Fem frågor till Helena Hammer,
vd och arkitekt på Här!

Här! är samhällsbyggare med konstruktörer och arkitekter under samma tak. Visionen är att förändra branschen och med sin integrerade arbetsprocess och genom att skapa vackra och hållbara byggnader. Vi träffade Helen Hammer, vd på Här! Malmö som berättar mer om verksamheten och varför de hamnade just vid Triangeln.

1. Berätta kort om er verksamhet – vad gör ni, och vad skulle du säga är era största och viktigaste utmaningar?

Vi är 40 medarbetare fördelade på BIM-specialister, arkitekter och konstruktörer som jobbar med hållbart samhällsbyggande. Vi brukar säga att vi är ledande inom verklighet – vi bygger verkligheten, lokalt förankrade här och nu. Vi har en unik arbetsprocess där alla jobbar i samma BIM-modell och projekterar byggnader. Största delen av vår verksamhet är bostäder, samhällsfastigheter i form av skolor och äldreboenden, kontor och arenor. Vi gör i princip alla typer av fastigheter förutom sjukhus.

Jag är arkitekt och vd och delar vd-rollen med min kollega Mårten. Vi är båda aktiva som arkitekter i företaget och jobbar i projekt. Just nu är största projektet ett studentboende och så är de även involverade i bygget av nya gymnasieskolan i Västra hamnen, Malmö Citadellsgymnasium.

Helen Hammer, vd och arkitekt på Här!

2. När flyttade ni in till område Triangeln, var satt ni innan?

Vi flyttade hit i mars 2020. Vi har ett eget våningsplan i Priorn på totalt 1 000 kvadratmeter. Innan satt vi på Östertull vid Drottningtorget. Anledningen att vi letade nytt var framför allt att vi tvingats bygga om så många gånger – nu ville vi något annat som vi inte kunde uppnå med ännu en ombyggnad av våra förra lokaler. Vi gjorde också en resa organisatoriskt och bytte ägarstruktur, och samtidigt en namn- och identitetsresa, så vi kände att vi ville börja om helt nytt.

3. Har ni speciella behov för er verksamhet och i så fall vilka? Har ert behov/planering av kontorslokaler förändrats under pandemin?

När vi flyttade in hade vi två större mötesrum med videoutrustning, samt fem projektrum. Men efter pandemin har vi byggt om alla till digitala rum – det är den stora förändringen. VI förespråkar att vi ska jobba på plats på kontoret, och vi stängde aldrig riktigt under pandemin. Det är en fördel med de stora ytorna att vi kunde hålla avstånd.

Under pandemin installerade vi videoutrustning i fikarummet för att måndagsmötena ska kunna ses digitalt för de som sitter hemifrån – kanske framför allt också så att de som sitter hemma ska bli sugna på att komma in till kontoret.

Vi hoppas vi kan sitta kvar till 2027. Vi känner av konjunkturen, och befinner oss just nu i en ryckig situation. Många projekt ställs in och skjuts fram, och det säljs inga bostadsrätter som det ser ut i dagsläget. Ambitionerna är att vi ska bli tio till, och vi har möjlighet till det lokalmässigt. Men nu får vi se hur lågkonjunkturen utvecklas.

Läs mer om kontor vid Triangeln

4. Varför valde ni kontorsläge Triangeln?

Framför allt läget – det här är ju inget annat än ett fantastiskt läge i Malmö. Dels kommunikativt, dels servicemässigt – att sitta så nära Triangeln är både lätt för kunder och medarbetare. Och så har vi närheten till grönstråk med Pildammsparken, samt kulturinslag med Konsthallen och Operan.

Vi jobbar mycket med hållbarhet – därför känner vi att det är extra intressant med Vasakronan som hyresvärd. Ett exempel är den nya tjänsten Avfallshämtning, att man tänker på allt man kan göra hållbarhetsmässigt tillsammans med hyresgästerna, det är fint. Priorn är ett jättefint hus, och har alla tekniska förutsättningar att ha smarta och hållbara energival. Vi behöver knappt använda belysningen eftersom det är så generösa ljusinsläpp överallt.

Tekniken ligger i framkant med en smart klimatanläggning som gör det enkelt att hålla ett klockrent inomhusklimat både på sommaren och på vintern. Vi sparar energi med smart belysning – så fort man inte är i lokalen så släcks belysningen. Det känns verkligen att människan varit i fokus när byggnaden ritats, trapphuset är centralt och inte undanskymt och är väldigt härlig att gå i. Och en helt fantastisk innergård som vi använder mycket. Jag och familjen gick på stan härom helgen, och vi ville ha någonstans att sitta och ta det lite lugnt. Så kom jag på att vi har ju vår härliga innergård – så dit gick vi med vårt takeawaykaffe och fikabröd och hängde. Bara en sån sak!

5. Vad är det som gör att läget passar er?

Vi sitter näst högst upp i huset på femte våningen, så vi njuter faktiskt av en riktigt härlig utsikt – det hade vi inte innan. Det gör en hel del för kreativiteten och frihetskänslan. Vi har ett gäng som ofta tränar på lunchen, och möjlighet till dusch efteråt, så det är väldigt uppskattat. Och sen är det ju närheten till alltifrån kultur och restauranger för aw:s efter jobbet, till löpning under lunchen. Och så har vi ett fint skyltläge på huset, vi syns från långt håll. Och det är ett läge som känns väldigt tryggt då det är mycket folk i rörelse hela tiden.