Göteborg, Lilla Bommen

Läppstiftet


  • Adresser: Lilla Bommen 1-2 / Lilla Bommens Torg 11 / Hamntorget 1
  • Byggt/ombyggt: 1989/
  • Miljöcertifiering: LEED Platina (2019)
  • Kontor: 27 366 m2
  • Butik: 2 066 m2
  • Övrigt: 2 441 m2
  • Arkitekt: Ralph Erskine
För hyresgäster

Fastighetens historia

Fastigheten uppfördes 1986-1989 av Skanska Fastigheter Väst AB och 2001 köptes den av Vasakronan AB. Läppstiftet, som fastigheten också kallas, med sina 22 våningar, utformades av Ralph Erskine och White arkitekter. Tanken var att låta byggnadens färg och form inspireras av Göteborgs stolta historia som sjöfartsstad och skeppsbyggandets centrum.

Höghuset är ett landmärke väl synligt från flera håll i staden. I tornets översta våning finns den s.k. Götheborgs Utkiken, med utsikt över en stor del av Göteborg. Entréplanet, som är uppglasat mot kajen, har skulpturer, planteringar och grunda inomhusbassänger som ansluter till vallgravsliknande bassänger på utsidan mot kajen. De nedre våningarna samt låghuset har fasader av bl a ljusa betongelement och höghusets övre våningar är klädda med glas och röd och vit plåt. Den yttre delen närmast älven står på pelare.

Namnet Lilla Bommen har en naturlig förklaring som härstammar från Göteborgs grundläggning under 1600-talet. På den tiden var staden befäst med murar och en vallgrav med kanaler. Även mot sjösidan fanns en strandmur både över och under vattenytan och de enda öppningarna in till staden fanns vid kanalernas inlopp. Dessa var försedda med varsin bom som kallades Stora och Lilla Bommen. Stora Bommen fanns mellan Skeppsbroplatsen och Packhusplatsen. Bommarna hölls stängda nattetid och det var strängt förbjudet att ”kliva över bommen eller pålarna och således som ogärningsman komma in uti staden”.

Om fastigheten

Läppstiftet är inspirerat av Göteborgs historia som sjö- och handelsstad och klassas som en av Göteborgs mest kända byggnader. Området, Lilla Bommen, har enorm potential med sitt läge mitt i city, men ändå precis vid vattnet. Hit har människor kommit i alla tider för att umgås, köpslå, arbeta och kanske för att få en liten bit av världen. Stadsdelen transformeras nu från slumrande kontorsområde till levande kvarter fyllda med upplevelser och aktiviteter, ett urbant kajstråk där människan är i fokus. Lägg till en fantastisk utsikt över i stort sett hela Göteborg. Med kajkanten som granne och Lilla Bommens potential är detta en perfekt plats att utvecklas i, och med.

Huset erbjuder konferensrum, restauranger, barception, lounge och Vasakronans co-workingarena. Idag tar ni er smidigt hit med bil, kollektivt eller på cykel som smidigt parkeras i husets cykelgarage. 2013 blev fastigheten miljöcertifierat med LEED Platinum. 
Läs mer om LEED på www.sgbc.se/certifiering/leed.

Service i närområdet

Läppstiftet i Lilla Bommen är välkänd och syns på långt håll. Promenaden längs hamnstråket efter en lunch i någon av områdets alla restauranger är härligt.

Kommunikationer

Inom fem minuters gångavstånd ligger Centralstationen, Nils Ericson Terminalen, Drottningtorget och Brunnsparken där du finner spårvagnar, bussar, tåg och flygbussar.

Tidtabeller och utförligare info finner du på www.vasttrafik.se.

Cykel är även ett enkelt sätt att ta sig runt på i centrala Göteborg. Närmsta cykelstation finner du på Lilla Bommens torg där det finns flera Styr & ställ cyklar att hyra.

Parkering & laddplatser

P-platser att hyra
Inom fastigheten finns garageplatser att hyra. Man kan också hyra p-plats på närliggande P-arken. 
Besöksparkering
För besökare till Lilla Bommen finns P-arken.

Dina kontaktpersoner

Cecilia Prick
Affärsansvarig kontor

073-067 68 58 · 031-743 42 58

Skicka e-post
Annie Ferraro
Affärsansvarig handel

031-74 342 72

Skicka e-post
Kerstin Hogland
Förvaltningsassistent

076-789 56 13 · 031-743 42 45

Skicka e-post
Kristian Ragnemar
Teknikansvarig

031-743 42 88

Skicka e-post