Succé för platssamverkan på Sergels torg

Ökad trivsel, många som stannade till och fler turister som besökte butikerna. Den satsning på platssamverkan som skett på Sveriges mest centrala plats – Sergels torg – har gett resultat. Inför 2020 utökas satsningen.

Kan stolar och bord leda till ökad trivsel på en plats? Svaret är: Ja! I somras fylldes Sergels torg av stolar och bord, musik, teater, konstutställning och familjeprogram. Satsningen på platssamverkan är ett samarbete mellan Stockholms stad, City i samverkan, Vasakronan, AMF, Gålöstiftelsen och Kulturhuset/Stadsteatern.

Från maj till augusti pågick Sommar på Sergels torg. Enligt en vistelseundersökning som genomfördes innan och under Sommar på Sergels torg, ökade andelen besökare som stannade till på torget kraftigt, från 15 till 45 procent.

Nöjda näringsidkare

Efter sommaren intervjuades näringsidkarna kring torget. De blev många positiva kommentarer, Bland annat har de upplevt färre stölder, inte lika många narkotikapåverkade människor på torget och tryggare personal.

En av butikerna som uppskattade sommarens aktiviteter är Designtorget i Kulturhuset.

– Det skapades en supertrevlig miljö med en den gröna mattan, stolar och bord. Helt klart mycket fräschare för alla som rörde sig här. Fast det allra bästa var nog de fantastiskt fina vimplarna som hängde över hela torget och som skrämde bort alla duvor, säger Ann-Marie Haglöf, säljare och Visual Merchandiser.

Sommar på Sergels torg
Invigning av Sergels Torg. Foto: Mikael Sjöberg / www.mikaelsjoberg.se
Invigning Anna Nord
Stockholm 190614 - Invigning av Sergels Torg. Foto: Mikael Sjöberg / www.mikaelsjoberg.se

Sveriges mest kända torg

Sergels torg är en av Sveriges mest kända offentliga platser med stora flöden av förbipasserande och besökare. Här finns många näringsidkare, kulturinstitutioner och flera större handelsstråk som gränsar till eller inkluderas i torget. Samtidigt har platsen sedan årtionden tillbaka haft utmaningar med brottslighet, droghandel och missbruk. Nu är Sergels torg på väg att förvandlas till något helt annat.

– Vi har dragit lärdomar av sommarens satsning och fått en bra förståelse för vad som passar på platsen. Nu fortsätter det långsiktiga arbetet. Torget ska leva hela året med aktiviteter och folkliv i trygg miljö, säger Anna Nordin, Affärsområdeschef Stockholm city, på Vasakronan.

Tillsammans på Sergels torg

Den fortsatta satsningen går under benämningen Tillsammans på Sergels torg och drivs av samma aktörer som varit med i sommarens platssamverkan. Visionen är ett levande Sergels torg där många människor trivs och vistas.

– Vi vill att människor ska stanna till och inte bara passera på väg någon annanstans. Då är det viktigt med mer grönt, möblering, sittplatser och dekorationer. Det ska kännas trevligt, rent och snyggt att vistas på Sergels torg, säger Anna Nordin.