Helly Hansen hittar rätt på Hamngatan

Tuffa tider, pandemi och påstådd butiksdöd. Trots det väljer Helly Hansen att hösten 2021 öppna en Brand Store på Hamngatan i Stockholm. Det blir den första butiken i Sverige.

Läget är perfekt

Helly Hansen har idag cirka 80 egna butiker över hela världen. De viktigaste marknaderna är England, Norge, Kanada, USA och Sverige.

– Planerna på att öppna en svensk Brand Store har funnits länge. Men inte förrän nu hittade vi rätt lokal på rätt adress. Läget nära Sergels torg är perfekt. Hamngatan är också ett naturligt promenadstråk. Här finns ett stort utbud av shopping, restauranger och service, säger Magnus Svahn, försäljningschef på Helly Hansen.

Han ser också en stor fördel i att Sergelstan, som omfattar kvarteren kring Sergel torg, är under stark utveckling.

– Det händer otroligt mycket i det här området. Det kommer att bli mycket fräschare och mer attraktivt både för stockholmare och turister. Det ska bli roligt att få vara en del i den förvandlingen.

Hett segment

Att göra en butikssatsning i det läge som råder just nu kan tyckas våghalsigt. Men Magnus Svahn känner sig trygg med beslutet.

– Vi tror inte på någon butiksdöd. Vi finns dessutom inom ett segment som blivit ännu hetare. Våra kategorier är segling, alpint och outdoor och vi vänder oss till en bred målgrupp. Jag är övertygad om att det ökade intresset vi nu ser för att vara ute i naturen kommer att kvarstå.

I Sverige har Helly Hansen sedan tidigare sålt via återförsäljare.

–  Det ska vi fortsätta med. Men vi ser en egen butik som ett viktigt komplement. Här kan vi visa upp vårt varumärke på ett annat sätt, säger Magnus Svahn och fortsätter:

– Vi ser också att fysiska butiker och vår försäljning on-line lyfter varandra på ett positivt sätt. På nätet visar vi vårt breda sortiment. I butiken får kunderna känna, klämma och vår kunniga personal kan ge tips och råd.

Många nya hyresgäster

Martin Sandgärde, chef handel Stockholm, på Vasakronan välkomnar den nya etableringen av flera skäl.

– Den passar perfekt in i den strategi vi har för stråket. Vi vill attrahera många starka varumärken och gärna inom friluftsliv, hälsa och mode. Helly Hansen ligger definitivt rätt i tiden och det är väldigt kul att de ser potentialen i Sergelstan, säger han och tillägger:

–  Jag tror att fler varumärken som hittills enbart sålt on-line eller via återförsäljare kommer att vilja ha sina egna brandstores för att styra samtalet med kunden. Och att de då vill synas i bra citylägen där flödet av människor är stort och sammanhanget rätt.

Martin Sandgärde menar att ryktet om butiksdöden är betydligt överdrivet.

– Vi hade stor efterfrågan på våra lägen före pandemin, sedan blev marknaden helt naturligt mer avvaktande. Nu har det svängt tillbaka något igen, det gäller både butiker och restauranger i Sergelstan.

Martin Sandgärde, chef handel Stockholm, Vasakronan
Uteserveringen på Jacqueline’s, Malmskillnadsgatan.

Det nya Sergelstan tar form

Sergelhusen håller som bäst på att färdigställas och redan nu har restaurangerna Spesso och Jaqueline’s slagit upp sina dörrar.

Takrestaurangen Spesso är belägen på 16:e våningen i höjd med den ikoniska NK-klockan och definierar sig som ”Milanoitalienare där det gröna tar stor plats”. Entrén är belägen på Malmskillnadsgatan 38B.

Bakom Jacqueline’s står krögarna med bland annat Vassa Eggen och Tennstopet på sitt cv. Med Jacqueline’s erbjuder de ett nytt koncept med internationell prägel. Både inredning och meny har influenser från såväl amerikanska som italienska och judiska traditioner.

Under 2021 öppnar ytterligare en rad aktörer verksamheter i Sergelhusen, bland andra Proseccobaren , Chioi, Cykloteket, Sergel Hub och Pressbyrån. De enda butiksvakanser Vasakronan har just nu i Stockholms city finns i stora projekt som ännu inte är färdigställda.

– Pandemin har drabbat Stockholm city hårt men vi får fler och fler intressenter och för många spännande dialoger. Med vaccin på ingång så tror jag många av oss ser ljusare på framtiden. Cityhandeln kommer alldeles säkert tillbaka, säger Martin Sandgärde.

Läs mer om Sergelstan