Produkter som betyder något

Världens minsta webbshop säljer en enda produkt i taget. Målet är att den ska väcka intresse för schysst produktion, berätta en historia – och verkligen betyda någonting.

Från ax till limpa

Som företaget Galantus hjälper de andra företag med att utveckla långsiktiga hållbarhetsstrategier. Men grundarna, Maria Trapp och Marcus Bergman, ville också driva ett eget projekt från ax till limpa. Eller som det blev i deras första produkt – från skörd av bomullsblommor i Peru till exklusiva lakan, vävda i finaste satin.

– Jag tror och hoppas att det finns en marknad för något utsökt med en berättad historia. One Dear Thing är motsatsen till slit och släng – att man håller någonting kärt och förstår värdet, säger Maria Trapp.

Exklusiva lakan första och enda produkten

Det första projektet för One Dear Thing blev sängkläder. Uppvuxna i textilstaden Borås fanns redan en del kontakter, och framför allt vördnad för hantverket.

– Förr hade saker ett annat värde. Hade du fina lakan visste du vad som krävdes för att tillverka dem. Idag sker nästan all produktion långt bort och få förstår hur mycket arbete som ligger bakom en produkt. Det gör dålig, ohållbar produktion med hemska arbetsförhållanden möjlig, säger Maria Trapp.

Maria Trapp, Galantus AB

One Dear Thing väljer ekologisk bomull

Bomullsodling är en vattenkrävande teknik. Upp till 10 000 liter vatten används för att producera 1 kilo bomull. Men den ekologiska bomull som används för One Dear Things sängkläder kommer från södra Peru och kräver inget grundvatten.

– Här har det odlats bomull i 3 000 år. De bevattningskanaler för smältvatten från bergen som byggdes av inkaindianerna används fortfarande, berättar Maria.

Även rensning, spinning och vävning sker i Peru. Digitaltrycket görs i Italien medan sömnaden sker i Estland.

– Det blev inte Sverige, men det var så nära vi kunde komma. Narva är en gammal textilstad där konkurrensen med länder som Bangladesh har slagit hårt. Vi anlitar en liten entreprenör med ett fyrtiotal kvinnor anställda.

Nästa produkt – något helt annat

Mönstret på lakanen föreställer världskartan, i rörelse. Det var designern Sara Gullmans examensarbete på HDK (Högskolan för Design och Konsthantverk) i Göteborg och är inspirerat av organisationen Läkare utan gränser, som också får en del av försäljningen. När lagret av sängkläder är slut är det dags för nästa produkt.

– Det blir något annat och inte textil, om det blir som jag tänker just nu.