Unga sommarjobbare bidrar till utvecklingen i Lilla Bommen

Under några veckor i sommar har tio skolungdomar från Biskopsgården i Göteborg fått i uppdrag att bygga så kallade Parklets till Lilla Bommen. Området är under utveckling och de ungas bidrag till framtiden är ett välkommet inslag. Sommarjobben är ett gemensamt initiativ från Vasakronan och Peab som hoppas kunna locka fler ungdomar att vilja söka sig till branschen.

Initiativet till sommarjobben är en del av projektet Platinans plantskola där Vasakronan, Peab och Göteborgs stad engagerar skolungdomar i stadsutvecklingen kring Platinan i Lilla Bommen. Då pandemin påverkade antalet utannonserade sommarjobb för unga såg Vasakronan och Peab en möjlighet att göra en insats. 

– Dels ville vi ge de unga möjlighet till sysselsättning under några sommarveckor och dels vill vi visa att byggbranschen är ett yrkesalternativ för framtiden. Vi tycker också att  det är viktigt att unga människor i vår stad känner sig delaktiga och får chans att prägla sin egen stad och förhoppningsvis kan det inspirera fler företag i olika branscher att ta liknande initiativ, säger Magnus Tengberg, affärsområdeschef för fastighetsutveckling på Vasakronan.

Platinans sommarjobbare
Platinans sommarjobbare

Välkommen att slå dig ner i framtiden

Sommarjobbarnas uppgift har varit att bygga och placera så kallade parklets, en slags sittgrupp som kombinerar sittyta med planteringar, som ska pryda Lilla Bommen.

– Det är som en liten mini-park kan man säga. Så kan man ställa ut dem i städer, säger Rojin Harmanci, Sommaranställd samhällsbyggare.

Lilla Bommen är ett framtidsområde som just nu utvecklas från ett ganska grått kontorsområde till en levande och färgstark stadsdel mitt i Göteborg. Tanken är att de sittytorna som ungdomarna bygger ska bidra till visionen om det färgstarka Lilla Bommen.

Inblick i samhällsbyggnadsbranschen

Eleverna, som just slutat nian, har fått en inblick i olika delar av samhällsbyggnadsbranschen. Från design och planering till problemlösning och verkställande. Framtidens byggbransch behöver säkra en bred kompetens, därför är detta arbete enormt viktigt för att öppna ungas ögon för branscher de kanske annars inte hade valt. Färre unga söker sig till yrkesinriktade utbildningar. Därför är det viktigt att visa upp yrket och alla grenar inom samhällsbyggnad. Alla olika kompetenser är nödvändiga för att bygga en hållbar framtid med säkra och trivsamma arbetsplatser.

– Ungdomarna har verkligen tagit emot den här uppgiften på ett jättefint sätt. Ingen har ju egentligen någon byggerfarenhet. Men det har inte märkts. Här har vi jobbat på som bara den, berättar Olof Wedel, Projektledare Peab Life.

– Det är väldigt roligt att se resultatet på plats. Miniparkerna blev verkligen ett färgstarkt inslag här. Ungdomarna har gjort ett fantastiskt arbete och nu önskar vi allmänheten välkomna hit att slå sig ner i framtiden,  avslutar Magnus Tengberg.

Läs mer om Platinans plantskola

Se filmen om projektet

Platinans sommarjobbare

Vi såg en möjlighet att både erbjuda unga ett sommarjobb och också att få visa att samhällsbyggnadsbranschen är ett framtidsalternativ.

Magnus Tengberg, Affärsområdeschef Fastighetsutveckling