Stinkande succé på Södertull

Nu flyttar ännu en nytänkande pionjär in på Södertull när Disgusting Food Museum slår upp dörrarna den 1 juli. Museet som rankas högre än någon annan sevärdhet i Malmö, enligt Tripadvisor, har äntligen hittat hem.

I hörnet Södra Förstadsgatan/Drottninggatan, precis intill Davidshallsbron, öppnar nu museet som inte liknar något annat. Hit kommer besökare från hela världen, med hopp om att förfasas, äcklas och fascineras. Det som ställs ut är kort och gott riktigt äcklig mat.

– Vi försöker inte skruva upp äckligheten och göra en freakshow, utan tvärtom avdramatisera maten. Vi vill visa att det som är normalt för oss kan vara äckligt för andra och tvärtom, säger Andreas Ahrens, museidirektör på Disgusting Food Museum.

Att presentera äcklig mat handlar alltså inte bara om att skapa effekt eller att chocka. Några av de 80 maträtterna som ställs ut kan nog förvåna en och annan nordisk besökare. Saltlakrits, vingummi och Kalles kaviar, till exempel. Det äter väl varenda kotte? Andreas Ahrens vet att så inte är fallet.

– Vad som är gott och vad som är äckligt är något vi lär oss av våra föräldrar. Varken öl, vin eller kaffe är något som människor gillar första gången de smakar det, det är något vi vänjer oss vid. Det är inte förutbestämt vad som är mat och vad som inte är det, utan väldigt mycket är kulturellt betingat.

Tar plats på nya Södertull

Nu har Disgusting Food Museum alltså fått ett nytt hem intill vattnet på Södra Förstadsgatan. Här får de gott sällskap av andra pionjärer med idéer, verksamheter och ett utbud som inte finns någon annanstans.

– Vi hade lite brådis ut från vår tidigare lokal och hade aldrig kunnat drömma om att med så kort varsel hitta ett läge som det här. Här finns puls, ett driv och en nyfikenhet som vi delar. På Södertull har vi hittat hem.

Andreas Ahrens, museidirektör på Disgusting Food Museum.

Framtidens mat?

Disgusting Food Museum öppnar inte bara besökarnas ögon för hur starkt kulturellt betingad vår syn på mat är. Här får man också chansen att ändra sin uppfattning om vad som är ätbart och oätbart. Kan vi börja äta miljömässigt hållbar mat i framtiden genom att utmana vår uppfattning av äckel?

– Jag vill påstå att ingen kräkts av smaken av en syrsa. Den smakar bara torrt. Om man kräks så är det på grund av den mentala biten och tanken på att äta insekter. Om man till exempel steker silkesmaskpuppor med lite olja, lime, chili och vitlök så blir det supergott, säger Andreas Ahrens.

Utställningen som tog form 2018 har sedan dess förfinats och fått sällskap av tillfälliga besök. Just nu finns en utställning med äcklig alkohol att beskåda på museet. Utställningen inkluderar sovjetisk surrogatalkohol, den 55-procentiga ölen End of History som säljs i en uppstoppad ekorre, sydkoreanskt bajsvin och isländsk fårbajsrökt valtestikelöl. Framöver blir det utställningar med både äcklig högtidsmat och rent skadlig mat.

Exempel från menyn

Utställda delikatesser inkluderar:

  • Surströmming – fermenterad fisk från Sverige.
  • Cuy – Rostade marsvin från Peru.
  • Casu marzu – Ost fylld med larver från Sardinien.
  • Stinky tofu – Illaluktande tofu från Kina.
  • Hákarl – Fermenterad haj från Island.
  • Durian – Världens mest illaluktande frukt från Thailand.

Läs mer och boka ett besök:

disgustingfoodmuseum.com