Förstärkt utbud när K-märkt angör Kista

Med hållbarhetstänk och hög kvalitet i bagaget ska K-märkt flytta in i Kista Science Tower. Jens Dolk, en av grundarna, ser fram emot att bli ytterligare en viktig pusselbit i att göra Kista till en mer levande stadsdel.

Kista håller gradvis på att förändras. Från att ha varit ett arbetsplatsområde, till att bli en stadsdel med en större mix av bostäder, service, parker, restauranger, kultur och aktiviteter. Ett nytillskott är K-märkt som under 2025 flyttar in på 3 500 kvadratmeter i Kista Science Towers bottenplan. Här ska de ta hand om restaurang, café, konferens och reception.

K-märkt startade sin första restaurang i Garnisonen 2014. Förutom att satsa på hög kvalitet fanns redan då ett tydligt hållbarhetstänk kring matsvinn. Det har under åren väckt stor uppmärksamhet.  

–  Vi har varit innovativa och banbrytande. K-märkt har vunnit priser och blivit lite av en ledstjärna för branschen. Vi har också vågat testa nya – och kanske lite konstiga – sätt, säger Jens Dolk, en av grundarna.

Till exempel att K-märkt nu serverar mat i förpackningar som det står Klang Market på. Restaurangen gick i konkurs i somras och 211 000 engångsförpackningar skulle gå till soptippen.

–  En varumärkesexpert skulle nog inte skulle tycka att det är så smart. Men vi bryr oss inte om sånt och responsen har varit väldigt positiv.

Jens Dolk, en av grundarna till K-märkt.
Synen på matsvinn har förändrats

Ett annat, och tongivande koncept, är Chefs Choice. Det vill säga att kocken bestämmer menyn utifrån tillgången på ingredienser som annars skulle slängas.

– Vi återvinner mat med utgångna datum som det absolut inte är något fel på. I början fick vi jaga råvaror, nu hör leverantörer av sig till oss, säger Jens Dolk.

Han konstaterar att synen på matsvinn har förändrats. Från att ha varit lite äckligt till att det blivit en självklarhet att slänga så lite mat som möjligt.

–  Det märks inte minst bland våra kunder. När vi började med Chefs Choice tyckte de flesta att det inte var en särskilt bra idé. I dag nappar över 85 procent utan att tveka.

Kista – utmanande och stor potential

När jag frågar Jens Dolk varför K-märkt väljer att etablera sig i Kista blir svaret ”För att det känns omöjligt”.  Och tillägger att han triggas av utmaningen och ser att Kista har potential.

– Jag tänker att det är lite likt Garnisonen. För tio år sedan var det en ganska död plats med stora statliga myndigheter och betong. I dag har området blivit coolt. Jag vill bidra till att samma sak händer i Kista. Helt enkelt att man ska känna en skön vibe här.

Ett annat starkt skäl till satsningen är att många olika aktörer är involverade i att utveckla området. Inte minst inom ramen för Kista Limitless som ägs av de fem största fastighetsägarna i Kista och som har tätt samarbete med näringslivet och Stockholms stad.  

– Utan den ambitionen hade vi nog inte vågat. Det som också bidragit är att vi i och med etableringen i Garnisonen lärde känna Vasakronan väldigt väl. Vi har inte en traditionell relation som hyresvärd och hyresgäst, det här är något vi gör tillsammans, säger Jens Dolk. 

Många nya initiativ via Kista Limitless

Jesper Swedenborg, affärschef kontor Stockholm nord på Vasakronan, ser fram emot att K-märkt ska flytta in.

– Det finns ett väldigt stort värde i det, självklart för våra hyresgäster i Kista Science Tower. Men även för alla andra som rör sig i området. Med K-märkt får området en ny spännande aktör som kompletterar och förstärker det befintliga utbudet, säger han.

Jesper Swedenborg konstaterar att Kista länge delvis varit har ett slutet område med många löpmeter fasader där ingenting händer.

– Kista är inne i en stor omvandling. För att stadsdelen ska fyllas med liv under en större del av dygnet behöver vi få in fler bostäder och aktiviteter som gör att folk stannar upp. Det kan vara sport, musik, kultur, caféer och restauranger, säger han.

De senaste åren har olika aktörer, inte minst inom Kista Limitless, tagit många nya initiativ. Bland annat Kista Innovation Park i samarbete med Ericson. Här finns nu 1 250 kvadratmeter som fylls med olika aktiviteter. Allt från basketboll, yoga, löpträningar och fotboll till restauranger och platser att softa på.

Vasakronan har även tagit ett rejält omtag och investerat för att förändra och utveckla sina fastigheter.

– Det vi vill skapa är en mer levande miljö med bra serviceutbud för hyresgästerna. Både i gatuplan och utanför husen. Vi vill att det ska kännas omhändertaget, varmt och välkommande, säger Jesper Swedenborg.

I Kista Science Tower kommer K-märkt bli en viktig del i detta. I Kista Entré har ett nytt gym på 2 000 kvadrat byggts. Där finns nu naprapat, massör, hälsoscanning och ett cykelrum med omklädningsrum och torkskåp.

Det är inte bara insidan som räknas

Utomhus skapar Vasakronan tillsammans med Bee Urban fler gröna miljöer. Det är ett sätt att både öka den biologiska mångfalden i området och samtidigt skapa trivsel. Trista fasader kommer att få liv genom muralmålningar och ännu en parkmiljö ska byggas intill Grönlandsparken.

– Jag ser också en möjlighet i att i större utsträckning erbjuda service som kompletterar den som finns i Kista Galleria. Det ska vara lätt för våra hyresgäster att hitta vad de söker. Det kan vara en schysst barberare, kemtvätt, skomakare eller cykelservice.

En annan utveckling Jesper Swedenborg gärna ser är att tech och telecom får en revival. På 80-talet myntades begreppet att Kista var Sveriges Silicon Valley. Idag har Kista många starka företag som är världsledande inom sina områden, som exempelvis nanoteknologi, solceller eller rymdteknik.

– Det finns fortfarande många tech-bolag här vilket gör området unikt.  Den innovativa drivkraften i Kista är stor och det finns goda förutsättningar för nätverkande mellan olika bolag och branscher när de samlas så här, avslutar Jesper Swedenborg.

Fakta K-märkt

  • Har fem restauranger och ett bokcafé i Stockholm.
  • Erbjuder event, catering och företagsarrangemang.

Fakta Kista

  • 35 000 arbetsplatser
  • 1 300 företag
  • 50 000 personer rör sig i området varje dag.
  • Goda kommunikationer med bussar, tunnelbana och bil.