Fem frågor till Peter Elgåker, regionansvarig på Consid

Consid är ett av Nordens ledande och just nu snabbast växande it- och techbolag. Under sina 20 år har företaget hunnit kamma hem en rad priser och utmärkelser, bland annat Sveriges bästa arbetsgivare tre år i följd, årets Gasellföretag nio år i rad och årets karriärföretag sju år i rad. Ett bolag som växer snabbt i lokaler som gjorts om tre gånger. Vi träffar Peter Elgåker som är regionansvarig Syd, som berättar mer om visionen framåt.

1. Berätta om er verksamhet på Consid?

Vi är totalt cirka 1 500 medarbetare i Sverige, så vi är ett stort bolag vilket också präglar våra lokalval. Vi vill finnas nära våra medarbetare, nära våra kunder och vi vill vara där folk rör sig till vardags. Vi har 36 kontor i Sverige och jag ansvarar för de fyra kontoren i Malmö, Lund, Trelleborg och Helsingborg.

Vi är ett it-konsultföretag som erbjuder digitala helhetslösningar inom it, affärsutveckling och kommunikation. Det gör vi dels i projekt som vi driver i egen regi, och dels genom uthyrning av våra konsulter som sitter i projekt hos kund. Det är en ständig utmaning för oss, att bedöma hur många arbetsplatser vi har behov av från tid till annan. Det vanligaste är ändå att våra konsulter sitter på uppdrag hos kund, och vi har oftast arbetsplatser till cirka hälften av våra medarbetare.

Peter Elgåker, regionansvarig på Consid.

2. Har ni speciella behov för er verksamhet och har behoven av kontorslokaler förändrats under pandemin?

Vår största utmaning hänger ihop med bedömningen av hur många som kommer att arbeta via kontoret, och hur många av våra konsulter som finns ute hos kund. Och vi fortsätter växa snabbt, de senaste åren med cirka 30 procent per år. För 2022 ser det ut som att tillväxten hamnar på 45 procent. Så ett krav för våra lokaler har alltid varit att det ska gå att utvidga ytorna. Lokalen som vi sitter i idag har vi byggt ut tre gånger. Vi har sett att cirka 80 procent av medarbetarna är här en dag i veckan, så antal platser är svårt att räkna på.

Det vi försöker göra nu efter pandemin, som så många andra, är att skapa den här mötesplatsen som man verkligen vill komma in till. De dagar man väljer att sitta på kontoret, ska man känna sig omhändertagen. Det vill vi uppnå med lite nya ytor och ställa om delar av lokalerna. Vi ska göra en tillbyggnad och växa med 170 kvm ytterligare. Vi sitter på Stortorget med en superfin utsikt. För den nya tillbyggnaden vill vi fokusera på en öppen lounge och mötesplats, samtidigt som vi drar ned något på antalet arbetsplatser. Det tror vi är nödvändigt för att uppnå den nya effektiva och attraktiva mötesplatsen som vi vill att kontoret ska vara.

3. Vad är viktigt för er när det gäller ert kontor?

Vi har en uttalad strategi att på varje ort befinna oss mitt i stadskärnan. Vi väljer därför de mest centrala stadsdelarna där man har tillgång till bra service, tillgång till ett stort utbud av lunchrestauranger och att man enkelt ska kunna göra ett ärende på stan under dagen. Och vi uppmuntrar verkligen att man ska vilja komma in till kontoret för att ta en afterwork.

Något som också är viktigt för oss är att alla, medarbetare och kunder, ska kunna ta sig enkelt till och från kontoret vilket man gör här med närheten till Malmö centralstation. Dessutom är bra skyltlägen alltid en trevlig bonus, och det får vi här på Stortorget – alla ser oss på långt håll.

Vi har tagit fram ett väldigt trevligt designkoncept för våra kontor – det ska kännas som att jobba hemifrån sitt eget vardagsrum och med en tydlig lounge-känsla. Våra kontor har samma designkoncept oavsett vilken ort du befinner dig på så att både medarbetare och kunder ska känna igen sig och känna sig hemma.

Våra kontor hamnar varje år på listan över ”Sveriges snyggaste kontor”, det ser jag som ett kvitto på att även andra uppskattar vår stil.

4. Hur länge har ni suttit i Gamla staden och hur många är ni på plats?

Vi har suttit här vid Stortorget sedan tio år tillbaka. Det första året hyrde vi in oss på ett kontorshotell, sedan blev det Vasakronans lokaler där vi suttit i drygt åtta år. Vi är idag 130 medarbetare i Malmö, men många sitter ute hos kund så vårt kontor är beräknad för 80 arbetsplatser.

5. Vad är ditt bästa Gamla staden-tips?

Närheten till Lilla torg som bara är ett stenkast bort. Här finns ett enormt utbud av restauranger och nöjen. Och under sommarens festivalveckor (Malmöfestivalen) är det superhärlig stämning, det blir verkligen ett mervärde för oss.

Läs mer om kontor i Gamla staden