Stockholm, City

Hötorgshus 2


  • Adresser: Sergelgatan 16-18 / Sveavägen 13 / Läkarhuset
  • Byggt/ombyggt: 1962/1993/2000
  • Miljöcertifiering: LEED Platina (2023)
  • Kontor: 7 939 m2
  • Butik: 3 561 m2
  • Övrigt: 1 443 m2
  • Arkitekt: Anders Tengbom
För hyresgäster

Fastighetens historia

Platsen för Beridarebanans fastighet är historisk mark. Under medeltiden låg byn Väsby troligen där Sveavägen idag möter Kungsgatan. På denna bys ruiner anlade Gustav Vasa en kunglig ladugård för kor. Där lät hans son Johan III senare inhysa ett lejon som han fått från England.

Även andra kungligheter använde platsen. Gustaf II Adolf tyckte om tornerspel och uppförde en ”beridarebana” för riddarlekar. På denna bana fick även män som skulle ut i det 30-åriga kriget utföra sin soldatmönstring. Det är alltså från denna beridarebana som fastighetsnamnet härstammar.

1644 jämnades marken till och gjordes om till salutorg. Torget stensattes 1670. Norra delen var Bondtorget med kött och mjölk medan det på den södra delen såldes grönsaker och bröd. Så småningom växte det Hötorget vi känner till idag fram. 1881 öppnade Paul U Bergström sin första butik vid torget och efter lyckade affärer kunde han öppna filialer på alla sidor av torget. Dagens PUB-hus invigdes 1926.

1952 invigdes Hötorgets tunnelbanestation, då under stationsnamnet ”Kungsgatan”. Några år senare, mellan 1955-1966, byggdes de fem hötorgsskraporna eller ”trumpetstötarna” som de även kom att kallas. Skraporna var starkt präglade av modernismens idéer och byggnaderna var släta, geometriska och omgivna av ljus och luft. För att uppnå den ”slanka” karaktären fick varje huskropp bestå av två skivor, inbördes förskjutna i höjd och sidled med enhetliga fönsterlösa gavlar.
Projektet var ett av de tidigaste och mest konsekventa av denna typ av cityförnyelse. Skisserna till anläggningen presenterades redan 1945. Sergelgatan som löper utmed skraporna blev en av de första gågatorna i Sverige.

De fem hötorgsskraporna eller ”trumpetstötarna” som de även kallas byggdes mellan 1955-1966. Skraporna är stark präglade av modernismens idéer och byggnaderna är släta, geometriska och omgivna av ljus och luft. För att uppnå den ”slanka” karaktären består varje huskropp av två skivor, inbördes förskjutna i höjd och sidled med enhetliga fönsterlösa gavlar. Projektet är ett av de tidigaste och mest konsekventa av denna typ av cityförnyelse. Skisserna till anläggningen presenterades redan 1946. 

Bereidarebanan 4 utgörs av den andra huskroppen, från Hötorget sett. Arkitekten Anders Tengbom valde att låta sig inspireras av David Helldéns arbete med den första skrapan.

Det finns en enorm mängd gamla bilder av hur det sett ut i kvarteret tidigare. Länkarna nedan visar endast ett axplock.

Film om Hötorgscity 1962

Sergelgatan 1, 1907

Hötorget med Saluhallen i fonden, vy mot Hötorgsskrapornas läge 1946

Kvarteret från ovan 1952

Första skrapan nästan klar 1958

Sergelgatans första del invigs 1959

Plantering vid andra skrapan 1962

Samtliga relaterade bilder

Besök gärna Stockholmskällan för att se fler bilder och få mer information om kvarteret Beridarebanan eller andra platser som Du kan vara intresserad av!

Om fastigheten

Fastigheten utgör den andra av de fem Hötorgsskraporna och har sedan uppförandet i början av 1960-talet utgjort ett av de mest kända inslagen i Stockholmsbilden. 2014 startade omvandlingen av det vi idag kallar Sergelstan. I kvarteren har hus från 50- och 60-talet renoverats och byggts om på ett alltigenom hållbart sätt, och bjuder nu på attraktiva stråk med butiker, restauranger, caféer, service och upplevelser. Det är den mest omfattande stadsutvecklingen sedan 50 år och en historisk förändring av stadsbilden där fastighetsägare och Stockholm stad tillsammans investerat drygt 15 miljarder.

I huset erbjuder vi ergonomiska och moderna arbetsplatser med service som reception, konferensanläggning, cykelservice och takterrasser. Kvarteren är Stockholms mest centrala och numera med attraktiva och aktiva gatuplan och takterrasser för både hyresgäster och allmänheten.

Byggnaden har smarta energilösningar märkt Bra Miljöval och är certifierad med högsta miljöcertifiering enligt LEED Platinum.

Service i närområdet

Generellt
Läget mitt i Stockholm city är det bästa tänkbara och erbjuder en mångfald av bra restauranger, butiker, banker, biografer och saluhall. Strax intill ligger Hötorgshallen som erbjuder en kulinarisk rundresa över hela världen. På själva Hötorget finns Stockholms mest välbesökta torghandel. Bara ett par steg bort ligger Kungshallens matpalats.

Hotell
Scandic Klara – Ett 4-stjärnigt hotell beläget på Slöjdgatan 7.
Haymarket By Scandic – Ett 4-stjärnigt hotell beläget på Hötorget 13-15.

Konferens- och Evenemangsanläggningar.
I Hötorgsskraporna driver Vasakronan Sergelkonferensen där ni som hyresgäst i Hötorgsskraporna har en exklusiv möjlighet att bli medlem. Medlemskapet är kostnadsfritt och som medlem får ni rabatterat pris om 20% och får tillgång till kundappen där ni själva kan boka mötesrum samt beställa mat och dryck snabb och smidigt. 

För att bli medlem fyller ni i bifogat formulär och skickar till Biträdande Affärsansvarig. 

Vill ni veta mer om Sergelkonferensen kan ni besöka vår hemsida på Sergelkonferensen – Vasakronan.       

Restauranger
På gatuplan mot Sveavägen 17 hittar ni de populära hamburgarna från Bastard burgers. I fastighetens andra hörn, mot Sergelgatan, finner ni det nyöppnade Hötorgets kvarterskrog som serverar lunch, brunch och middag. En våning upp ligger Italienskan med en egen terrass och utsikt över Hötorget. Mellan Hötorgsskrapa 3 och 4 finner ni även restaurang Atriet. Fler restauranger kommer att öppna successivt på Sergelgatan och Sveavägen. 

I området finns två stora Foodcourt i närheten, Kungshallen samt Hötorgshallen. Utöver det ligger den populära sushirestaurangen Sushiyama i gallerian mellan det tredje och fjärde hötorgsskrapan. Här är det alltid full fart både på lunch och middag.

Handel och shopping.
När det gäller shopping finns det mesta, inte minst i gallerior och varuhus strax utanför dörren. På samma gata som fastigheten, ett stenkast bort ligger gågatan Sergelgatan som erbjuder ett varierat utbud av handelsaffärer. En bit bort men relativt nära finns Gallerian och NK. En bit längre upp på Regeringsgatan ligger Mood Stockholm, en galleria fylld med mode, kaféer och restauranger. Vid Hamngatan/Regeringsgatan sätter nyetableringar en ny prägel på stråket med Under Armour, Helly Hansen och Mango i spetsen.

Träning och Hälsa
Fitness24seven – Beläget på Sveavägen 13-15
Sats Hötorget – Beläget på Sveavägen 20
Crossfit Solid – Beläget i Hötorgsgaraget  

Hötorgets vårdcentral AB – Beläget på Kungsgatan 48
Cityakuten Husläkarmottagning – Beläget på Apelbergsgatan 48

Kommunikationer

Promenadavstånd till några viktiga kommunikationsplatser i Stockholm city.
Arlanda Express – 7 min
Citybanan och T-centralen – 5 min
Stockholms centralstation – 7 min

Tunnelbana

Närmsta T-banestationär Hötorget, men det är även nära till T-Centralen.

Bussförbindelser

Bussar avgår från flera hållplatser i närområdet, bland annat från Kungsgatan och Sveavägen vid Hötorget.

Parkering & laddplatser

Hötorgsgaraget har infart från Sveavägen 17 och Slöjdgatan 12. Maxhöjd för infart är 2,80 meter. Till Vasakronans garage i källarvåningarna råder dock maxhöjd på 2,10 meter.

Parkeringsplatser finns att hyra i garaget. Garageytorna finner ni på plan -2 och -3 efter att ha passerat Aimo Parks anläggning. För att anmäla ert intresse för en parkeringsplats så gör ni det här. Om du har frågor kring fastighetens parkeringsplatser är du välkommen att kontakta biträdande Affärsansvarig eller Vasakronans kundservice. 

Laddplatser
Garaget under Skrapa 1 är utrustat med 60 laddplatser. Laddplatserna kan nyttjas av den som vill ladda sin elbil och som har ett aktivt parkeringstillstånd. Laddning betalas genom löpande tariff utefter förbrukning (för närvarande 3 kr/kWh) och kan ske via EpSpot-appen eller webbläsaren. Parkerar du tillfälligt är det smidigt att betala via Swish, men är du återkommande rekommenderar vi att använda dig av appen EpSpot för smidig hantering av din elförbrukning. Mer detaljerade instruktioner finns vid varje laddstolpe.

För felanmälan, kontakta Vasakronans kundservice: 08-506 206 00 eller kundservice@vasakronan.se

Öppettider Hötorgsgaraget:  
Mån- Lör 06:00-23:00
Söndagar 08:00-23:00
Utfart dygnet runt.

Det finns två alternativ för att komma ned till garaget och hämta bilen när garaget är stängt.
Genom hissen på Sergelgatan: Det finns en hiss på Sergelgatan, mittemot Designtorget, som leder till garaget. För att få tillgång till hissen och därigenom till garaget krävs att bilens registreringsnummer matas in i kortläsaren.
Genom kontorshissarna: Det är möjligt att använda kontorshissarna för att komma ner till garaget. För att få tillgång till dessa hissar krävs egen passerbricka och personlig kod.   

Dina kontaktpersoner

Youssef Mehnaoui
Affärsansvarig kontor

073-397 85 79 · 08-782 03 79

Skicka e-post
Silvia Neveris
Affärsansvarig handel

072-510 64 17

Skicka e-post
Caroline Gustafsson
Bitr. affärsansvarig

076-776 95 90 · 08-566 207 45

Skicka e-post
Bengt Strand
Teknikansvarig

08-566 207 06

Skicka e-post