mode, kaféer och restauranger.
Träning och Hälsa
Ascaro träning och padel, NK-taket
Sats NK – Beläget på Regeringsgatan 57
Barry’s, Jakobsbergsgatan
Becore, Jakobsbergsgatan
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59
Kry, Gallerian
Hållbarhet
Miljöcertifiering
Hållbarhetsfakta
Du hittar information om vilken miljöcertifiering fastigheten har, om den är taxonomilinjerad, den totala energianvändningen samt utsläppsintensiteten under fliken: Om fastigheten.
Miljöcertifiering
Byggnaden är miljöcertifierad enligt LEED. Certifieringen är ett kvitto på att byggnaden uppfyller hållbarhetskriterier inom exempelvis energieffektivitet och hälsosamma inomhusmiljöer.
Taxonomilinjerad byggnad
Om byggnaden är taxonomilinjerad uppfyller den EU:s fastställda granskningskriterier för miljömässig hållbarhet samt minimiskyddsåtgärder för social hållbarhet.
Hållbarhetsdata för er lokal
Många av våra hyresgäster redovisar sin miljöpåverkan i sin års- eller hållbarhetsredovisning. En vanligt förekommande post är energianvändningen i lokalen. Den samt uppgift om andel förnybar energi kan ni få på månadsbasis i vår hållbarhetsrapport för er lokal.
Hör av dig till din kontaktperson för att få ta del av hållbarhetsrapporten. I den finns även data för vatten- och avfallsmängder.
Läs mer om energiköp via Vasakronan
Hållbarhetstjänster
I många av våra fastigheter tillhandahåller vi olika hållbarhetstjänster, såsom avfallshämtning och cykelservice. Här nedan kan du läsa mer om respektive tjänst. Hör av dig till din kontaktperson om du vill veta mer och vad som gäller i din fastighet.
Läs mer om tjänsten avfallshämtning
Läs mer om tjänsten cykelservice
Vasakronans hållbarhetsarbete
På Vasakronan ska vi driva vår verksamhet på ett alltigenom hållbart sätt, ur ett ekonomiskt, miljömässigt och socialt perspektiv. För det krävs att alla bidrar hela tiden.
Läs om Vasakronan och vårt ansvar för en hållbar utveckling
För många företag står lokalen för en stor del av verksamhetens miljöpåverkan och den påverkar också de egna medarbetarnas hälsa och välmående. Se till att säkra er lokal både ur ett miljömässigt och socialt perspektiv.
Kontakt & Felanmälan
Dina kontaktpersoner


