Erikssons damekipering drog storpublik

Efter 40 år på lager såldes under en månad tusentals oanvända plagg från Erikssons damekipering. Intresset blev enormt. I slutet av september får alla älskare av vintage en ny chans. Då är det dags för höst- och vinterkläder.

Välskräddade kappor, knallgula träskor, färgglada blusar och chica dräkter. Här finns kläder från 40-talet fram till 70-talet som äntligen fått en chans att få hitta sina ägare. Vartenda plagg förmedlar en tidsanda, ett mode och en känsla. När Erikssons damekipering i slutet av april flyttade in i Vasakronans popup-lokal Open Spot, på Sveavägen i Stockholm ringlade köerna långa.

– Det var helt galet. De första dagarna såldes så mycket att vi fick jobba till tolv på natten för att hinna fylla på, säger Alexander Marchesan.

Det var Alexander Marchesan som tog initiativ till försäljningen. Han äger en herrekipering med vintagekläder och har under många år köpt kläder från lagret.

–  Jag tänkte att vi borde göra någonting även med damkläderna. Familjen var positiva till idén och vi gör detta i samarbete med dem.

Fram till 1985 drev familjen Eriksson flera verksamheter i en stor affärsfastighet i Smålandsstenar i Gislaved. Bland annat en dam- och herrekipering. När butiken stängde för gott blev det stora lagret kvar. Totalt har det funnits mellan 10 000 och 20 000 plagg som hängt inplastade i täta rader. De allra flesta är nästan mirakulöst helt oskadade.

Alexander Marchesan, initiativtagare till försäljningen. Foto: Sandra Birgersdotter

En förtjust kund väljer mellan blusar i knalliga färger och utbrister: jag blir så himla glad av det här! Hon fick syn på butiken när hon var på väg till Ohlssons tyger längre upp på gatan.

– De som rör sig i vintagevärlden visste jag skulle hitta hit. Men vi är väldigt glada över att vi lyckats nå ut så brett. Där tror jag läget har bidragit eftersom många människor passerar förbi här, säger Alexander Marchesan och tillägger:

– Lokalen var också lagom stor och förberedd för den här typen av verksamhet. Det gjorde det väldigt enkelt att köra i gång.

För Alexander Marchesan, klädd en i stilig kostym från 30-talet, var vintage från början en hobby. Som så småningom blev business. Sedan 2009 har han drivit den egna butiken.

– Under några år jobbade jag på olika museer och kom i kontakt med folk som var duktiga på dräkthistoria. Det är nog ett av skälen till att jag valde den här banan. Jag gillar det som är snyggt, oavsett om det är kläder eller något annat.

Av det stora lagret har omkring 5 000 plagg sålts från dam- och herrkollektionen. I höst är det dags för nästa pop-up i samma lokal. Från den 29 september till den 29 oktober säljs höst- och vinterkläder. Då kan vi bland annat se fram emot tweeddräkter, tweedkavajer och fina kappor.

–  Det är högst troligt att det här är sista gången det går att köpa oanvända kläder från de här årtalen i den här omfattningen, säger Alexander Marchesan.

Innan jag lämnar butiken är det svårt att låta bli att prova en ljusgrön 60-talskappa i A-form. Alla originallappar är kvar, inklusive tvättinstruktioner. Kappan ska helst kemtvättas, men det går att försiktigt använda tvålflingor. I fickan ligger ett litet visitkort där det står: avsynad och kontrollerad. Och så en handskriven signatur.