Vision som blir verklighet
Redan 2014 startade omvandlingen av Sergelstan. I kvarteren kring Sergels torg, runt Brunkebergstorg, vid Hötorget, Sergelgatan och längs Hamngatan har hus från 50- och 60-talet renoverats och byggts om. Nu börjar det bli klart.
– Det är otroligt kul att se vår vision bli verklighet. Jag brinner för att vi ska fortsätta att skapa ett city som lockar tillbaka människorna, säger Sofie Borg Landqvist, ny chef för handel Stockholm, på Vasakronan.
Trots pandemin är i stort sett alla lokaler uthyrda.
– Det är lite förvånande. Det stod still ett tag, men i slutet av förra året tog det en väldig fart. Då hyrde vi ut över 8 000 kvadratmeter på handelssidan. Det känns som många såg ljuset i tunneln och var redo att satsa.
De olika stråken i Sergelstan har skilda karaktärer. Den en gång så ogästvänliga Malmskillnadsgatan går inte längre att känna igen. Här ligger restauranger och kaféer sida vid sida. Utbudet är varierat, både när det gäller typ av kök och pris.
– Vi bestämde tidigt att detta skulle bli en restauranggata. Vi ville skapa liv och rörelse även kvällstid och på helger, och nu händer det. Nästan alla lokaler är uthyrda. Nya aktörer på väg in är Mellqvist café, restaurang Pava och Phil’s Burger.