Digitaliseringsresan för den fysiska butiken handlar också om att skapa digitala verktyg som underlättar personalens arbete, menar Arne Andersson. Det kan handla om att beställa, ta emot returer, inventera och hantera lager.
– Det stödet skulle innebära att tid frigörs. Då kan personalen lägga mer fokus på att ta hand om kunderna och kundupplevelsen, säger han.
Här kommer också utvecklingen av AI in.
– Alla pratar AI, men vi är många som kliar oss i huvudet. Hur ska vi tänka, hur kan vi använda AI inom handeln? Det vi vet är att AI innebär en revolution. Till exempel inom lager och logistik. Det öppnar också för nya möjligheter att hämta in ännu mer information och kunddata, säger Arne Andersson och tillägger:
– När det gäller stöd till butiksanställda har exempelvis Lindex redan tagit fram ett AI-verktyg. Det kan hantera allt från frågor som kunder ställer till konkreta saker som hur kassasystemet fungerar.
Den annan framgångsfaktor för den fysiska butiken är att erbjuda mer än bara möjlighet att shoppa.
– En av de största styrkorna är det personliga bemötandet. Att få bra service, expertråd eller en personal shopper. Kanske finns det ett café eller en restaurang. Det blir mer av en upplevelse och en destination som kunderna gärna besöker.
Arne Andersson tar exemplet med mode och e-handlaren Nelly som öppnat sin första fysiska butik på Drottninggatan mitt i Stockholms city. Här finns nu drygt 850 kvadratmeter fördelat på tre våningsplan. Förutom att handla kan man bland annat få stylingtips, hjälp av modeproffs och delta i events.