Magasin X tilldelas Uppsala kommuns Arkitekturpris 2022

2022-06-20

Sedan 2020 delar Uppsala kommun ut ett pris för god arkitektur och hållbara lösningar för byggnader, offentliga platser eller hela miljöer. Nu står det klart att Magasin X, Sveriges största kontorshus med en stomme helt i trä, får priset.

Syftet med priset är att sporra byggaktörer och arkitekter att utveckla projekt till en hög arkitektonisk nivå med god hållbarhet. 18 projekt har nominerats och fyra finalister valts ut av en namnkunnig jury. Magasin X vinner priset i hård konkurrens med en fin motivering:

”En i stadsväven skickligt inplacerad och väl gestaltad byggnad. Utan åthävor tar den plats centralt i Uppsala med vackra fasader i trä och glimmande skiffersten och med väl infogade solpaneler. Den mörka årstiden lyser huset milt och varmt som en lykta.

Byggnaden utstrålar innovation och experimentlusta med samtliga konstruktioner i trä. Byggnadens inre organisation öppnar för nya sätt att arbeta och umgås på kontor och med förberedd flexibilitet att enkelt kunna omdisponera ytorna för framtida behov. Även inne i kontoren är träkänslan ständigt närvarande.

Våningsplanen kopplas samman med en trappa helt i massivt trä som är ett mästerstycke i sig. Det är en hisnande upplevelse att röra sig upp och ner i husets hjärta med dagsljuset silande ner från det stora takfönstret.

Byggnaden är förebildlig för framtida kontorsbyggande både genom sin yttre gestalt, inre organisation och materialbehandling”

– Med Magasin X har vi gjort mycket vi aldrig har gjort förut. Vi har utmanat oss själva och vi har blivit utmanade av våra samarbetspartners. Vi har gjort vårt yttersta för att vara så uppfinningsrika det bara går – bland annat arkitektoniskt, i materialvalen, de tekniska lösningarna – och hela tiden med hänsyn till både människor och miljö. Det har varit en utvecklande resa där vi har lärt oss enormt mycket. Att få ett erkännande som detta sporrar oss verkligen i det fortsatta arbetet att utveckla Södra city på samma höga nivå, säger Bo de Besche, regionchef Uppsala Vasakronan.

Priset delades ut vid en ceremoni den 20 juni och bakom beslutet ligger en namnkunnig jury bestående av:

 • Erik Pelling (S), kommunstyrelsens ordförande
 • Fredrik Ahlstedt (M), kommunstyrelsens 2:e vice ordförande
 • Lisa Thörn, VD/Centrumutvecklare Uppsala Citysamverkan
 • Örjan Wikforss, Arkitekt SAR/MSA och professor verksam i det egna företaget Arkitekturanalys AB
 • Anna Wikström, Arkitekt SAR/MSA projektledare Uppsala universitet, byggnadsavdelningen
 • Åsa Flarup Källmark, Arkitekt SAR/MSA, A-sidan arkitekter
 • Claes Larsson, Arkitekt SAR/MSA stadsarkitekt

Snabbfakta om Magasin X

 • Byggherre: Vasakronan
 • Arkitekt: White
 • Byggperiod: 2019-2022
 • Adress: Sidenvävargatan intill Resecentrum
 • Yta: 11 000 kvadratmeter fördelat på 7 våningar

Mer om Magasin X

Se filmen om Magasin X

För mer information, vänligen kontakta:

Bo de Besche
Regionchef Uppsala
Tel: 070-231 43 14
E-post: bo.debesche@vasakronan.se

 

Rebecca Liljebladh Thorell
Kommunikationschef
Tel: 072-222 15 09
E-post: rebecca.liljebladh-thorell@vasakronan.se  

Media

magasinX DSF4277

magasinX DSF4277

Fotograf: Gustav Kaiser

MagasinX DSF7316

MagasinX DSF7316

Fotograf: Gustav Kaiser

MagasinX DSF5163

MagasinX DSF5163

Fotograf: Gustav Kaiser

Om Vasakronan

Vasakronan är Sveriges största fastighetsbolag med ett fastighetsbestånd värderat till cirka 185 miljarder kronor. Inriktningen är centralt belägna kontors- och butiksfastigheter i tillväxtregionerna Stockholm, Uppsala, Göteborg och Malmö. Inom cityhandel är Vasakronan störst i samtliga regioner. Fastighetsbeståndet omfattar 168 fastigheter med en total area på cirka 2,3 miljoner kvadratmeter. Företaget ägs till lika delar av Första, Andra, Tredje och Fjärde AP-fonden. Läs mer på www.vasakronan.se