Jacob Felländer ställer ut på Sergelgatan

Sergelgatan är i omdaning och utvecklas för att bli en upplevelsescen med stort fokus på konst, kultur, mode och mat. Det är en del arbete kvar för att nå visionen, men under tiden bjuder vi på en rad olika händelser – som till exempel en unik utställning med Jacob Felländer.

Öka kreativiteten, ett viktigt ansvar

Den världskände konstnären Jacob Felländer ställer ut på Sergelgatan i Stockholm. Ett projekt som inkluderar fotografi, målning, textil, skulptur, hologram, musik och utbildning, allt via en AR-app. The Great Escape är konstnärens egen kreativa resa och starten på någon annans – nu ger han bort sin metod. Den 2 september inviger Jacob Felländer sin utställning The Great Escape på Sergelgatan i Stockholm. Ett av hans mest ambitiösa och största verk hittills, där han inte bara beskriver sin egen kreativa resa de senaste 20 åren, utan också vill hjälpa andra att påbörja sin resa genom att lära ut sin konstnärliga metod.

– I framtiden kommer det behövas nya, kreativa lösningar på gamla problem, som pandemier, fattigdom och klimat. Samtidigt kommer AI att ta över flera arbetsuppgifter. Det är därför viktigt för nästa generation att utveckla andra egenskaper som kreativitet, säger Jacob Felländer.

Han menar att dagens konstnärer och kreatörer har ett ansvar att dela med sig. Därför vill han nu lära ut sin metod i syfte att demokratisera konsten och höja kreativitetnivån hos nästa generation.

Flerdimensionell upplevelse

Utställningen är både inomhus och virtuell där besökaren bjuds in att uppleva konsten utomhus på Sergelgatan på olika sätt genom appen.

–  Här får man uppleva hur konsten kommer till liv. Från ett tvådimensionellt ögonblick på en vägg, till att röra sig från väggen, sväva i rummet och ut på gatan, till människorna. Konsten kommer även till liv genom musik komponerad av Moneybrother och Jocke Berg.

Jacob har också velat göra det möjligt för andra med hjälp av appen att skapa egna bilder med hans metod. De kan ta vid och efterlikna de första stegen i processen för att inspireras till att upptäcka och utveckla sin egen kreativitet. Namnet The Great Escape är skapat utifrån hur han själv ser på sin metod.

– Jag vill alltid vara i rörelse och komma vidare i min kreativa process. I stället för att jaga perfektion går metoden ut på att försöka hamna på ett ställe som man inte visste existerade. Där har man ingen möjlighet att fundera på vad som är bra eller dåligt, rätt eller fel.  Rösterna i huvudet och kritikern på axeln tystnar. Jag vill bjuda in mottagaren till att göra samma flykt, bort från perfektionen, berättar Jacob Felländer.

 

Berlin nästa 

Utöver utställningen, som efter sin första anhalt i Stockholm och Berlin ska vidare på världsturné, ingår det också två andra delar i projektet. Dels ett utbildningsprogram som ska höja kreativiteten hos nästa generation, dels ett klädsamarbete med H&M.

–Jag har tillsammans med Apples utbildningsteam och hundratals lärare runt om i världen, under ledning av Anders Edström på Skapaskolan i Huddinge, tagit fram ett pedagogiskt system som gör att min metod kan inkorporeras i läroplanen, säger Jacob Felländer och tillägger:

–Till exempel använder Skapaskolan metoden i varje ämne, inte bara inom konst och musik. Det är en möjlighet för eleverna att tänka bortom perfektion och höja sin kreativitet.

Klädsamarbetet med H&M lanseras samtidigt som utställningen invigs på Sergelgatan.

– Kollektionen innehåller mina motiv, men man kan också skapa egna tryck med hjälp av appen. Just bredden i detta projekt är precis så min metod fungerar i stort, att ge sig frihet att sväva iväg åt flera olika håll, säger Jacob Felländer.

The Great Escape kan ses den 2 – 19 september i Sergelgatans konsthall, Sergelgatan 16. Öppet tisdag – lördag mellan 12-17.

Sergelgatan. Stockholms intressantaste plats.

Det är målbilden. Sergelgatan är i sin slutfas efter en period av ombyggnation. Än är inte alla bitar på plats men redan nu flyttar nya verksamheter in och lägger starten för en skön mix av upplevelser, kultur, gastronomi och shopping.
Under tiden som Sergelgatan hittar sin nya form kompletterar vi med med ”upplevelser på besök” – som Jacob Felländer, och tycker att det känns fantastiskt roligt att kunna bjuda på en försmak av vilken typ av upplevelser vi kommer att kunna hitta längs med stråket framöver.

Läs mer om Sergelgatans förvandling