Rosa moln och upplevelser på Sergels torg

Hänga, sola, uppleva, njuta och titta. Det är dags för en ny sommar på Sveriges mest kända torg – Sergels torg. I år erbjuds popup-park, konst, utställningar, musik och ljudvandringar. Och under hela sommaren kommer det att hända nya saker och torget kommer löpande få nytt utseende och innehåll.

Återvunnen tyll i blickfånget

Sergels torg är älskat och hatat, i folkmun kallat Plattan. Omtvistat, men också ett folkets vardagsrum. Sedan 2019 har Stockholms stad tillsammans med en rad aktörer arbetat för att skapa en trygg och levande plats året runt. Istället för att människor skyndar förbi ska de lockas att stanna en stund.

Nu är sommarens popup-park på plats. Mitt på torget finns sittplatser, färgglada parasoll och grönska. Intill kan besökare slå sig ner i någon av snurrstolarna. Över torget, som en vacker installation, svävar ett moln av hundratals meter rosaröd tyll. Ett litet moln har slitit sig och landat på den talarstol som byggts upp.

– Det ska påminna oss om yttrandefriheten och att Sergels torg är ett sant demokratiskt rum. Här delar vi också både glädje och sorg. Efter terrordådet på Drottninggatan kom tusentals hit för att sörja. Och när Tre Kronor vann VM-guld firades segern här, säger Maria Stigle, verksamhetsansvarig för Platssamverkan Sergels torg.

Maria Stigle, verksamhetsansvarig för Platssamverkan Sergels torg. Foto: Sandra Birgersdotter
Maria Stigle, verksamhetsansvarig för Platssamverkan Sergels torg. Foto: Sandra Birgersdotter

Upplevelser för själen

Precis som förra sommaren är pandemin och de restriktioner som gäller en utmaning.

–  Det innebär förstås att vi inte kan ha vissa aktiviteter. Men vi kan fortfarande dela upplevelser. Corona har lärt oss hur skört allting är. Vi behöver glädjas, känna gemenskap och hopp. Vi behöver det själsliga, nu mer än någonsin.

Något som Maria Stigle är särskild glad över är att hittills har ingenting blivit sabbat.

­ – Ingen har kladdat eller förstört. Det säger så mycket och innebär respekt för allt det fina. Själv är jag är helt tokig i Sergels torg som jag tycker är världens coolaste och snyggaste plats. Nu är den på väg att bli det jag alltid tyckt den borde vara. Folkets torg.

Fakta platssamverkan På Sergels torg

På Sergels torg är ett platssamverkansprojekt där Stockholms stad arbetar tillsammans med Vasakronan, AMF Fastigheter, City i Samverkan, Axfast och Gålöstiftelsen samt Kulturhuset-Stadsteatern. Pop up-parken håller öppet ända till i höst och det kommer ständigt hända nya saker.

Följ torget på sociala medier

På Intagramkontot @pasergelstorg kan du följa vad som händer på Sergels torg och på Upplev Stockholm kan du läsa mer.

Bilder tagna från Instagramkonto @pasergelstorg
Bilder tagna från Instagramkonto @pasergelstorg
Bilder tagna från Instagramkonto @pasergelstorg
Bilder tagna från Instagramkonto @pasergelstorg

Mer om sommar på Sergels torg

  • Rosa Moln, den triangelformade väven i röd och rosa tyll, har skapats av WOW Landskap. Triangeln speglar torgets karaktäristiska mönster, men blir också en mjuk och färgglad kontrast . Att tänka återbruk är viktigt i projektet. Tyllet har återanvänds efter att ha hängt som ett konstverk under en bro i Bredäng.
  • Hjärtslag och tankar i stilla havet är en 55 meter lång muralmålning. Här finns ett myller av hajar, bläckfiskar och en och annan val. Konstnär Stina Folkesson.
  • Molnskogen är ett muralcollage som löper längst med hela femte Hötorgsskrapans fasad. Konstnär är Valeria Montti Colques.
  • 101 ord är en ideell förening som samlar in texter om Stockholm, från gamla och unga och från innerstad och ytterstad. Ett urval visar nu på torget.
  • I samarbete med Riksteatern ordnas ljudvandringar som kallas Kartan om oss. De sker antingen grupper med max åtta personer, eller med egna hörlurar.
  • Under ett antal lunchsessions kommer DJs skapa soundtracks till livet på torget. Och kanske få oss att drömma om att få dansa tillsammans igen.

Läs också:

Succé för platssamverkan på Sergels torg

Malmskillnadsgatan blir sommargata

Upplev känslan

Kanske har du inte möjlighet att ta dig till Sergels torg eller har du bara inte hunnit dit än. I filmen Rosa moln, filmad av Clement Morin, får du ändå uppleva känslan av att sakta gå över torget och ta in alla intryck.