Stockholm, City

Matrosen 4


  • Adresser: Birger Jarlsgatan 2-4 / Nybrogatan 1-3 / Ingmar Bergmans gata 1-3
  • Byggt/ombyggt: 1893/1917/1984
  • Miljöcertifiering: LEED Guld (2020)
  • Kontor: 6 477 m2
  • Butik: 629 m2
  • Övrigt: 2 158 m2
  • Arkitekt: Ludvig Peterson och Ture Stenberg samt Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth

Fastighetens historia

1853 kunde man, efter 17 års arbete, äntligen inviga Berzelii Park. Området hade tidigare varit den innersta delen av nuvarande Nybroviken och ut i viken rann Rännilen, en smal å som i stort sett följde Birger Jarlsgatans nuvarande sträckning. I slutet av 1880-talet påbörjades anläggningen av Birger Jarlsgatan och flera av de byggnader som idag kantar gatan uppfördes i praktfull nyrenässans. Även Nybroplan fick sitt nuvarande utseende genom att denna samt fastigheten Skravelberget Mindre, Birger Jarlsgatan 1-5, uppfördes.

Fastigheten Matrosen består av två hus varav det ena upptar merparten av kvarteret. Detta hus, med adresserna Birger Jarlsgatan 2-4, Nybrogatan 1 och Ingmar Bergmans Gata 1, uppfördes mellan åren 1894 och 1895. Arkitekter var Ludwig Peterson och Ture Stenberg. Entrérna utsmyckades bland annat med målningar av Carl Hjalmar Norrström, J.A.G. Acke samt Georg Pauli. Huset uppfördes för bostadsändamål men har succesivt omvandlats till kontor.

I hörnet av Nybrogatan och Ingmar Bergmans Gatan uppfördes mellan 1910 och 1913 ytterligare ett bostadshus och kvarteret fick då sitt nuvarande utseende. Arkitekter var Fritz Ullrich och Eduard Hallquisth. Trapphuset var rikligt dekorerat med bland annat blyinfattade fönster och detaljer i konstsmide, mycket bevarat till idag.

Länkarna nedan visar hur det har sett ut i området tidigare.Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Blåmannen eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Nybroplan västerut från Nybrokajen 1900

Fastigheten sedd från nuvarande Väpnargatan 1901

Nybroplan och Dramaten 1908

Nybrogatan 3 1913-1920

Nybrogatan 3 1962

Frisersalong Birger Jarlsgatan 2 1960-1969

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Matrosen eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Om fastigheten

Vacker anrik fastighet, granne med Dramaten. Beläget på Nybroplan med närhet till Stadens bekvämligheter och Djurgårdens grönområden. Ett stenkast från Kungsträdgården.

Service i närområdet

Fastigheten är belägen invid Nybroplan med närhet till stadens bekvämligheter och Djurgårdens grönområden, ett stenkast från Kungsträdgården och Norrmalmstorg. Från Nybrokajen avgår ett flertal skärgårdsbåtar.

Restauranger
I området finns gott om restauranger för både snabblunch och representationsmiddag. I närheten ligger exempelvis restaurangerna Riche, East, Sturehof samt i närliggande gallerior där det finns ett stort urval av restauranger och caféer.

Shopping
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus i närområdet. Vid Stureplan finns Sturegallerian och på Hamngatan ligger NK och Gallerian. På Regeringsgatan ligger gallerian Mood Stockholm som kantas av kaféer, butiker och restauranger.

Träning och hälsa
Sats Stureplan  – Beläget på Birgerjarlsgatan 6C.
Fitness24seven – Beläget på Regeringsgatan 59
Aleris vårdcentral – Beläget på Riddargatan 1
Sturebadet –   Beläget i Sturegallerian

Kommunikationer

Promenadavstånd till några viktiga kommunikationspunkter i Stockholm city.
Arlanda Express – 10 min
Citybanan och T-centralen -12 min
Stockholms centralstation – 12 min
Göteborg 3,5 timmar (via Stockholms Central)
London 3,5 timmar (via Arlanda Express och Arlanda flygplats)

Tunnelbana
Närmaste tunnelbanestation är Östermalmstorg och ligger bara några minuter från fastigheten.

Bussförbindelser
Ett flertal busslinjer passerar även utanför på Birger Jarlsgatan.

För mer information, se
Länk till SL:s webbplats
Länk till SJ:s webbplats

Parkering & laddplatser

Hyresgäster kan kontakta Aimo park på telefon 0771-96 90 06, eller besök www.aimopark.se för att hyra P-plats i närliggande garage. Besökande till fastigheten hänvisas till allmänna parkeringsgarage i närområdet, exempelvis på Birger Jarlsgatan och Grev Turegatan.

Dina kontaktpersoner