Nominera framtidens cirkulära vinnare

Dags att lämna in nya goda idéer om hur restaurangvärlden kan jobba mer cirkulärt och hållbart. Förutom äran får vinnarna expertstöd i arbetet med att förverkliga sina visioner.

Den 18 juni gick startskottet för Circular Gastronomy Challenge, hållbarhetspriset som tidigare hette 100% Cirkulärt.

– I år har vi bildat ett eget bolag Circular Gastronomy. Syftet med priset är detsamma, att stötta idéer och initiativ som bidrar till gastronomisk mångfald och omställning till ett sundare matsystem, säger Per Styregård, juryns ordförande.

Från början handlade priset mest om äran. Idag får vinnarna under ett års tid stöd och hjälp att förverkliga sina idéer. Det kan handla om nya kontakter, rådgivning av experter, handledning, coachning och hjälp med kommunikation och spridning av konceptet.

Juryn består av ett tiotal personer med kompetens inom många olika områden. I år kommer den även kompletteras med forskare. Det finns också ett Advisory Board som består av personer med ytterligare spetskunskaper.

– Vi behöver en stor bredd eftersom det ofta är komplexa idéer vi ska bedöma. De kan handla om allt från matproduktion, matsvinn och förpackningar till leveranser, energibesparingar och cirkulära affärsidéer, säger Per Styregård.

Illustration: Cecilia Kusoffsky/circulargastronomy.se

I december är det dags att kora vinnarna för 2023. Förslag kan skickas in fram till den 10 oktober. Vem som helst kan nominera vem som helst. Sig själv – eller någon annan.

– Egentligen räcker det att skicka ett mejl till oss. Men på vår hemsida finns också en enkel mall att fylla i om man vill det. Där står också vilka kriterier som gäller för att förslag ska vara relevanta.

I förra årets tävling vann tre idéer som kan göra restaurangsverige mer cirkulärt. Wayouts mikrofabriker för vattenförsörjning, Lilla Bjers i Visby med ett inspirationsprogram från gård till kök och Skoogs Krog & Logi, en fjällrestaurang i Funäsdalen som vill bli självförsörjande.

Skoogs Krog & Logi drivs sedan 2007 av familjen Bertilsson, det var sonen Emil Bertilsson som skickade in förslaget.

– Skenande kostnader för både transport och råvaror har drabbat oss väldigt hårt. Det har givit oss lite eld i baken och nu vill vi växla upp vårt arbete mot målet att bli självförsörjande, säger han.

Visionen är att driva restaurangen cirkulärt och också skapa cirkulära flöden mellan restauranger och mathantverkare, odlare och uppfödare i lokalsamhället. Bland annat genom att utnyttja resurser och förutsättningar på plats för att producera egna råvaror, korta transporttider och minska behov av förpackningar.

Emil Bertilsson poängterar att bakom idéen står hela familjen och även personalen.

– Vår personal är A och O. Vore det inte för de superduktiga kockarna och servispersonalen, hade jag aldrig haft tid att försöka få verksamheten att fortsätta utvecklas, säger han.

För råvaror och produkter är nyckelorden närodlat och närproducerat. Familjen odlar också egna grönsaker, sallad, potatis och örter. Gödsel tas från närliggande gårdar och allt organiskt avfall från de två restaurangerna blir kompost.

– Vi tar hand om nästan allt svinn på ett eller annat sätt. Ljusstumpar blir nya ljus, grönkålsstammar grillas och blir olja, kaffesump smaksätter vår glass och charkstumpar blir smaksättning i korv och fond.

Arbetet för att nå visionen fortsätter. Under våren 2023 har Skoogs Krog & Logi fått hjälp av RISE med att kartlägga vilka ekonomiska och kommunikativa förbättringar som kan göras.  Under hösten fortsätter samarbetet. Då handlar det bland annat om att göra en omvärldsanalys, ta fram en handlingsplan och hitta potentiella investerare och samverkansaktörer.

Läs mer om Skoogs Krog & Logi

Fakta om priset

Circular Gastronomy gick tidigare under namnet 100% Cirkulärt, ett hållbarhetspris som instiftades 2016 av White Guide på initiativ av Stockholm Gas. Priset utvecklas nu till ett innovationsprogram för restaurangbranschen i samarbete med Vasakronan, Electrolux Professional, Martin & Servera med flera samt representanter från näringsliv, akademi och organisationer. I programmets Advisory Board sitter två representanter från Vasakronan – Anna Denell, hållbarhetschef och Jesper Örtengren, affärsutvecklare.

Här kan du ta del av all information om tävlingen