Stockholm, Gamla Stan

Argus 8


  • Adresser: Skeppsbron 38 / Packhusgränd 7 / Tullgränd 4 / Österlånggatan 47
  • Byggt/ombyggt: 1788/1930/2002
  • Miljöcertifiering: LEED Silver (2016)
  • Kontor: 5 711 m2
  • Övrigt: 6 m2
  • Arkitekt: Erik Palmstedt

Fastighetens historia

Fastigheten (kvarteret Argus 8) har en lång och intressant historia bakom sig. Redan på 1200-talet höll tullverksamheten till i kvarteret. All världens last till Stockholm kom via Skeppsbron. Det var inte förrän år 1783 som arkitekten Erik Palmstedt fick i uppdrag att rita ett nytt tullhus på platsen. Bygget överskred både budget och tidsplan och stod helt klart år 1790.

Tullhuset blev en respektingivande byggnad i staden med stilen florentisk ungrenässans, då Palmstedt hade fått inspiration under alla sina resor till Frankrike och Italien. Byggnaden blev dock snabbt för liten och tullen fick bland annat bygga packhus direkt på kajen för att få mer utrymme. År 1930 löste sig lokalproblemen när vissa av de gamla gårdshusen på tomten revs och ersattes av nya, ritade av arkitekten Joel Lundequist. Vid samma tidpunkt renoverades även Palmstedts tullhus.

Tullhuset blev byggnadsminnesförklarat år 1935 och tullen satt kvar i lokalerna i kvarteret Argus ändå fram till år 2000. I samband med att ny hyresgäst flyttade in genomgick byggnaden en totalrenovering som var klar år 2002.

Tullverkets hus 1946

Om fastigheten

Byggnaden består av representativa lokaler med utsikt över Saltsjön. Fastigheten genomgick en totalrenovering 2002 och är idag ett moderniserat byggnadsminne med mycket charm.

Service i närområdet

Fastighetens läge i Gamla stan innebär bara några minuters gångavstånd till det mesta i form av närservice. 
Banker
Banker ligger på Kornhamnstorg och Mynttorget.

Handel och restauranger
Det är även nära till apotek (hörnet Västerlånggatan/Storkyrkobrinken), systembolag ( Lilla Nygatan 18) samt en mängd charmiga caféer och restauranger. På Stora Nygatan ligger även en pappershandel som kan erbjuda det mesta inom kontorsmaterial.

Kommunikationer

Närheten till Stockholms centralstation, T-centralen, Citybanan och Cityterminalen.
Endast 1kmr bort ligger Storstockholms största knutpunkt och dit tar du dit dit enklast med tunnelbanan från gamla stan. Det ligger även inom rimligt promenadsavstånd och det skulle ta 15-25 min att promenera dit.

T-bana- Gamla stan
T-banestationerna Slussen och Gamla stan ligger båda på några minuters gångavstånd. Båda två trafikeras av den gröna och röda tunnelbanelinjen.

Buss
Det avgår flera SL-bussar från Skeppsbron och bussresenärer kan välja mellan linjerna 2, 43, 55, 71 eller 76.

Mellan fastigheten och Centralen/Cityterminalen är det cirka 15 minuters promenad. Mer info, tidtabeller m.m. finner du på www.sl.se

Parkering & laddplatser

Hyresgäster kan besöka Stockholm Parkering för mer info information om att hyra P-plats i eller i närheten av Gamla stan. Besökare hänvisas till biljettparkering på Skeppsbrokajen eller Riddarholmen.

Observera att det bara är tillåtet att köra bil på Gamla stans gator mellan kl 06.00-11.00, med undantag för taxibilar.

Dina kontaktpersoner