Liv och rörelse på populär mötesplats

De senaste åren har Södertull i Malmö genomgått en stor förvandling. Från att ha varit en ganska anonym plats lockas nu många besökare av restaurangliv och upplevelser. Mycket tack vare ett idogt strategiarbete och en tydlig vision för platsen och vad den ska vara.

Vasakronan äger tre fjärdedelar av kvarteret vid Södertull. Det sträcker sig längs med kanalen och till Södra förstadsgatan. 2018 påbörjades ett arbete med att ta fram en strategi för hur platsen kunde utvecklas. Flera aktörer krokade arm och kom tillsammans fram till en vision för området

– Det är svårt att göra stora förändringar på egen hand. Nu hade vi från början med oss andra fastighetsägare, Malmö stad, Malmö Citysamverkan och hyresgäster i samarbetet. Att vi jobbat mot ett gemensamt mål har definitivt varit en framgångsfaktor, säger Eric Sjöstedt, Affärschef Malmö.

Strategiarbetet ledde fram till en tydlig vision för platsen, med värdeorden utveckla, uppdatera och uppleva.

– Södertull har ett fint söderläge, med härliga trappor som går ned till kanalen. Ett perfekt restaurangläge. Vi har medvetet jobbat för att få in den typen av hyresgäster för att skapa mer liv och rörelse.

Nu finns här flera nya restauranger och upplevelser, som Klang Market, Fish & Chip Shop, karaokebaren Moyagi och elbilsvarumärket Polestar. Snart öppnar även Dirty Taco. Tillsammans med bion Royal skapar restaurangerna ett levande kvällsliv.

– Väldigt roligt är att Malmö blev vald till Årets stadskärna 2023. Det känns som att Södertull, som ju ligger ju mitt i staden, verkligen har bidragit till det, säger Eric Sjöstedt.

Omvandlingen har också haft effekt på uthyrningen av kontorslokaler. Eric Sjöstedt tycker sig se en trend där det blir allt viktigare att vara i ett bra läge, med puls och närhet till tåg och bussar.

– Kontoren vill finnas i city, där det händer saker, och omgivningarna blir allt viktigare. Både för att attrahera kunder och medarbetare, säger han.

Spännande kontorshyresgäster är bland andra Brand Experience-byrån Yellon och hubben för Malmös spelutvecklingsbolag Game Habitat, som var med i utvecklingsarbetet kring Södertull

– Vi skulle gärna se att även kontorshyresgästerna blev mer synliga på stråket. Till exempel Game Habitat, deras verksamhet har verkligen blomstrat. När de gör sina spel är det ju en form av konst, och det skulle vi gärna vilja visa även utåt.

Eric Sjöstedt, affärschef på Vasakronan, Malmö.
Konceptbild Södertull

I arbetet med att utveckla Södertull som handels- och mötesplats har Vasakronans eget koncept Beyond Us haft en viktig roll. Det togs fram för att testa nya idéer kring vad en handelsplats kan vara – och för att aktivera en plats som behövde ny rörelse och ny energi.

På 1 000 kvadratmeter har varumärken erbjudits möjlighet att visa upp sig. Men inte bara det. Beyond Us har också varit en mötesplats med café, workspace och en event- och konferensdel.

– Över 300 koncept har exponerats. Vi har haft produktlanseringar, marknadsföringsevents, dj-kvällar och quiz. Beyond Us har verkligen andats de värdeord vi tog fram för Södertull, säger Eric Sjöstedt och tillägger:

– Jobbet med att testa framtidens handelsplats och att aktivera platsen är nu gjort. Vi ser att kvarteret nu kan stå på egna ben. Men det är inte omöjligt att konceptet dyker upp någon annanstans.

Ett annat populärt inslag i Södertull är en Open Spot som öppnade vid årsskiftet. En butikslokal som hyrs under kortare perioder. Den senaste hyresgästen var Mini Rodini, och under hösten kommer Magasin du Nord öppna en pop-up i lokalen.

– Tidigare har lokalen bland annat haft hyresgäster som skobutiken Running Company och klänningsbutiken Nalina. Konceptet har även inrymt en välgörenhetskampanj. Det är ett bra sätt för ett varumärke eller verksamhet att visa upp sig och få möta sin målgrupp. Intresset är stort och resten av året är fulltecknat.

Hur tror du Malmöborna uppfattade Södertull innan förvandlingen?

– Inte alls. Men jag känner att vi lyckats ändra deras uppfattning. Många fler lockas hit. Det är en helt annan form av rörelse, både på dagen och kvällen. Samtidigt är vi inte klara. Vi tänker hela tiden framåt och det finns en väldigt bra grund att bygga på.

Läs mer om Södertulls handelsläge Läs mer om Södertulls kontorsläge