Göteborg, Centrum
Hertziahuset
 • Adresser:
  Kronhusgatan 2 / Packhusplatsen 2 / Smedjegatan 1 A / Hertziahuset
 • Byggt/ombyggt:
  1901/2008
 • Miljöcertifiering:
  LEED Guld (2014)
 • Kontor:
  4 314 m2
 • Butik:
  602 m2
 • Övrigt:
  20 m2

Om fastigheten

Välkommen till ett kontorshus med gamla anor. Fastigheten består av fem våningar samt inredd vindsvåning och tak uppbyggt med kupolliknande torn. Fasaderna är utformade i gulbrunt tegel med inslag av natursten. Här sitter ni i en mycket vacker fastighet mitt i hjärtat av Göteborg.

Service i närområdet

Fastigheten är belägen vid Södra Älvstranden mitt emot Casinot och nära Göteborgs Operan. Här har ni möjlighet att ta del av allt vad cityliv innebär samtidigt som en vacker promenad utmed vattnet nås på bara ett par minuters promenad. I närheten finns bland annat Kungsgatans shoppingstråk med en stor variation av butiker, restauranger och service. För den aktiva finns flera träningsanläggningar i närheten så som Friskis & Svettis, SATS, Fysiken och Fitness24seven. På nära gångavstånd finns både Saluhallen (Kungstorget) och Feskekörkan (Rosenlundsplatsen) där både lunch och delikatesser kan införskaffas.

Kommunikationer

Ifrån Hertziahuset tar ni er på bara några minuters promenad till Brunnsparken och Centralstationen som är Göteborgs knutpunkter för i princip all kollektivtrafik i stan. Mer info, tidtabeller m m finner du påVästtrafik.

På cykel tar du dig också smidigt runt i centrala Göteborg. I närområdet kring fastigheten finns flera Styr & ställ-stationer med cyklar att hyra.

Parkering

Gatuparkering finns i viss mån i området kring fastigheten. P-platser finns även att hyra i parkeringshuset i Nordstan eller i APCOA:s parkeringshus på Ekelundsgatan 5-7, tel 031 13 90 05 eller i P-hus City.

Fastighetens historia

”Hertzia”
Kontorshus med Domen Konstskola. I fem våningar inredd vindsvåning och tak uppbyggt kupolliknande torn. Fasader av gulbrunt tegel samt inslag av natursten och bottenvåning i granit. Två små kringbyggda gårdar.

Byggnadshistoria
Uppfört 1901 för handelsfirman J A Hertz & Co. Den ritades av arkitekt L Enders och utformades i en jugendinspirerad stil. Det praktfulla affärshuset Hertzia byggdes upp kring ett centralt beläget trapphus med dubbla hissar. Härifrån nåddes de långa filerna av kontorsrum längs korridorer med förbindelse till två sidotrapphus. Bottenplanet innehöll lager och salukällare. Efter ett par år inreddes kontor även i källaren.

År 1916 moderniserades huset med wc i alla våningar och därefter har ett flertal ombyggnader av kontoren skett. Bostadslägenheter har också funnits och på 1930-talet bodde omkring 40 personer här.

Under 1970-och 1980-talen gjordes fasadförändringar med fönster-och dörrbyten som följd. Dessutom har takplåten lagts om. De små diagonalställda fjällen på tornen har ersatts med falsad kopparplåt.

Anmärkningsvärt
Det exklusiva affärshuset har kontinentala förebilder och uppfördes i den speciella sten- och tegelarkitektur som utvecklades omkring sekelskiftet. Byggnaden präglas delvis av jugend och har mjukt avrundade former bl a i hörntornens tak och vissa fönsteröppningar.

Entréhallen har golv och bröstningar av olikfärgad natursten och i trapphuset finns blyspröjsade flerfärgade jugendfönster med växtmotiv.

Vid husets tillkomsttid beskrivs det som ett ståtligt affärspalats med ljusa luftiga salar avsedda som kontor. På taket hade man asfaltbelagda promenadplatser med vacker utsikt. J A Hertz var grosshandlare. Han blev känd genom sitt engagemang för en frihamn och sitt arbete för egnahem och koloniträdgården i Göteborg.

Källa: Hus för Hus i Göteborgs stadskärna
Utgiven av Göteborgs Stadsbyggnadskontor, Göteborgs Stadsmuseum

Dina kontaktpersoner