Urbant spa skapar liv och rörelse i vinterkylan

Citykärnor där många vill vara är viktigt för puls och liv i staden. Foodtrucks, öppna yogalektioner och tillgängliga uteplatser har varit sätt att aktivera bortglömda platser under sommarmånaderna. Men hur aktiverar man på vintern, när det är mörkt och kallt? Ett urbant utomhus-spa och julmarknad på en av Stockholms mest populära gågator är några exempel på aktiveringar som Vasakronan står bakom i vinter.

Vad sägs om en badtunna mitt i en galleria? Vintertid! Bakgården till gallerian Skrapan på Södermalm i Stockholm, som i somras förvandlades till en oas med Sveriges minsta burgarrestaurang, har nu förvandlats till ett urbant vinterspa, kallat Snöskrapan.

– Här finns bastu, badtunna och servering av burgare. Vi kör drop-in nu i början, men snart kommer man också kunna boka tider. Vi vill göra det enkelt, det ska kännas välkomnande och inkluderande, säger Linda Westersten, affärsutvecklare för handel på Vasakronan.

Idén bakom satsningen, är att aktivera platsen även vintertid för att skapa ökad trafik till gallerian Skrapan.

– Vi genomför det här som en mätbar testpilot och målet är att aktiveringen vi genomför på bakgården ska få en förlängning in i gallerian där man kan shoppa och fortsätta umgås. Det är viktigt för oss att skapa aktivering både inne i och i anslutning till gallerian, och att skapa liv på tidigare bortglömda ytor, säger Linda Westersten.

Inne i gallerian Skrapan och på Götgatan blir det bland annat juljazz, julmarknad och paketinslagning. Gör bokningar, läs mer om Snöskrapan, se öppettider med mera på snoskrapan.se.

Invigning Snöskrapan

Spela ”eisstock” på gatan? En annan plats som lever upp i vinter är Sergelgatan i Stockholm. Tillsammans med Föreningen Glad stad har Vasakrononan tagit initiativ till flera aktiviteter. För första gången blir det julmarknad, både inomhus och ute. Besökare kan också testa eisstock som spelas på en bana som byggts i konstis mitt på gatan. Sporten påminner om curling och har rötter i Österrike.

– Sergelgatan är under utveckling och vi behöver se till att det händer saker även på vintern. Det är viktigt både ur ett handelsperspektiv och för människorna som rör sig i city. Sergelgatan har kanske upplevts som lite ogästvänlig när affärerna stängt, ett stråk man passerar förbi. Nu vill vi att det ska vara en plats att stanna på, året runt, säger Fredrik Lindstål, en av grundarna till Glad stad.

Martin Sandgärde, ansvarig för handel i Stockholm, berättar att de 150 platserna för utställare på julmarknaden tog slut direkt.

– Det finns ett sug efter att finnas i den här miljön. För oss på Vasakronan, som vill förändra den här platsen, är det viktigt att våga testa nytt. Det här är ett exempel på hur vi testar mitt i centrala Stockholm och på ett av de viktigaste handelsstråken, säger Martin.

Julmarknad, julbilder och körsång i Malmö

Julaktiviteter, dekorationer och belysning bidrar till att skapa en stämningsfull stadsmiljö som lockar människor ut på gatorna. I Malmö blir det i år en ny stor julmarknad på Gustav Adolfs torg och som sedan sträcker sig över Södertull och ut på Davidshallsbron. På torget finns ett fotobås där vänner och familjer kan ta bilder som projiceras direkt på fasaden.

I gallerian Triangeln i centrala Malmö testar man också ett nytt sätt att uppmuntra till shopping. Se Triangelns film om julmagi.

Sjungande julgran aktiverar i Göteborg

I Göteborg invigdes Julstaden Göteborg den 29 november, ett samarbete mellan en mängd olika aktörer. Den pågår till den 6 januari. Bland mycket annat finns vackra juldekorationer i Fredstan, Läppstiftet lyser upp med strålar som sprider sig över himlen och i Bältspännarparken blir det julberättelser vid elden. Förutom alla julpynt och julmarknader kan göteborgarna, som traditionen bjuder, även lyssna på körsång i form av ”den sjungande julgranen” på Kungsportsplatsen.

Även Uppsala smyckar sin stad och bjuder på en mängd julmarknader och körsång.

Sjungande julgran under julfirande 2018 Gbg