Shop until we drop

Shoppingturism har på senare år blivit ett begrepp att räkna med. Det totala exportvärdet för utländsk turism slår Sveriges export av järn och stål. Och bara shoppingturismen har ökat med 117 procent sedan 2000. Är det dags att omvärdera handelns betydelse för svensk turism?

96,5 miljarder kronor, så mycket pengar spenderar utländska turister när de besökte Sverige förra året. Ett värde som vuxit med 30 procent sedan 2010. Det säger kanske lite om den potential som finns för nöje och kultur, men framförallt för handeln. Shoppingturismen omsätter lejonparten, 73,7 miljarder kronor, av den kakan.

Elisabet Elmsäter-Vegsö på Svensk Handel ser en kurva som går spikrakt uppåt och tippar på en ökad försäljning på nio miljarder kronor fram till 2020 – lågt räknat.

– Jag tror det är viktigt att alla aktörer i handeln känner till detta. Turisterna tillför mycket nytt kapital och alla kan tjäna på detta.

Tidigare var turisterna mer orienterade mot souvenirer. Nu är de mer diversifierade. I och med sociala medier gör man sin egen reseberättelse med sig själv som huvudperson. Man fotar, filmar och lägger ut. Handeln behöver samarbeta mer för att dra nytta av de här nya shoppingströmmarna.

Elisabet Elmsäter-Vegsö, Svensk Handel

Flest turister kommer från Norge (mycket gränshandel), Tyskland och Danmark. Men tillväxten kommer från framför allt fyra länder enligt Svensk Handels prognoser: Ryssland, Brasilien, Indien och Kina.

– Framför allt kineserna utmärker sig. De spenderar 60 procent av reskassan på shopping. Det är mycket statushandel. De vill ha lyxvaror och går på NK och i klockbutiker. De köper inte bara till sig själva utan till fastrar och mostrar i hemlandet, säger Elisabet Elmsäter-Vegsö.

Klart är att turismen i hela världen växer i takt med att fler länder får en ökande medelklass. Det har också blivit enklare och billigare att flyga, i globaliseringens och digitaliseringens kölvatten. Men i Sverige finns också – utöver spännande upplevelsedestinationer och en rik kultur – många starka internationella varumärken i storstäderna. Även svenska varumärken lockar, framför allt inom mode och design.

– Det finns en oerhörd potential inom det här området. Men många av handlarna har inte riktigt förstått vidden av det här. De skulle behöva identifiera denna växande kundgrupp och lära känna dem bättre, säger Elisabet Elmsäter-Vegsö.

VisitSweden har i uppdrag att marknadsföra Sverige som turistland utomlands och fick i våras 70 miljoner kronor extra av regeringen för att få fler utländska turister till Sverige. Pengarna ska fördelas under tre år och marknadsföringen riktar sig till en utvald grupp av resvana människor, bland annat via sociala medier där målgrupperna befinner sig. Och en drivkraft att resa till Sverige är just shoppingmöjligheterna.

– Runt 35 procent av besökarna som vi vänder oss till i marknadsföringen är intresserade av shopping. Många i den kundgruppen lockas av mode och design, säger Thomas Brühl, som uppmanar handeln att själva lägga mer krut på internationell marknadsföring för att kakan ska växa ytterligare.

Shoppingturismen i siffror enligt Svensk Handel:

  • Omsättning: 73,7 miljarder kronor.
  • Andel av detaljhandelns omsättning: 11 procent.
  • Sysselsättning: 30 000 personer inom handeln.
  • Tillväxt: 117 procent sedan 2000.
  • Antal utländska gästnätter: 13,7 miljoner.