Strömshuset Strömshuset

Ett mångsidigt hus med påbyggnad helt i trä

Strömshuset är en välkänd byggnad i centrala Göteborg vars första del byggdes 1935.  Ett välgjort exempel på dåtidens funkisarkitektur. Nu är fastigheten, som med sina många sidor sträcker sig kring Kungsgatan, Västra Hamngatan och Vallgatan, under utveckling. Visionen är att skapa en modern, smart och hållbar fastighet med mångsidiga lösningar i historisk miljö. De ursprungliga arkitektoniska värdena bevaras, de ytterligare våningsplanen som läggs till byggs helt i trä. Dessutom skapas takterrasser med utsikt över innerstaden. Det blir en plats för nytänkande och innovation, kvalitet och tradition. Välkommen till ett mångsidigt hus – en helt unik plats i centrala Göteborg.

Lokalerna

Strömshuset får ett attraktivt yttre när vi putsar upp och återställer den ursprungliga funkis-fasaden. På den ena delen bygger vi på ett våningsplan, samtidigt som vi utvecklar det mesta inuti. Målet är att skapa moderna kontor och kommersiella lokaler för morgondagens krav på en bra arbetsplats. Vi utmanar till exempel oss själva och dig genom att erbjuda en lokal som till största del är byggd av återbrukat material. Ett kontor för den som vill sticka ut och ta ställning.

Terrasserna

Det gäller att nyttja husets alla sidor, även taket. Så när vi ändå har möjlighet passar vi på att bygga  två nya takterrasser med en enastående utsikt över Göteborgs vackra innerstad. Terrasserna blir tillgängliga för samtliga hyresgäster och ger möjlighet till lådlunch med i solen med kollegorna, möten och utomhusjobb eller varför inte efter-jobbet-häng när andan faller på. Ett av kontoren får tillgång till en helt egen terrass. Kanske är det ditt blivande kontor?

Läget och servicen

Här möts Vallgatan, Kungsgatan och Västra Hamngatan, varje gata med sin karaktär och utbud. Den vackra Domkyrkan precis utanför liksom spårvagn- och busshållsplats.  På gångavstånd finns innerstadens hela utbud med allt från klädshopping till apotek. Luncha eller fika på närliggande Vallgatan 12, Pizza Hut, Le Petit Francais eller någon av alla de andra restaurangerna och caféerna i närområdet. Mångsidigare än så här blir det inte!

Fastighetens historia

Strömshuset, som det kallas, uppfördes 1935 åt just C H Ström & Co som ett affärshus för herr- och dammode. Arkitekten O Gormsen hade amerikanska affärspalats som förebild när han ritade huset. Husets bärande pelare sitter ett par meter innanför fasaden som ett stålskelett, vilket gjorde det möjligt att ha obrutna skyltfönster, på bottenvåningen hade fönstren en bredd på  hela 7,5 m vilket var europeiskt rekord.

År 1945 tillkom termometerskalan på fasaden och under 1950- och 1960-talen kläddes den putsade fasaden med plåt och det gjordes tillbyggnader på taket.

Snabbfakta Strömshuset

Adresser

Kungsgatan 27-29 / Västra Hamngatan 12-16 / Vallgatan 12-14

Byggt/ombyggt

1935 / 1971 / 2006 / 2021

 

 

Butik

4 138 kvadratmeter

Kontor

4 506 kvadratmeter

Övrigt

546 kvadratmeter

Arkitekt

Ove Gormsen (Kungsgatan 1935), Erik Thelaus Arkitektkontor (V:a Hamngatan 1971), FKI-konsulter (Vallgatan 2006), KUB Arkitekter (2021)

Vill du säkra din plats i Strömshuset?
Vi erbjuder inflyttning i slutet av 2020 och har gärna en dialog med dig.

Uthyrningschef Daniel Jighede 070-453 01 42 · 031-743 42 24 daniel.jighede@vasakronan.se