Nya talanger gror i Plantskolan

Unga behöver få upp ögonen för byggbranschen. Därför har Platinas Plantskola engagerat elever på skolor i Göteborg. Uppdraget är att ta fram kreativa förslag på hur området Lilla Bommen ska utformas.

Det är brist på utbildad arbetskraft inom byggsektorn. Det var skälet till att Vasakronan, tillsammans med Peab och Göteborgs stad, startade Platinans Plantskola. Över 200 elever från två högstadieskolor på Hisingen ska bidra med sina tankar kring utvecklingen av området Lilla Bommen. Först ut är Svartedalsskolan där tre klasser deltar.

– Biskopsgården är en förort och unga som bor här uttrycker ofta att city inte riktigt är deras. Ibland är det ett självpåtaget utanförskap, ibland en reell verklighet, säger läraren Louise Lindblom.

På skolan startade projektet med att en pedagog från Peab och en arkitektstudent berättade om platsen och historien bakom.

– Över vattnet, till Lilla Bommen, har människor kommit i alla tider. Göteborg är en stad som bygger på integration. Utan invandrare inget Göteborg och det har eleverna blivit medvetna om. Genom att ta fram idéer och förslag får de en chans att själva bli en del av staden.

Platinans Plantskola
Workshop Platinans Plantskola

Precis som riktiga arkitekter

Just nu jobbar eleverna med moodboards som visar hur de vill att Lilla Bommen ska se ut.

– De får tänka helt fritt, något som de inte är riktigt vana vid. Men jag vet hur otroligt kreativa de här ungarna är. Många vill ta vara på närheten till vattnet. De vill ha en sandstrand och palmer – även om det inte går att bada. Annars handlar det mycket om plats för aktiviteter som utegym, basketplan och gocart, säger Louise Lindblom.

Så småningom ska eleverna, precis som riktiga arkitekter, visualisera sina idéer i form av modeller. Det blir en utställning och en jury kommer att utse en vinnare.

– Vi behöver visa att det finns många olika typer av yrken och att detta är en bransch även för tjejer. Vi har pratat mycket om det och elevernas syn är ganska konservativ. Men jag tror att det kommer att förändras. Särskilt när vi under våren förhoppningsvis kan besöka Lilla Bommen och Platinan, säger Louise Lindblom.

Att projektet heter just Platinans Plantskola hänger ihop med att Platinan i Lilla Bommen är en fastighet som Vasakronan äger och Peab bygger.

– Eftersom kompetensförsörjning är en ödesfråga för branschen är det viktigt att samarbeta.  Ingen aktör kan ändra på detta ensam och jag önskar att fler vågar göra något liknande, säger Maria Hernroth, hållbarhetschef på Peab.

För att vidga perspektiven pratar hon hellre om samhällsbyggarbranschen än om byggbranschen.

Måste spegla mångfald

– Unga vet väldigt lite om vilka jobb som finns. De ser kanske framför sig en kille med hjälm och hammare. Men den här sektorn handlar om så mycket mer. Det behövs kompetens inom exempelvis stadsutveckling, teknik och juridik.

Maria Hernroth tycker att det är viktigt att visa att branschen menar allvar med att den ska spegla mångfalden i samhället.

– Tittar man på hur det ser ut idag drar man nog inte den slutsatsen. Plantskolan är ett sätt att lyfta fram att det finns plats för många, oavsett kön, talang eller inriktning. Jag vill att eleverna ska känna att de är viktiga och att de kan bidra till hur samhällen utformas i framtiden, säger hon.

Magnus Tengberg, Affärsområdeschef för Fastighetsutveckling på Vasakronan, håller med om att tillskottet av unga är en ödesfråga för branschen.

– Idag är det alldeles för få som söker sig till yrkesinriktade utbildningar. Det behövs exempelvis snickare, elektriker, rörläggare och plåtslagare. Till slut utarmas yrkeskåren och ett helt hantverk riskerar att försvinna, säger han.

För Vasakronan del är Platinas Plantskola också en del i arbetet att skapa säkrare arbetsplatser.

– Vi är engagerade i Håll nollan som innebär att ingen ska skadas på sin arbetsplats. När vi inte har tillräckligt med utbildad arbetskraft i Sverige behöver vi ta in tillfällig hjälp från andra länder. Risken är då att det inte blir kontinuitet och det skapar arbetsmiljörisker.

Tillskottet av unga är en ödesfråga för branschen.

Magnus Tengberg, Affärsområdeschef för Fastighetsutveckling Vasakronan

Fakta/Lilla Bommen och Platinan

Lilla Bommen är ett område under utveckling. Ett färgstarkt nytt centrum mitt i Göteborg, med älven och vattnet åt ena hållet, centralstationen åt andra. Området ska fyllas med fler arbetsplatser, hotell, mat och dryck, kultur och en levande kajkant.

Vårt stora projekt Platinan ligger i Lilla Bommen vid Hisingebrons fäste. Fastigheten är Vasakronans största byggprojekt i Göteborg. Platinan kommer att stå färdigt i slutet av 2021 och erbjuda 60 000 kvadratmeter kontor, ytor för coworking, restaurang och hotell.

Mer info:

Lilla Bommen

Platinan