I hörnet Södra Förstadsgatan/Drottninggatan, precis intill Davidshallsbron, öppnar nu museet som inte liknar något annat. Hit kommer besökare från hela världen, med hopp om att förfasas, äcklas och fascineras. Det som ställs ut är kort och gott riktigt äcklig mat.
– Vi försöker inte skruva upp äckligheten och göra en freakshow, utan tvärtom avdramatisera maten. Vi vill visa att det som är normalt för oss kan vara äckligt för andra och tvärtom, säger Andreas Ahrens, museidirektör på Disgusting Food Museum.
Att presentera äcklig mat handlar alltså inte bara om att skapa effekt eller att chocka. Några av de 80 maträtterna som ställs ut kan nog förvåna en och annan nordisk besökare. Saltlakrits, vingummi och Kalles kaviar, till exempel. Det äter väl varenda kotte? Andreas Ahrens vet att så inte är fallet.
– Vad som är gott och vad som är äckligt är något vi lär oss av våra föräldrar. Varken öl, vin eller kaffe är något som människor gillar första gången de smakar det, det är något vi vänjer oss vid. Det är inte förutbestämt vad som är mat och vad som inte är det, utan väldigt mycket är kulturellt betingat.
Tar plats på nya Södertull
Nu har Disgusting Food Museum alltså fått ett nytt hem intill vattnet på Södra Förstadsgatan. Här får de gott sällskap av andra pionjärer med idéer, verksamheter och ett utbud som inte finns någon annanstans.
– Vi hade lite brådis ut från vår tidigare lokal och hade aldrig kunnat drömma om att med så kort varsel hitta ett läge som det här. Här finns puls, ett driv och en nyfikenhet som vi delar. På Södertull har vi hittat hem.