I huvudet på Gunilla Uhrus

Hötorgsterrassen har fått nytt liv och Sergelgatan står inför en rejäl uppfräschning. Det handlar mycket om att hitta bortglömda fina ytor och skapa platser där människor känner sig trygga och vill vara. Vi ställde fem frågor till Gunilla Uhrus, affärsutvecklare handel, Vasakronan, om vad som är på gång i Stockholms city.

Gunilla Uhrus

Vad bidrar till en levande citykärna?

– Det behövs goda förutsättningar för kommersiell verksamhet, det handlar dock om mycket mer än så. Icke-kommersiella inslag är enormt viktiga och i Stockholm finns mängder med bra kultur och aktiviteter. Det måste också vara en plats där människor känner sig trygga dygnet runt. Det tycker jag att vi har tappat fokus på i hela city.­

Hur får vi fler människor att röra sig i city?

– Ett sätt är att hitta bortglömda platser eller utrymmen längs med gatustråken. Det kan vara så enkelt som att göra om ett förråd till kafé eller annan verksamhet. Som fastighetsbolag gäller det att se möjligheterna och vi letar hela tiden efter sådana ytor. Ett exempel är en liten lokal för rullstolar som fanns precis intill vårt huvudkontor på Mäster Samuelsgatan. Rullstolarna kunde enkelt hänvisas till ett annat utrymme och istället anpassades det gamla rullstolsrummet till en liten Paninibutik. Det har tillfört en uppskattad service till fastighetens hyresgäster, men även bidragit till folklivet på gatan.

– Ett annat exempel är Hötorgsterrassen. Den stängdes för 40 år sedan på grund av att fel klientel uppehöll sig där med viss vandalisering som följd. Förra sommaren öppnade vi på försök en del av terrassen för allmänheten vilket blev enormt uppskattat. Nu är det dags igen, premiären är den 20 maj.

Vad ska hända på terrassen?

– I år blir det ännu fler aktiviteter i form av mataktörer, pop-up butik, en-två scener, evenemang, utställningar, musik, dans med mera. Vi har utvecklat ett bra samarbete med Stockholms stads kulturförvaltning vilket är roligt och också en viktig samverkan. Så småningom skulle vi vilja skapa en urban park på hela terrassen och hålla öppet året om. Det kommer att bidra till citys attraktionskraft för stockholmare och besökare. Det som behövs är aktörer som vill etablera sig här permanent och vi måste se till att det blir säkert och tryggt.

Lunchhäng på Hötorgsterrassen
Foto: Gustav Kaiser
Sergels torg
Förslag på ny soltrappa upp från Sergels torg till Malmskillnadsgatan.

Fler projekt som är på gång?

– Ett är att uppgradera Sergelgatan. Den är en fantastisk gågata som inte har fått omtanke på väldigt länge. Vi ser att kundflöden och omsättning minskar, vi vet att människor inte känner sig trygga här när affärerna har stängt. Sergelgatan är en skatt, med perfekt läge, mitt i city, och det måste vi ta vara på.

– Vasakronan äger 60 procent av fastigheterna och vi har sedan länge en samverkansgrupp med övriga fastighetsägare. Vi måste jobba gemensamt kring detta och det är alla överens om. Min vision är läckrare, finare fasader, planteringar, restauranger och uteserveringar med mat, dryck och fika. Jag vill höra ”nu drar vi till Sergel för att ta en AW”. Vi hoppas detta kan bli verklighet om några år.

Annat som stockholmarna kan se fram emot?

– Omvandlingen av Sergelhuset när SEB flyttar ut. Vi vill skapa en levande mix av kontor, hotell och restauranger. Även Brunkebergstorg och Malmskillnadsgatan är under utveckling  Här är vi en av flera fastighetsägare som samarbetar kring den framtida skepnaden. Jag ser framför mig att Brunkebergstorg ska bli en liten oas där man kan softa och ta en Afternoon Tea borta från stadens brus.