Stockholm, Östermalm

Uppfinnaren 2


  • Adresser: Östermalmsgatan 87 / Artillerigatan 62 A-B / Skeppargatan 61-63
  • Byggt/ombyggt: 1914/1926/2003
  • Miljöcertifiering: LEED Platina (2020)
  • Kontor: 15 509 m2
  • Övrigt: 1 310 m2
  • Arkitekt: E. Josephsson
För hyresgäster

Fastighetens historia

Kv Uppfinnaren ligger i en del av Stockholm som ända in på 1900-talet var en avlägsen utkant av staden. På medeltiden tillhörde marken Klara kloster och blev genom reformationen kronans egendom.

På tomten har det bara funnits en enda byggnad av någon substans före tillkomsten av Generalitetshuset. Där stod ett kapell och församlingshem åt en del av ladugårdslandets församling. Byggnaden stod kvar på tomten ända tills den andra etappen av Generalitetshuset skulle grundläggas.

Hus 1 uppfördes år 1912-14 och hus 2 år 1924-1926. Arkitekt var E Josephson. Den första etappen uppfördes huvudsakligen för Krigshögskolans behov, men inrymde bland annat Krigshovrätten. Den andra etappen uppfördes för att kunna ge lokaler åt Sjökrigsskolan, Generalstabens krigshistoriska avdelning, krigsarkivet mm. Idag innehåller byggnaden huvudsakligen civila verksamheter.

Trots att anläggningen är uppförd i två skeden är fasaderna utformade som en helhet med en något barockinspirerad fasaddekor. Ovanför huvudentrén står på latin med guldbokstäver ”Exercitus sine duce corpus est sine spiritu” – vilket ungefär betyder ”En här utan ledare är som en kropp utan själ”. Anläggningen är idag utformad som en stor huvudbyggnad med två utskjutande flyglar, som delvis omsluter en gård mot söder.

Byggnaden har i olika perioder kallats Krigshögskolan, Generalstabshuset, Militärstabsbyggnaden och kallas nu Generalitetshuset.

Fastigheten är klassad som byggnadsminne av blå och grön kategori enligt Stadsmuseéts klassificering av kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Blå färg betecknar bebyggelse vars kulturhistoriska värde motsvarar fordringar för byggnadsminnen. Grön färg betecknar bebyggelse som är särskilt värdefull.

Om fastigheten

Huset från 1914 är ursprungligen en militärstabsbyggnad som under 2002-2003 har genomgått en total ombyggnadFastigheten är sedan 2020 miljöcertifierad med LEED Platinum. Kontorslokalerna är smakfulla och har mycket hög standard med bland annat trägolv, bevarade sekelskiftesdetaljer och ljusa färger. Ytorna kan enkelt anpassas efter er verksamhet och har idag en blandad planlösning. Här finns dessutom en vacker innergård med träd och sittgrupper för behövliga luncher i dagsljus.

Representativ fastighet i kvarter mitt på Östermalm och nära grönområden
Tack vare kombinationen av kontor, bostäder och service är kvarteren levande från tidig morgon till sen kväll. Adressen passar er som vill arbeta i city men ändå ha nära till grönområden. Fältöverstens galleria ligger i kvarteren och Gärdets grönområde når ni på en promenad längs Valhallavägen.

Ett perfekt läge för er som vill ha storstadspulsen och samtidigt vara nära avkopplande naturområden.

Service i närområdet

Närservice finns på flera ställen i närområdet bland annat i Fältöverstens köpcentrum som ligger alldeles intill med ett stort utbud av butiker, restauranger m.m. Utöver detta finns ett antal närliggande mindre restauranger och caféer bland annat Restaurang Kontoret, Tössebageriet och Valhallabageriet. Passa även på att besöka Maximteatern, som ligger strax söder om den vackra allégatan Karlavägen.

Kommunikationer

Kommunikationerna är goda, såväl med tunnelbanans röda linje vid Karlaplan och Stadion samt buss 1, 4, 42, 44 och 72.

Länk till SL:s webbplats

Parkering & laddplatser

Hyr parkeringsplats
Apcoa Parking ansvarar för uthyrningen av parkeringsplatser. Vill du hyra en p-plats eller abonnera på ett parkeringstillstånd med oreserverad plats? Kontakta Apcoas kundtjänst på telefonnummer 08-556 306 70, maila till vasakronan@apcoa.se eller gå in på hemsidan www.apcoa.se.  Parkeringen är dock mycket populär vilket innebär att viss kötid för att få hyra p-tillstånd kan förekomma. På andra sidan Valhallavägen, vid fastigheten Svea Artilleri, finns även ett garage med många lediga platser. Ta kontakt med APCOA om du är intresserad av att hyra där.

Parkeringen är öppen för besöksparkering vardagar mellan 18.00-07.00 samt helger. Besöksparkering finns även på gatorna runt fastigheten. Inga motorfordon får parkeras på fastighetens gård.

Laddplatser
Parkeringen är utrustad med 15 st. laddpunkter för elbilsladdning. Laddplatserna är öppna för alla med giltigt parkeringstillstånd för de onumrerade platserna.

Elförbrukning debiteras separat via app (EpSpot). Följ instruktionerna på laddstolpen för att initiera och betala för din förbrukning.
Aktuell eltaxa och tillgänglighet framgår i appen.

Epspot:
Ladda ned app för Iphone
Ladda ned app för Android

Dina kontaktpersoner

Adam Åberg
Affärsansvarig kontor

073-088 47 84 · 08-566 207 44

Skicka e-post
Jonas Clarin
Bitr. affärsansvarig

076-107 13 14 · 08-782 04 78

Skicka e-post
Caroline Jansson
Teknikansvarig

08-566 206 62

Skicka e-post