Kaffebaren Solde kan både kaffe och konsten att behovsanpassa en lokal

Cafét och kafferosteriet Solde som ligger på korsningen mellan Södertull och Södra Förstadsgatan började med en vision om en kaffebar dit man kunde komma ensam och dricka kaffe olikt de traditionella caféerna. Kaffebaren grundades 2006 av Jonas Westesson och Johan Carlström Ekholtz och målsättningen har alltid varit att göra allt själva och därför startade de även ett eget rosteri i Malmö 2010.

Idén om att starta en kaffebar kom från tiden när Jonas och Johan arbetade på ett café i Malmö. De ville starta något tillsammans och insåg att det saknades en kaffebar i Malmö. Ett ställe dit man kunde gå och bara ta en espresso i baren.

– På den tiden var det höga startkostnader och det stod ofta att på annonserna att man inte ville ha in caféer i lokalen, säger Jonas Westesson, en av grundarna till Solde.

Som tur var så hade de en stammis på cafét de arbetade på som ägde en lokal i Malmö. Eftersom lokalen tidigare hade varit kontor fick de möjligheten att göra om den helt och sätta sin egen prägel på den.

– Vi visste vad vi ville ha för stämning och känsla i lokalen. Det skulle vara mycket bar och inga bord. Ett ställe där man kunde komma ensam och dricka kaffe. Vi ville inte ha så mycket hörnor och skrymslen.

Efter sex månaders renovering öppnades kaffebaren en måndag i februari 2006 där Södertull möter Södra Förstadsgatan. I den lokalen är kaffebaren kvar än idag.

– Det bästa med vårt läge är närheten till trapporna vid Södertull. Vi har ofta kunder som kommer in och tar med sig kaffet eller fikat till trapporna, det blir som en extra uteservering. Att det är många andra matkoncept i området är också bra

solde-jonas-westesson
Jonas Westesson, en av grundarna till Kaffebaren Solde
kaffe-kaffebaren-solde

När Solde öppnades serverades bara kaffe men med tiden har de lagt in ett eget bageri i lokalen för att kunna servera både olika typer av kakor och nu även mackor. De har även planer på att utveckla bageridelen ytterligare för att kunna utöka sortimentet. Det viktigaste är att de fortsatt kan göra allt själva för att ha koll på processerna så att det blir som de har tänkt.

– Det som har varit viktigt för oss både i starten och i vidareutvecklingen är just att vi ska kunna göra allt själva och att det ska vara möjligt att stå ensam och ändå ha full koll på både gäster och bageri.

Tack vare att de har kunnat utveckla lokalen såsom de har behövt så har de kunnat vara kvar i samma utrymme och i den här lokalen planerar dem att vara kvar länge till.

– Det är klart att det finns fler tankar och idéer för framtiden. Vasakronan är en fantastisk hyresvärd så vi får se om vi utvecklar något mer tillsammans framåt.

2010 startade Jonas och Johan även ett kafferosteri som ligger i Malmös Frihamn som de nu säljer direkt till konsument från kaffebaren. I sitt eget rosteri kan de ha koll på processen från böna till kopp. På så sätt blir det ett hållbart kaffe. Och gott såklart.

– Vi har alltid haft mycket stammisar som kommer hit och man märker att folk prioriterar kaffe trots att ekonomin är sämre. Kaffe har man alltid pengar till. Men nu går det på ”götta sig” budgeten snarare än vardagsbudgeten.

Läs mer om Södra Förstadsgatan

Läs mer om Södertull