Nya Malmskillnadsgatan bjuder på magi i sommar

Sittplatser, grönska och uteserveringar. Och ett helt nytt tak som skapar magi på gatan. Malmskillnadsgatan har helt bytt skepnad och är nu den första sommargatan i Stockholms city. Under maj har gatan kommit på plats och erbjuder en ny värld mellan fasaderna.

Mellan husen på Malmskillnadsgatan vajar hundratals små flaggor i vinden. Som ett slags tak som ramar in och skapar en känsla av fest. Och skapar speglingar och skuggor. Många som passerar förbi stannar till, plockar upp mobilen, filmar och fotar. Det är en ny känsla på gatan, nästan magi.

Malmskillnadsgatan var länge en undanskymd och mörk bakgata. De senaste åren har stråket förvandlats till något helt annat. Nu finns här nya kontor och bostäder, restauranger, takterrasser och service.

–  Att skapa en sommargata just här är ett sätt för oss att få visa den förändringen. Det hänger också ihop med vår vision om den goda staden och att skapa en levande stadsmiljö i området Sergelstan, säger Anna Nordin, affärsområdeschef Stockholms city på Vasakronan.

Anna Nordin, affärsområdeschef Stockholms city på Vasakronan.

Första sommargatan i city

Sommargatan är ett samarbete mellan Vasakronan och Stockholms stad. Diskussionerna började redan inför förra sommaren, men så slog pandemin till.

– Då tänkte vi att denna sommar borde vi vara tillbaka till det normala. Men så blev det ju inte. Vi bestämde oss ändå för att köra, men med fokus på utemiljön. Troligtvis kan vi ta nästa steg 2022 och skapa det folkliv i området som alla längtar efter, säger Anna.

Under tiden, ända fram till den 11 oktober, kan besökare njuta av grönskan och slå sig ner på någon av sittplatserna. Som förstås är noga utplacerade med tanke på avstånd.

– Ett annat fint inslag som verkligen innebär en annan känsla på gatan, är den nybyggda trappan som leder upp till Malmskillnadsgatan från Sergels torg. Det knyter ihop stråk, platser och flödet av människor på ett helt annan sätt. Vi kallar den för Soltrappan för den är ett perfekt ställe för att slå sig ner en stund och njuta av solen, säger Anna.

På bron som går över Hamngatan finns inom kort foodtrucks som ett extra inslag i restauranglivet.

– Ett tips när det gäller just restauranger är annars att inte missa Jacqueline’s uteservering och Spessos nya takbar. Den takbaren måste ha en av Stockholms bästa utsikter, säger Anna.