Stockholm, City

Matrosen 4


  • Adresser: Birger Jarlsgatan 2-4 / Nybrogatan 1-3 / Ingmar Bergmans gata 1-3
  • Byggt/ombyggt: 1893/1917/1984
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2020)
  • Kontor: 6 477 m2
  • Butik: 629 m2
  • Övrigt: 2 158 m2
  • Arkitekt: Ludvig Peterson och Ture Stenberg samt Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth
För hyresgäster

Fastighetens historia

1853 kunde man, efter 17 års arbete, äntligen inviga Berzelii Park. Området hade tidigare varit den innersta delen av nuvarande Nybroviken och ut i viken rann Rännilen, en smal å som i stort sett följde Birger Jarlsgatans nuvarande sträckning. I slutet av 1880-talet påbörjades anläggningen av Birger Jarlsgatan och flera av de byggnader som idag kantar gatan uppfördes i praktfull nyrenässans. Även Nybroplan fick sitt nuvarande utseende genom att denna samt fastigheten Skravelberget Mindre, Birger Jarlsgatan 1-5, uppfördes.

Fastigheten Matrosen består av två hus varav det ena upptar merparten av kvarteret. Detta hus, med adresserna Birger Jarlsgatan 2-4, Nybrogatan 1 och Ingmar Bergmans Gata 1, uppfördes mellan åren 1894 och 1895. Arkitekter var Ludwig Peterson och Ture Stenberg. Entrérna utsmyckades bland annat med målningar av Carl Hjalmar Norrström, J.A.G. Acke samt Georg Pauli. Huset uppfördes för bostadsändamål men har succesivt omvandlats till kontor.

I hörnet av Nybrogatan och Ingmar Bergmans Gatan uppfördes mellan 1910 och 1913 ytterligare ett bostadshus och kvarteret fick då sitt nuvarande utseende. Arkitekter var Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth. Trapphuset var rikligt dekorerat med bland annat blyinfattade fönster och detaljer i konstsmide, mycket bevarat till idag.

Länkarna nedan visar hur det har sett ut i området tidigare.Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Blåmannen eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Nybroplan västerut från Nybrokajen 1900

Fastigheten sedd från nuvarande Väpnargatan 1901

Nybroplan och Dramaten 1908

Nybrogatan 3 1913-1920

Nybrogatan 3 1962

Frisersalong Birger Jarlsgatan 2 1960-1969

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Matrosen eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Om fastigheten

Nybroplan ligger i kvarter som lever under dygnets alla timmar och som kantas av fina kontorsvåningar, tjusig shopping och myllrande uteliv. Här är nära till allt från transportmedel och shopping till gym och restauranger. 

Anrik fastighet med miljöcertifiering och ett fördelaktigt läge
Denna vackra fastighet från 1890-talet med Restaurang Riche som hyresgäst sedan start är miljöcertifierat med LEED guld. Byggnaden ligger granne med Kungliga Dramatiska Teatern och är beläget på Nybroplan med närhet till skärgårdstrafiken, stadens bekvämligheter och Djurgårdens grönområden. Ett stenkast bort ligger Kungsträdgården som under några veckor på våren badar i rosa blommor och ivriga fotografer. Tunnelbana, bussar och SL-båtar finns precis utanför dörren. I kvarteren finns dessutom möjlighet för den som behöver ta bilen att hyra parkeringsplats i närliggande garage.

Service i närområdet

Fastigheten är belägen invid Nybroplan med närhet till stadens bekvämligheter och Djurgårdens grönområden, ett stenkast från Kungsträdgården och Norrmalmstorg. Från Nybrokajen avgår ett flertal skärgårdsbåtar.

Restauranger 
I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närheten ligger exempelvis restaurangerna Riche, East, Sturehof och Eataly samt i närliggande gallerior där det finns ett stort urval av restauranger och caféer.  

Shopping 
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus i närområdet. Vid Stureplan finns Sturegallerian och på Hamngatan ligger NK och Gallerian. På Regeringsgatan ligger Mood-gallerian med flertalet kaféer, butiker och restauranger.  

Träning
Sats Stureplan – Beläget på Birgerjarlsgatan 6C.   
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59 
Sturebadet – Beläget i Sturegallerian    

Kommunikationer

Promenadavstånd till några viktiga kommunikationspunkter i Stockholm city.
Arlanda Express – 10 min
Citybanan och T-centralen -12 min
Stockholms centralstation – 12 min

Tunnelbana
Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg och ligger bara några minuter från fastigheten.

Bussförbindelser
Ett flertal busslinjer passerar även utanför på Birger Jarlsgatan.

För mer information, se
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats

Parkering & laddplatser

Hyresgäster kan kontakta Aimo park på telefon 0771-96 90 06, eller besök www.aimopark.se för att hyra P-plats i närliggande garage. Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan.

Dina kontaktpersoner

Louise Afshari
Affärsansvarig kontor

070-733 83 03 · 08-566 205 06

Skicka e-post
Mikaela Murray
Affärsansvarig handel

072-968 19 11

Skicka e-post
Ida Drotz
Bitr. affärsansvarig

076-133 60 46 · 08-566 206 88

Skicka e-post
Allan Agelii
Teknikansvarig

08-56620796

Skicka e-post