I december är det dags att kora vinnarna för 2023. Förslag kan skickas in fram till den 10 oktober. Vem som helst kan nominera vem som helst. Sig själv – eller någon annan.
– Egentligen räcker det att skicka ett mejl till oss. Men på vår hemsida finns också en enkel mall att fylla i om man vill det. Där står också vilka kriterier som gäller för att förslag ska vara relevanta.
I förra årets tävling vann tre idéer som kan göra restaurangsverige mer cirkulärt. Wayouts mikrofabriker för vattenförsörjning, Lilla Bjers i Visby med ett inspirationsprogram från gård till kök och Skoogs Krog & Logi, en fjällrestaurang i Funäsdalen som vill bli självförsörjande.
Skoogs Krog & Logi drivs sedan 2007 av familjen Bertilsson, det var sonen Emil Bertilsson som skickade in förslaget.
– Skenande kostnader för både transport och råvaror har drabbat oss väldigt hårt. Det har givit oss lite eld i baken och nu vill vi växla upp vårt arbete mot målet att bli självförsörjande, säger han.
Visionen är att driva restaurangen cirkulärt och också skapa cirkulära flöden mellan restauranger och mathantverkare, odlare och uppfödare i lokalsamhället. Bland annat genom att utnyttja resurser och förutsättningar på plats för att producera egna råvaror, korta transporttider och minska behov av förpackningar.