Sveavägen i korthet

Fastighet

Hästskon 12

Kommun

Stockholm

Byggt/ombyggt

1963/2020

Lokalytor

Kontor: 15 000 kvm
Handel: 3 600 kvm

Adress

Sveavägen 2-10

Hamngatspalatset

Stockholms mest centrala kontor

Unika möjligheter i hjärtat av Stockholm

Moderna kontor med erbjudanden utöver det vanliga och ett nytt shoppingstråk med oslagbart läge ut mot Sergels torg. Här skapas nytänkande, attraktiva mötesplatser i Stockholms hjärta.

Så centralt som det kan bli

Med ett unikt synligt läge mot Sveavägen och Sergels torg byggs nya Sergelhuset. Här erbjuds nio våningar kontor på totalt 15 000 kvadratmeter i absolut toppskick som designmässigt andas skandinaviskt 60-tal som en flirt med platsens historia. De översta, tillbyggda våningsplanen blir något alldeles extra med terrasser och utsikt över staden. Även på plan två finns kontor med en egen terrass, återskapad från 60-talets ”Stockholmsterrass”. Kontoren får omsorgsfullt ritade entréer från både Sveavägen och Malmskillnadsgatan och konceptet ”Cykel och service” integreras i huset med syftet att förenkla för alla som cyklar eller springer till jobbet. I gatunivå öppnas huset upp ut mot stråken. Här erbjuds ett helt nytt utbud av butiker, restauranger och upplevelser.

Mitt i pulsen

Fördelarna med läget behöver knappt beskrivas. Här, mitt i stadspulsen, finns ett stort utbud av restauranger, barer, shopping, service, och kultur bara ett stenkast bort. T-centralen, Hötorgets och Kungsträdgårdens tunnelbanestationer nås alla på ett par minuters promenad, och med den nya spårvagnen är du på Stockholms centralstation på ett ögonblick. Eller varför inte ta spårvagnen åt andra hållet för lunchträning på Djurgården?

Snabbfakta

  • 15 000 kvm kontor i toppklass.
  • Klassas med högsta miljöcertifieringen – LEED Platinum.
  • ​Totalt 9 våningsplan.
  • Plan två får egen Stockholmsterrass med utsikt över Sergels torg.
  • Gemensam takterrass högst upp i huset med magnifik utsikt över Stockholm.
  • Stockholms mest centrala läge ett stenkast från kommunikationer, service och kultur.
  • Två entréer, Sveavägen och Malmskillnadsgatan.
  • Ytorna i gatuplan fylls med shopping, möten och restauranger.
  • Cykel & service i bottenplan.
  • Inflyttning under 2020.

En historisk utveckling

En förändring av city

Kvarteret Hästskon12 uppfördes åt Skandinaviska Enskilda Banken i samband med Norrmalmsregleringen och utvecklingen av Sergels torg på 60-talet. 50 år senare, sommaren 2017, flyttade banken ut och gav då tillfälle att modernisera och anpassa fastigheten för att möta dagens förväntningar på en attraktiv citykärna. Området har länge uppfattats som anonymt, slutet till sin bankverksamhet.

I utvecklingen av Hästskon12 vill vi ta tillvara på Stockholms mittpunkt. Vi vill ändra på sättet att använda platsen och skapa ett aktivt och levande city. Kvarteret kommer att få ett helt nytt uttryck och en helt ny funktion. Här skapas förutsättningar för de möten och det folkliv som förväntas finnas i en stadskärna.

Ny arkitektur

Den anonyma, slutna byggnaden från 1960-talet byggs i princip om från grunden. Stommen står kvar, i övrigt blir allting nytt. Huset får en uppdaterad fasad där den ursprungliga graniten återanvänds men uttrycket blir något nytt. Den ljusa, lätta och öppna fasaden flirtar med de ursprungliga tankarna från 60-talet.

Två nya våningar adderas dessutom från befintligt tak. Gatuplan öppnas upp med stora glaspartier, ”ögon mot gatan”, och får en stark kommersiell prägel. Här görs plats för handel, upplevelser och aktiviteter. Ett flertal entréer bidrar till att aktivera gaturummet ytterligare.

Sergelhuset våren 2018. Foto: Anders Fredriksén

Soltrappan och Sergelpaviljongen

Den tillbyggnad som gjordes i hörnet Sveavägen/Hamngatan under 90-talet har rivits för att ge plats åt en paviljong och en bred trappa som binder ihop Sveavägen och Malmskillnadsgatan. Den breda och synliga soltrappan utgör en tydlig koppling mellan de olika nivåerna och blir en viktig del i att öka tillgängligheten och orienterbarheten i kvarteret. Trappans bredd gör det möjligt för folk att ta plats och sitta i solen, ta en kaffe eller äta sin lunch.

Bredvid soltrappan uppförs en paviljong, en mindre byggnad vars syfte är att skapa aktivitet i det hörnet. Sergelpaviljongen blir tillgänglig och öppen, och stärker idén om ett Sergels torg som en aktiv och föränderlig plats där människor samlas. Sergelpaviljongen kan användas för tillfälliga evenemang, exempelvis konstinstallationer och föreläsningar, och som restaurang.

Hållbart in i minsta detalj…

…är en självklarhet för oss när vi bygger. Det innebär bland annat att vi använder Byggvarubedömningen vid materialval, satsar på marknadens smartaste energilösningar och miljöcertifierar fastigheten enligt LEED med målsättningen Platinum.
Utvecklingen på Sveavägen är en del av ett större stadsutvecklingsprojekt, Sergelstan. Läs mer om Sergelstan här.

Vi tror att vi kan ändra på sättet att se på och använda platsen. Vi vill ge tillbaka city till stockholmarna. Det gör vi genom att skapa ett aktivt och levande city, ett tryggt och säkert nav.

Kontakta oss om du vill veta mer om kontor eller butik på Sveavägen.

Affärsutvecklare handel Charlotta de Jong 070-968 15 19 · 08-566 205 19 charlotta.dejong@vasakronan.se