– Jag har jobbat i andra klädbutiker där har det varit väldigt uppstyrt med regler. Här är det mycket mer avspänt och jag umgås med kunderna på ett helt annat sätt, säger Adam Hedman.
– Jag tror att kunderna känner sig hemma här, de är som våra kompisar. Det blir lite som ett gemensamt rum. De är också extremt kunniga, ibland vet de mer än oss!, säger Felicia Enander.
Houdini ser samspelet mellan miljö, etik och ekonomi som självklart och nödvändigt. Miljöarbetet och hållbarhetstänk ska genomsyra hela verksamheten. Houdini i Göteborg som invigdes i september är en grön butik. Det innebär bland annat att den ligger i en fastighet som under 2015 kommer att bli miljöcertifierad enligt LEED och att Houdini har tecknat ett grönt hyresavtal med hyresvärden Vasakronan där målet är att gemensamt minska energianvändningen för värme, kyla och el. Materialen i butiken har valts med hjälp av Byggvarubedömningen som är ett system för miljöbedömning av byggvaror.
– Vi har också tagit tillvara så mycket som möjligt i lokalen och inte byggt om för mycket. Vi sparade marmorgolvet och den råa tegelväggen och vi målade inte om där vi inte tyckte att det behövdes. Stolarna vi sitter på nu är loppisfynd. Alla vattenkranar är snålspolande och toaletten har en smart teknik som innebär att spolvatten kommer från handfatet.
Med sin gröna butik vill Houdini vända på begreppet konsumtion. Här kan kunderna få sin kläder reparerade, hyra kläder, eller köpa secondhand.
– Vi kallar detta för vårt Reprojekt; Rent, Reuse, Repair och Recycle. Vi tycker att tillgång och funktion ska vara det viktiga, inte att äga, säger Maria Sarwe och tillägger:
– Det vi gör är genuint, det kanske låter klyschigt men det kommer verkligen från hjärtat. Alla som känner till Houdini är väl medvetna om vår filosofi och jag är övertygad om att konsumenter i allt högre grad kommer att kräva att butiker har ett hållbarhetstänk.