Valentinas – En rebell som sätter Lilla Bommen på kartan

Kärleken till maten och smakerna, en ambition om att skapa ett riktigt skönt ställe plus en stor nypa driv var det som fick Niclas och Johan Isaksson att öppna restaurangen och vinbaren Valentinas i Lilla Bommen i centrala Göteborg. Portarna slogs upp i oktober 2019 och genast blev restaurangen ett populärt tillhåll för kontorshyresgäster och besökare i Lilla Bommen. Restaurangen som håller till i Göteborgs mest kända landmärke, det ikoniska läppstiftet, sticker ut i ett område som just nu genomgår en omfattande utveckling.

En smakrik utmanare

-Ambitionen var att skapa stället som vi själva skulle vilja hänga på. Ni vet den där platsen man vill hitta. En lättillgänglig vinbar med noga utvalda delikatesser, en intim atmosfär och en högst ambitiös lunch, säger Johan.

Lilla Bommen som i nuläget är ett utpräglat kontorsområde har i vanliga fall ett stort antal människor i omlopp dagligen, främst kontorshyresgäster och sommartid även en del turister till och från skärgårdsbåtarna och andra verksamheter längs kajen. Under pandemin minskade flödet markant vilket naturligtvis blev en utmaning för en nyöppnad restaurang. En period som krävt en stor portion kreativitet och inneburit att Niclas och Johan fått stresstesta sitt koncept. Resultatet har inte låtit vänta på sig, restaurangen har gjort sig känd för att vara en smakrik utmanare i det annars ganska grå kontorsområdet.

– Nu så här en bit in på hösten är känslan att folket är tillbaka. Det är full fart på luncherna, och många är sugna på att boka matlagningsevent afterwork och vinprovning. Det känns såklart mycket roligt.

Restaurang Valentinas i Läppstiftet i Lilla Bommen Göteborg
Restaurang Valentinas i Läppstiftet i Lilla Bommen Göteborg

Varför Lilla Bommen?

– Lilla Bommen har en jättepotential, det är centralt beläget och ligger nära vattnet. Men ska vi vara helt ärliga är det idag fruktansvärt tråkigt och inte särskilt vackert. Dessutom är det byggstök runt omkring. Men det är också det som gör platsen speciell. Vi kände att här kan vi erbjuda något som inte finns. Vi vill vara en rebellisk uppstickare som kan skapa en spännande oas på en oväntad plats och vara med och sätta området på kartan. När området utvecklas kommer det att fyllas på med ytterligare kontor, bostäder, hotell, fler restauranger, handel och ett kajstråk tillgängligt för folk. Då får vi fler ”kompisar” som kan komplettera oss, det ser vi fram emot, säger Niklas

Fransk matlagning på svenska råvaror

På Valentinas kan du avnjuta såväl frukost som lunch och À la carte. Restaurangen är öppen alla vardagar och uteserveringen håller öppet även inpå hösten. Här är det nästan alltid lä, och om vädret vill, även sol. I sommar har uteserveringen berikats med en boulebana som bidrar till liv och rörelse på platsen. När Platinan som byggs intill bron öppnar ser Valentinas möjlighet till mer kvällsverksamhet alla dagar i veckan.

Precision och passion

Johan och Niklas berättar vidare om konceptet
-Oavsett vad vi serverar så är allt noga utvalt och gjort med omtanke. Det går inte att kompromissa, vi måste kunna stå för vår mat till 100 procent. Vår specialitet är Tarte flambée – en fransk specialitet i form av riktigt tunn fin pizzadeg (surdeg) med de absolut bästa råvarorna på. Fransk matlagning på bröd istället för porslin skulle man kunna säga.

När vi besöker Valentinas serveras lunchen torskrygg med gurkspaghetti samt just tarte flambée. Rätterna tillagas i en öppen köksmiljö med precision och passion. Det är livligt och tillgänglig och man känner att det här är stället man alltid kan slinka in på för en bra bit mat, ett gott glas vin och en pratstund.

Kortfakta:

Valentinas ligger inne på Lilla Bommens torg. Adressen är Lilla Bommen 2.

Läs mer om Valentinas

Restaurang Valentinas i Läppstiftet i Lilla Bommen Göteborg

Lilla Bommen – Stora världen.

Lilla Bommen ligger i centrala Göteborg bara några hundra meter från Centralstationen, Västlänken och bara några få steg till älven och kajkanten. Området  är under utveckling och platsen fylls på med nya byggnader, kontor, bostäder, handel, service, kultur och platser att mötas, arbeta och leva. Den nya Hisingsbron knyter ihop staden över älven och historiskt är det vid Lilla Bommens kajkant som influenser från hela världen anlänt till Sverige. Nu bygger vi vidare på historian och låter Lilla Bommen återigen bli en färgstark stadsdel med internationella intryck och självförtroende. Det är inte för inte som vi säger Lilla Bommen – Stora världen.

Läs mer om Lilla Bommens utveckling

Lilla Bommen i Göteborg