Stockholm, Östermalm

Karlahuset


  • Adresser: Garnisonen Karlahuset / Banérgatan 30 / Karlavägen 96-100A / Karlavägen 102-104 / Karlavägen 106-112 / Oxenstiernsgatan 15C
  • Byggt/ombyggt: 1972/2005
  • Miljöcertifiering: LEED Silver (2022)
  • Kontor: 56 362 m2
  • Butik: 7 381 m2
  • Övrigt: 11 913 m2
För hyresgäster

Fastighetens historia

Garnisonen – En historisk återblick

Kvarterets historia spänner från sent 1800-tal till modern tid. Den tid är sedan länge förbi då militären dominerade kvarteret Garnisonen och kommandoropen ljöd över kaserngårdarna. Idag innehåller de gamla gardesbyggnaderna moderna kontor.

Visste du att…?
Visste du att flextid uppfanns först 1972? Det hör samman med att tunnelbanan kollapsade när det långa Karlahuset var klart under det tidiga 1970-talet och alla i kvarteret Garnisonen, och de på Sveriges Radio intill, skulle till och från jobbet samtidigt.

Visste du att Sverige på 1960-talet hade norra Europas starkaste dator? Den kallades för ”matematikmaskin” och fanns i FOAs byggnad i kvarteret Garnisonen.

Följ med på en spännande återblick i kvarteret Garnisonens mångfacetterade historia i boken Arkitektur och liv i kvarteret Garnisonen av Katarina Juvander, Madeleine Franzén m fl. Boken finns till salu i receptionerna Karlavägen 100 och Karlavägen 108.

Bilder från förr:
Linnégatan 89, Garnisonen. Lv 3:s förbimarsch för milobefälhavaren i samband med regementets flytt till Norrtälje
En grupp underofficerare framför Svea och Göta Livgardes kaserner vid Linnégatan
Svea och Göta livgardes kaserner

Länkarna går till Stockholmskällan, en webdatabas som samlar källmaterial om Stockholm. Besök gärna sidan för fler bilder och information om kvarteret Garnsonen eller andra platser i Stockholm som du är intresserad av.

Om fastigheten

Karlahuset är en del av Garnisonen och den del av det som många förknippar med kvarteret. Huset byggdes i början av 1970-talet och är en av Sveriges längsta byggnader med sina 347 meter och två busshållplatser. Lokalerna är moderna och flexibla och går att anpassa genom att bygga både rumslösningar och öppnare kontor enligt era behov.

Fastigheten i kvarteret Garnisonen – som en stad i staden
I kvarteret Garnisonen finns tillgång till bland annat receptioner, vaktmästeri, catering, konferensservice, garage, biltvätt och flera restauranger som K-märkt, Panini, Café Marrakech och Hawaii Poké, för att nämna några. 

Här finns möjlighet att ta plats på någon av terrasserna för lunch eller kundevenemang, där den högst upp på taket bjuder på en slående vy över hela staden. Längre ner ligger terrassen där Bee Urban har anlagt en fantastisk stadsodling med grönska och närodlat mitt i stan. För den konstintresserade finns en unik konstsamling med över 40 stora konstverk och installationer.

Kommunikationer

Garnisonen ligger på Östermalm, nära såväl city som Kungliga Djurgården.

T-banestationen Karlaplan, som tillhör tunnelbanans röda linje, ligger cirka fem minuters promenad bort.
Stombusslinjen 4 har ändhållplats i kvarteret. Andra bussar som trafikerar Garnisonen är 67, 69 och 76.
– Vid Djurgårdsbron, endast några minuters promenad bort, når man Spårväg City.

SL:s tidtabeller

På markparkeringen (infart via Linnégatan) finns poolbilar från M och KINTO som är tillgängliga för alla. För medlemskap och villkor se M.se och Kinto-mobility.se.

Parkering & laddplatser

Parkeringsmöjligheter finns dels i garaget med infart från Banérgatan 30 samt vid Linnégatan 87-89 där det finns en större markparkering. Maxhöjden för fordon i garaget är 2,10.

I garaget finns en öppen del med ca. 500 platser där vi erbjuder oreserverade tillstånd. Vi har även två stycken inre garage som nås med passerkort med ca. 150 platser tillsammans där man kan hyra en fast plats.

Garagets öppettider
Alla dagar 06.00-24.00. Utöver dessa tider är garaget stängt för allmänheten, nås med kort och kod för parkörer som abonnerar på parkeringstillstånd.

Hyr parkeringsplats
Apcoa Parking ansvarar för uthyrningen av parkeringsplatser. Vill du hyra en p-plats eller abonnera på ett parkeringstillstånd med oreserverad plats? Kontakta Apcoa genom att maila till vasakronan@apcoa.se, kontakta deras kundtjänst på telefonnummer 08-556 306 70 eller gå in på hemsidan www.apcoa.se. 

Biltvätt/verkstad
I garaget finns även en biltvätt/verkstad, Servicecenter Östermalm som är en ansluten Meca-partner. För mer information om öppettider och kontaktuppgifter, besök deras hemsida.

Volvo Car Mobility – M och KINTO
På parkeringen vid Linnégatan 87 har både M och KINTO bilpool där man genom telefonen loggar in och hyr en av deras bilar som står på parkeringen. Perfekt för företaget som bara behöver bil ibland. Läs mer på respektive hemsida via länkarna nedan om vilka bilar som finns på Garnisonen och hur man går vidare för att boka dem.

KINTO Share
Volvo Car Mobility – M

Elladdplatser
Vi vill underlätta miljövänligt resande för både hyresgäster och besökare. En viktig del i detta är våra laddplatser för alla som kör el-/hybridbil till jobbet. Eller som skulle vilja.

I garaget finns 18 parkeringsplatser utrustade med laddstolpar för laddning av elfordon. 14 platser av platserna har laddstolpar som erbjuder laddeffekt på 7,4 kW med Typ 2 uttag. Resterande fyra platser är utrustade med miniladdare för laddning av elmotorcyklar och elmopeder och erbjuder laddeffekt på 3,7 kW med schukouttag.

På markparkeringen finns ytterligare 25 parkeringsplatser utrustade med laddstolpar. Dessa laddstolpar erbjuder laddeffekt på 7,4-22 kW och har Typ 2 uttag.

Betalning
Laddplatsbiljett gäller för parkering på laddplatser och betalas via parkeringsautomaten eller Easy Park.

På utomhusparkeringen har vi 20 st. nya laddpunkter med möjlighet att betala för förbrukad el. Här gäller därför vanlig p-biljett och laddning initieras och betalas via appen EpSpot. Dett gäller de 20 p-platser som är närmast Oxenstiernsgatan.

Det går också bra att teckna ett särskilt parkeringstillstånd för laddplatserna via parkeringsoperatören Apcoa. Kontakta Apcoas uthyrningsavdelning för mer information, 08-556 306 70 eller vasakronan@apcoa.se.

Snabbladdare
På markparkeringen finns även en snabbladdare som erbjuder DC laddning på 50 kW med uttag för CCS resp. Chademo samt ett Typ 2 uttag för AC laddning på 43 kW. Betalning görs via RFID-kort, sms eller webbapp. Mer utförliga instruktioner för de olika betalmetoderna finns att läsa på snabbladdaren samt på Fortums sida om Charge & Drive.

Dina kontaktpersoner

Filip Gyllenberg
Affärsansvarig kontor

076-133 39 21

Skicka e-post
Nina Dragicevic
Bitr. affärsansvarig

073-070 98 30 · 08-566 207 30

Skicka e-post
Malin Bergman
Teknikansvarig

08-566 205 89

Skicka e-post