Hållbarhetspris sätter fokus på en nödvändig omställning

För sjunde året är det dags att kora vinnaren av White Guides hållbarhetspris 100 % Cirkulärt. Det går till det förslag som bäst visar hur restaurangbranschen kan jobba mer hållbart och cirkulärt.

När hållbarhetspriset inrättades 2016 handlade det mest om äran. Nu är det ett sätt att stötta och hjälpa en hel bransch att ställa om till cirkulär ekonomi.

– Från början fick vinnaren ett diplom som en hyllning för något man redan hade gjort. Nu handlar det om framtiden, säger Per Styregård, redaktör för White Guide och juryns ordförande.

Det vinnande förslaget får under sex månader coachning av personer med kunskap och kompetens som kan ta idén vidare. Lärdomarna sprids sedan för att inspirera andra inom restaurang, bar, bageri och café att ställa om till cirkulär ekonomi.

Eftersom priset fått en annan inriktning har också de förslag som kommer in breddats. Det är inte längre enbart krögare och kockar som kommer med idéerna. Nu kan det handla om andra aktörer som jobbar med allt ifrån matsvinn, smarta förpackningar och energibesparingar till inredningsdesign och social hållbarhet.

– Det är en väldigt spännande utveckling. Den är viktig för att få så många som möjligt att tänka hållbart och cirkulärt, inte minst nu när branschen har det tuffare än någonsin.

De senaste åren har präglats av pandemin. Och nu är pressen ännu hårdare i skuggan av krig, energikris och ökade kostnader.

– Risken för backlash när det gäller hållbarhet är stor. Med kniven mot strupen är det kanske inte de frågorna som står högst upp på listan. Vi tror att det är rätt väg att gå, men har full förståelse för att det är tufft att tänka i de banorna just nu, säger Per Styregård.

Per Styregård, redaktör för White Guide och juryns ordförande.
Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

Den 5 december blir det prisutdelning. Juryn består av tio personer och här ingår både kockar med hållbarhetsfokus och experter på hållbarhet och cirkulär ekonomi. Det finns också en advisory board med personer som delar med sig av sin kunskap och kompetens. En av dessa är Anna Denell, hållbarhetschef på Vasakronan.

– Priset är ett bra initiativ som sätter lampan på en viktig fråga. Vi vill hjälpa till att få mer fokus på hållbarhetsfrågorna i en bransch som är viktig för oss, säger Anna Denell.

Hos Vasakronan finns cirka 150 hyresgäster inom mat och dryck.

– De har en stor betydelse för att skapa den mix vi vill ha för att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö. Om de ska fortsätta vara framgångsrika tror jag att den här sektorn behöver fortsätta jobba med hållbarhetsfrågorna. Och som fastighetsägare är vi gärna med i det arbetet.

De nominerade är……

  • Lilla Bjers – Inspirationsdagar om hur en grönsaksgård och restaurang utvecklas cirkulärt
  • Reprofit – System för nyckeltal som mätverktyg för cirkularitet på restauranger
  • Ringo Eco – System för tvätt och återanvändning av take away-förpackningar
  • Kalf & Hansen – Manual för minskad miljöpåverkan på restauranger
  • Green Loop System – Återanvändning av plastservis i offentliga restauranger
  • Skoogs Krog & Logi – Självförsörjande restaurang i fjällen
  • Kafeega UF Lerums Gymnasium – Kaffesump blir gödningsmedel
  • Vår Lokal – Modell för att driva en hållbar verksamhet med fokus på mat, möten och nätverk
  • Husmor Lisa – Nätverk för viltplockare som tar tillvara vilda växter till restauranger
  • Wayout – Nyckelfärdiga vatten- och dryckfabriker i miniatyr.