Frihamnsdagarna, Lilla Bommen, Områden, Hållbarhet, Vårt ansvar, Cityhandel, Etableringar, Göteborg
Småskaliga verksamheter – är det vägen till ett hållbart stadsliv?
Vad är den gemensamma nämnaren mellan ett av Sveriges största fastighetsbolag, ett citybryggeri, en hållbarhetsforskare och en systemförändrare inom fiskerinäringen? Magnus Tengberg, chef stads- och fastighetsutveckling på Vasakronan, reder ut saken.
Småskaliga verksamheter är ofta det som bidrar till ett levande stadsliv. Förr gjorde vi de flesta av våra inköp på torget eller i de många små butikerna inne i staden. I dag ser det helt annorlunda ut. Vilken betydelse har småskaliga verksamheter och hur kan de förändra och bidra till ett hållbart stadsliv? Kan vi samverka bättre för att återskapa samma värden som ”torget” stod för men på ett nytt sätt som fungerar i dag och som dessutom är hållbart i alla dimensioner? Detta var något som Vasakronan tillsammans med några andra aktörer nyligen diskuterade vid årets Frihamnsdagar i Göteborg. Småskaliga verksamheter finns inom alla områden men i vårt samtal fokuserade vi på mat och matupplevelser då det är något som berör oss alla. Vi ställer några frågor till Magnus Tengberg, Chef Stads- och Fastighetsutveckling på Vasakronan, som deltog i samtalet.
Vilken spännande mix av verksamheter och kompetenser! Kan ni berätta mer om samtalet på Frihamndagarna?
– Vi bjöd helt enkelt in Poppels Citybryggeri, Sveriges största hantverksbryggeri som även har ett mikrobryggeri i Lilla Bommen som bygger på ett eget lokalt distributionssystem, en Chalmersforskare med fokus på hållbar systemomställning och Vinnovaprojektet Nätet som skapat direkta kedjor mellan lokala fiskare och konsumenter. Tillsammans diskuterade vi vilka utmaningar och möjligheter som finns för småskaliga verksamheter i dagens stad. Vad som händer när man utmanar det storskaliga systemet och går det ens att göra det? En oerhört spännande dialog som bara har startat.
Poppels som ligger mitt i Göteborg, i framtidsområdet Lilla Bommen, har tagit kontroll över hela kedjan med eget bryggverk som pumpar ölen direkt från ekfat till gäst. Restprodukter från bryggningen används vidare i brödet och rätterna som serveras i restaurangen. Hållbart och småskaligt om man jämför med de stora internationella bryggerierna.
Nätet, som än så länge är ett Vinnovaprojekt utmanar de storskaliga strukturerna inom fiskerinäringen genom att skapa direkta leveranskedjor mellan lokala fiskare och konsumenter. I deras system bokar kunden sin fiskleverans och hämtar upp den vid närmsta så kallade ”nod”. På så sätt får den lokala fiskaren mer betalt för sin fisk och slutkonsumenten ett betydligt bättre pris. Fisken behöver heller inte transporteras onödigt långt eller riskera att säljas utomlands och bli djurfoder eller biobränsle vilket sker av den största delen av all fisk som tas upp i vårt närområde. Nätets lösning är hållbar på många sätt och dessutom skapar ”noderna” flöden i våra städer.
Två lysande exempel på småskaliga verksamheter som jobbar hållbart och dessutom skapar upplevelser och flöden. Vad är svårigheterna, är det inte bara att köra?
– Det är en utmaning att vara först ut i ett område som utvecklas. Om vi nu tar Lilla Bommen som exempel, så även om det är många som vistas här idag så är de stora flödena inte på plats. Trafikbarriärerna från övriga staden är stora, gator, trottoarer och kajstråk är ännu inte utvecklade och det är svårt att få till ett kvällsliv trots att området är både älvnära och centralt. Ändå ska verksamheterna som ska skapa liv överleva till dess att allt är på plats. Utöver det så handlar det också om beteendeförändring. För att nyttja Nätets mer hållbara lösning kräver det att du planerar, beställer och betalar din fisk i förväg. Fisken levereras urtagen men hel vilket innebär att du ska ha kunskap om hur du hanterar fisken, inte alls svårt, men idag är vi vana vid att handla dyra filéer i fiskdisken strax innan vi tänkt tillaga den. Här krävs att ta tillbaka kunskaper som egentligen var givna förr men som glömts bort, säger Magnus.
Vilken är Vasakronans roll i allt det här?
– I våra fastigheter vill vi fylla på med en mångfald av olika verksamheter, ett bredare och mer intressant utbud och innehåll som passar många och som skapar ett mer dynamiskt stadsliv. I Lilla Bommen, där vi utvecklar mycket just nu, som är en både central och älvnära plats har vi möjlighet att testa nya vägar. Men det är få småskaliga verksamheter som vill utgöra testbädd eller pilot. Det är en stor ansträngning ekonomiskt men även en prioritering om var de gör sin satsning, de behöver hjälp att klara sig när flödena inte finns. Vi som stadsutvecklare och fastighetsägare kan göra mycket genom nya affärsmodeller, genom att skapa en bra mix i gatuplan och på andra sätt stötta våra hyresgäster, men det behövs ytterligare samverkan över gränserna och synkronisering med exempelvis stad och kommun.
Du nämnde beteendeförändring tidigare, kan du förklara vad det innebär?
– Vi som fastighetsägare kan påverka och driva beteendeförändring. Vi måste göra det enkelt att göra rätt, det vill säga, att välja ett mer hållbart alternativ. Med fler småskaliga verksamheter, som oftast drivs av eldsjälar, ökar också känslan av samband och att man känner mer för platsen man verkar på. Det skapas ambassadörer som bidrar i högre grad till att stärka lokalsamhället i området som fler bryr sig om. I ett bostadsområde finns ett mer naturligt inneboende engagemang att bygga närvaro och samhörighet med platsen. Vi hade gärna sett mer boende i Lilla Bommen så det är något både vi och andra utvecklare tittar på. Nu är vi tacksamma för det engagemang som vi ser från aktörerna i området där även vi är en aktör som behöver bidra. Vi hoppas såklart på att bygga ett starkt närsamhälle.
Väldigt intressant, vad gör ni just nu i Lilla Bommen, vad är nästa steg?
– Platinan är på plats med flera tusen människor som rör sig i och kring huset dagligen. Nästa byggsten är Kaj 16 som tar plats bredvid Hisingsbron på Kajen och fler fastigheter och verksamheter fylls på för att göra Lilla Bommen till en levande stadsdel med ett blandat innehåll. Vi jobbar hårt med hållbarhetsfrågan utifrån olika perspektiv och Lilla Bommen kan vara en arena där vi kan diskutera och visa upp hållbara initiativ. Vi fortsätter framåt men behöver fler medskapare som vill vara med. Hållbarhet innebär ofta att vi förändrar arbetssätt och hittar nya vägar, ofta på tvären genom de traditionella sammanhangen där vi samarbetar och möts i nya sammanhang. Vi behöver förstå varandras perspektiv och samverka ännu mer.
Hur kommer forskningen in i allt det här?
– Forskning på systemomställning hjälper oss att förstå det system som vi lever i idag och att det inte är hållbart för framtiden. Bara de insikter som vi fick från hållbarhetsforskaren Johan Holmèn, Chalmers, som forskar på området gav flera insikter. De olika systemen i vårt samhälle bygger på storskalighet- både Poppels och Nätet visar hur småskaligheten kommer in i det stora sammanhanget och även hur digitalisering och beteendeförändring påverkar. Delar i de stora systemen är inte effektiva och det gynnar främst mellanhänderna. Men genom att förstå hur det fungerar kan vi hjälpas åt att förändra
Som sagt, en mycket spännande diskussion som inleddes av Vasakronan på årets Frihamnsdagar, där temat var ”Be the Change”. Vi tar insikterna vidare och fortsätter dialogen med viktiga samverkanspartners och experter. Tillsammans skapar vi ett hållbart stadsliv.
I Vasakronans panel under Frihamnsdagarna medverkade:
- Johannes Wahlström, Vinnovaprojektet Nätet
- Karl Grafström, Poppels Citybryggeri
- Johan Holmén, Forskare inom Hållbar Systemomställning på Chalmers
- Kristina Petterson Post, Chef Vasakronan Göteborg
- Karin Robertsson, Fastighetsutvecklare Vasakronan
Som tack för medverkan skänkte Vasakronan en gåva till Stadsmissionens i Göteborg i paneldeltagarnas namn.
Moderator för seminariet var Anki Sande.
I samband med seminariet på Frihamnsdagarna bjöd Vasakronan, tillsammans med Nätet och Poppels, på en minst sagt ovanlig goodiebag i form av ett kilo färsk fisk tillsammans med alkoholfri öl och recept, allt småskaligt och lokalt framtaget.
Har du frågor kring stadsutveckling?
Hör av dig till Magnus.
Magnus Tengberg
Chef stads- och fastighetsutveckling Gbg, Mlm, Upp 070-562 11 94 · 031-743 42 11Skicka e-post
- Datum 2024-09-10