Fem frågor till Andreas Larsson, vd på STUNS

STUNS är en stiftelse för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle – en viktig katalysator till det vi idag kallar för Uppsala Science Park. Stiftelsens uppdrag är att främja nya idéer och initiativ som stärker stadens och regionens konkurrenskraft och hållbara tillväxt, och grundades redan 1984. Vi träffar Andreas Larsson, vd på STUNS, som berättar mer om verksamheten och om deras centrala roll för Uppsala Science Park.

1. Berätta om er verksamhet på STUNS.

STUNS står för stiftelsen för samverkan mellan universiteten i Uppsala, näringsliv och samhälle. Vår största och viktigaste uppgift är att genom kraften vid de båda universitetens utbildning och forskning bidra till hållbar omställning och samtidigt bidra till kunskapsbaserad tillväxt i Uppsala med omnejd. STUNS är också hyresvärd för Innovation Hub Uppsala, där flera nyckelaktörer i Uppsalas så kallade innovationsstöd huserar.

2. Hur många är ni och hur stora lokaler sitter ni på?

Idag har Innovation Hub ett 50-tal medarbetare men har också många gäster på besök. Vi flyttade till nybyggda Hubben-byggnaden när den stod färdigställd i årsskiftet 2018 från ett äldre hus på Science Park-området, och sitter idag i ljusa och moderna kontorslokaler på Hubbens markplan i direkt anslutning till konferensanläggningen.

3. Har ni speciella behov för er verksamhet?

Det vi kan konstatera är att medarbetarna på Hubben blandar distansarbete, arbete på annan plats och närvaro på Hubben ännu mer än tidigare. Samtidigt är det uppenbart att något sker när människor möts – behovet av det förutsättningslösa samtalet vid kaffemaskinen har snarare ökat än minskat. Vi har också sett ett ökat behov av mindre mötesrum med videoteknik, eftersom de digitala mötena också ökat.

4. Varför valde ni Uppsala Science Park?

Områdets geografiska läge passar oss utmärkt, och dessutom har vi väldigt fina lokaler. Många av våra idébärare och samarbetspartners befinner sig längs Dag Hammarskjölds Väg – Kunskapens väg – eller naturligt har vägarna förbi. Så för oss är det både närheten till idébärare men också en grön utemiljö som blandar nytt och gammalt. Här möts traditioner och nytänkande, en krock som föder innovation.

5. Har ni några drömgrannar?

Vi är väldigt glada över den flora av grannar som vi har. Men en plats som är välkomnade för idébärare som kanske ännu inte är betalande hyresgäster hade varit uppskattat, en kreativ oas med lite öppet hus-känsla.

Det är spännande att följa hur närområdet utvecklas, nya Ångström och framväxten av Rosendal är två exempel på hur Science Park och dess omnejd får uppskattade tillskott till stadsbilden i framtiden. Vi på STUNS passar gärna på att experimentera när nya byggnader och stadsdelar kommer till och växer fram – solceller, dagvatten, energilagring eller annat som kan bidra till nytänkande inom hållbar omställning då spaden sätts i marken.

 

Läs mer om kontor i Uppsala Science Park

Andreas Larsson, vd på STUNS.