Måste spegla mångfald
– Unga vet väldigt lite om vilka jobb som finns. De ser kanske framför sig en kille med hjälm och hammare. Men den här sektorn handlar om så mycket mer. Det behövs kompetens inom exempelvis stadsutveckling, teknik och juridik.
Maria Hernroth tycker att det är viktigt att visa att branschen menar allvar med att den ska spegla mångfalden i samhället.
– Tittar man på hur det ser ut idag drar man nog inte den slutsatsen. Plantskolan är ett sätt att lyfta fram att det finns plats för många, oavsett kön, talang eller inriktning. Jag vill att eleverna ska känna att de är viktiga och att de kan bidra till hur samhällen utformas i framtiden, säger hon.
Magnus Tengberg, Affärsområdeschef för Fastighetsutveckling på Vasakronan, håller med om att tillskottet av unga är en ödesfråga för branschen.
– Idag är det alldeles för få som söker sig till yrkesinriktade utbildningar. Det behövs exempelvis snickare, elektriker, rörläggare och plåtslagare. Till slut utarmas yrkeskåren och ett helt hantverk riskerar att försvinna, säger han.
För Vasakronan del är Platinas Plantskola också en del i arbetet att skapa säkrare arbetsplatser.
– Vi är engagerade i Håll nollan som innebär att ingen ska skadas på sin arbetsplats. När vi inte har tillräckligt med utbildad arbetskraft i Sverige behöver vi ta in tillfällig hjälp från andra länder. Risken är då att det inte blir kontinuitet och det skapar arbetsmiljörisker.